Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията

Лекарите застанаха зад Кацаров за зеления сертификат
120
Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

Още по темата

„Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение и лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ“, се посочва в декларацията до здравния министър.

Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

„Не е разумно днес след толкова натрупан опит от предишните три пика на епидемията и при възможностите за предпазване от разпространение на заразата, с които разполагаме, да постъпваме по същия начин“, казват от ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ.

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.

„Със сигурност предприетите мерки са непопулярни за мнозина, но те са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС“, заявяват още от лечебните заведения в декларацията си до здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се говори за ваксиниране като ключ за излизане от днешното положение, мен ме интересува някой компетентен да оцени дали е по-полезно масовото боцкане в пик на епидемия или е по-вредно да се прави сега и да се изчака след пика..........
28
23
 
5
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Всички се ваксинират ,само умния българин бачка за 500 евро и няма да се вакса
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдее, сега пък болнични сдружения. Тая държава НПОта ли я управляват? Вчера сдружение от 5 човека, говорят от името на всички родители. Днеска някакви други новоизлюпени. НПО тата ли гласуват или ние гражданите? Кой гласува в тая държава бре? Кой плаща данъци и здравни осигуровки? НПОтата ли?
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг вън от Ес за винаги ниви вярваме и неви искаме никакви ваксини и лекарства сертификати стига стия циркове и номера ес даси гледа своята работа данесе занимава с бг проклети убийци няма да ви минат номерата скоро бог щеви накаже долни лешояди няма да стане това което иска те бг вън от Ес за винаги
25
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето точно докторите не искат и да чуват за ваксините.
24
1
 
29
 
! Отговори
циник преди 2 години
ХАХАХА ... солидарност ... едни карат Мазерати и живеят в палати ... другите 10 годишни таратайки и живеят в панелки ... един не си знае парите, другия потънал в заеми ... солидарност ... на върба ...
23
26
 
3
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Ще се ваксинирате ,лека по лека ,няма къде да отидете !Иначе ще пиете ракия в мазето ,шматки !
22
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Случката ми днес: Отивам в мола до банката по работа. В сградата полицай и служителка на РЗИ /така казаха/, имате ли зелен сертификат. Не викам и няма и да имам по легалния начин. Питам ги: Бихте ли ми показали вашите сертификати настана сконфузна ситуация хахаха цирк!!! Извода оставам на Вас.
21
3
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Болничните сдружения да бяха организирали ограмотяването на лекарите,та да се ваксинират.Когато водачите на стадото са се запънали като магарета,какво да очакваме от наплашеното население...
20
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо България е начело на смъртната класация? Защото е на последно по ваксинация! Не е необходимо да си академик за да видиш причината. Еми хайде, ваксинирай се, народе!
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирам третия вариант.
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И двете ви предложения се отхвърлят.
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е голяма лапачница
16
2
 
17
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
За създателите на неработещите експериментални терапии - няма отговорност, за останалите - "въпрос на лична и обществена отговорност" ... Айдеее
15
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са тия сдружения и кои са тия лекари. Да не са пак пет човека, които не са виждали болен през живота си?
14
5
 
27
 
! Отговори
Кои лекари? преди 2 години
Тези дето се редяха за снтигенни тестове и те ли?Онуй де що е в болнични сдружения, не ще да е лекар.
13
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без никакви "мерки" ще е абсолютно същото. Спрете истерията и нещата ще се оправят с времето. Започнете да лекувате, вместо да пропагандирате!
12
6
 
47
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
А вярно ли е, че частни болници не искат да лекуват ковид дори като си готов да платиш хиляди левове? Вярно ли е, че много хора умират в държавните, защото процедурата за лечение не е добра и не им се обръща никакво внимание? Вярно ли е, че някои само се пишат като "ковид болни" за едни пари? Вярно ли е, че здравната ни система е тотална дупка, защото някои хора отвътре не искат реформи?
11
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5,Преполедуването не е основание да не си слагаш ваксина, трябва да се изчака няколко месеца само. Ако имаш съпътстващи заболявания даже е препоръчително да си сложиш.
10
12
 
43
 
! Отговори
Накарайте ни! преди 2 години
Няма! Разберете го НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ! НЯМА!