Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията

Лекарите застанаха зад Кацаров за зеления сертификат
120
Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

Още по темата

„Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение и лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ“, се посочва в декларацията до здравния министър.

Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

„Не е разумно днес след толкова натрупан опит от предишните три пика на епидемията и при възможностите за предпазване от разпространение на заразата, с които разполагаме, да постъпваме по същия начин“, казват от ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ.

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.

„Със сигурност предприетите мерки са непопулярни за мнозина, но те са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС“, заявяват още от лечебните заведения в декларацията си до здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви са тия сдружения?Лекарите означава всички лекари в България а не някакви сдружения.Аз видях лекари и сестри в Пирогов които чакат за тест и пак не искат ваксина.Правете си изводите.Нека се покажем като народ на 1300години,нека ги спрем тези психопати защото всички сме на дръвника на едно ако не сега след време.Да си спасим децата, няма време!
8
5
 
20
 
! Отговори
ммм преди 2 години
Изпитвам страх от подобни ваксини, хем съм вече на 78 години. Смятам, че пред мен е все още живота, много ми се иска още и още да живея! Лягам си с 9 песа, като имам и 27 котки. На село съм и не допускам никои да ми идва; по цял ден съм в градината, през лятото съм чисто гол и се обливам със слънчевите лъчи, пия вода само от кладенеца, хапвам това, което природата ми е дала. На магазин не ходя, нямам необходимост. Двора ми е 12 дка и всичко си имам, но няма никакво спокойствие, а толкова ми се
7
32
 
5
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Трябва пълен Локдаун,тази зараза върлува 2 години !Стей хоум
6
9
 
22
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До кога тези агитатори и комунисти?? Ограниченията у вас драги.
5
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на него са му наредили да вкара сертификата, друго не го интересува - толкова. Ще натискат да се ваксинираме без значение дали сме преболедували, имаме някакви заболявания и т.н.
4
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък не щат да се бодат ! Да се бодем ние нали ! ДГД!
3
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера хората умираха от рак,инсулт,инфаркт и още.Защо по цял ден не ни облъчваха по телевизията ,защо сега е тази истерия?Събудете се хора,трябва да ги спрем до като имаме време.Гледах видео от телефон,снимат трупове в чували а единия пуши цигара преди да снимат тв камерите това няма да видите по тв!
2
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съда защо не ги затваря тия агитатори и фашисти?
1
4
 
34
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Китайците направиха ковид болница за 1 седмица на голо поле