Директор: Как да науча онлайн ученик да държи длето?

В професионалните гимназии е много трудно да се учи така
25 окт 2021 12:38, Анисия Иванова
28
Директор: Как да науча онлайн ученик да държи длето?
Снимка: БГНЕС

Какво се случва с учениците в гимназиите по приложни изкуства по време на пандемия?

“Изпадаме за трета година в ситуация, в която се налага да преминем към електронно обучение", каза Лилия Балева, директор на Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука”.

В гимназията се изучават специалности, които не се изучават на друго място.

Има значение дали училището е общообразователно, или професионално. В общообразователното детето така или иначе може вкъщи да отвори учебниците и да почете. В професионалните гимназии в часовете по специалностите няма как да го научиш от компютъра –  да държи длетото, да дълбае дървото, да кове в метала или да отлива. Как да го научим как се работи със стъкло, ако то не види и не хване, обясни Балева пред БНР.

По думите й нейните колеги в момента правят невероятни усилия – "какво ли не измислят, за да могат да показват на учениците. За тях е трудно, когато са в ателието и аз съм до тях, какво остава само с гледане".

Може би трябва министърът да се обърне към специалисти в сферата на професионалните училища.

За професионалните гимназии от тази година вече е задължителна втората матура, която е именно професионална. Втората задължителна матура по професията се състои от две част – едната е теоретична, но практическата част е изпълнение на т.нар. дипломна работа – проект, приет от художествен съвет.

"Обръщам се към министъра на образованието с молба да се консултира и с нашето министерство, в което имаме късмет да имаме художник министър, който ще разбере точно за какво става въпрос. И да се потърси някакъв начин – дали с удължаване на една-две седмици, изтегляне на матурата по назад.

Аз преподавам “Текстил“, учениците ми бяха стигнали до изпълнение с материал. Сега ще прекъснем това, защото те не са в ателието. Ще трябва да ги карам известно време да проектират следващата задача. Те са девети клас, а не са опитали как се изпълнява тази техника всички, така че да могат и да знаят какво да проектират за следващата задача. Но ще продължим да се борим с обяснения, така че да са готови и когато се върнат в училище, да започнем само с изпълнение", допълни тя.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Господа директори на преди 1 месец
на професионалните гимназии! Нека да останете живи и здрави и вие, и учителските ви колективи, и учениците във вашите училища, пък впоследствие ще научите тийнейджърите как да държат длето. Един или няколко месеца закъснение не са фатални, когато става въпрос да опазим живота си.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Научете първокласник как се пише "Мама" с химикал.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потърсете в YouTube "How to" клипчета. Ако няма за длето, то нещо сходно.
22
1
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
По добре живо дете от, колкото да държи длето. Ако остане живо ще има време да се научи и с длетото.Да спасим децата , бъдещето.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оня от отровното трио - син на комун. професор да отговаря! нали многог знае!
20
2
 
5
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
Със, или без пандемия, професионалното обучение и образование, за министерствата, за министрите, за премиера и за президента беше и си остана на заден план. А някога имахме завидно професионално обучение на младежите. Това са и причини, които, все още отварят широко портала на Терминал 2. Това са и причини, въпреки стотиците наши фирми, които работят за автомобилостроителните концерни, същите продължават да ни заобикалят за големи инвестиции у нас.Доказано е, че тази индустрия е първа в Света.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие и присъствено не можете да ги научите, ако си говорим истината за нивото на средното. МОже би има пет или шест училища в страната, където след завършване имат нещо в главата.
18
5
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Кво длето бе !? Ти ми кажи хайванчето , кък ще се научи да " души змията " онлайн !? Мълчугана , ако израсне без това умение ще му се пръснат ....ай че са отплеснахме от темата за длетото ..
17
5
 
5
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Ако вече това учите в училище, горко ни.
16
4
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
Нека ходят на училище!!! Нека се научат дърводилците да правят ковчези, каменоделците да изчукват имена по надгробни камъни, шивачките да шият покривала за ковчезите... Родителите им ще се нуждаят.
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте плакали,бе!Длето винаги може да се научи да дэржи.Но понякога е късно да го излекуваш.Аман от ревльовци.
14
3
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Светозар___Училището дава основа, после да е по-лесно да се научиш на майсторлък !!! ___ С твоя коментар ...все едно училището е излишно ?!___Освен на професия, училището учи и на много други неща, това разбирате ли го ?!
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина е сеикнал САМО да де оплаква и за бего нищо никога не е възможно. Факт!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Не е зле : А после ще дойде сметката за тока...
11
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Ако момичетата са с момчета,лесно ще се научат.
10
1
 
33
 
! Отговори
Е как? преди 1 месец
Щом по селата вече се научиха да гледат виртуални животни и даже вземат евро субсидии за тях значи всичко може стига да има желание.
9
6
 
15
 
! Отговори
Светозар преди 1 месец
Като напираш за майсторлък, ще отидеш чирак при майстор, както е било хиляди години в човешката история. Ще чакаш ти, в училище да ставаш майстор. Аре, бегай. Никога не е ставало така.
8
13
 
7
 
! Отговори
сложно преди 1 месец
а за длетото си требе и чук :) вместо да пишете и жалвате у фейсо отидете пред президентството с по една *** яйца . не разбирате ли че клубчето на фигуранта няма идея как да се справи със ситуацията . затварят училища но не и кръчми .
7
9
 
16
 
! Отговори
Миналата година преди 1 месец
Когато Борисов ви затвори 6месеца,как ги научихте и не смеехте да гъкнете?
6
1
 
22
 
! Отговори
Не е зле преди 1 месец
Мисля,че да затворят училищата е много хубаво.Но,не е зле да въведат и комендатски час.А най-добре е да ни застопорят всички по домовете. Човек си седи в къщи, гледа сериали и Ковид новините и някак неусетно се изтърколила годината..