В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща

Проф. Кожухарова съветва: Намалете контактите и се ваксинирайте
238
В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред bTV проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър. Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и беше категорична, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели.

Още по темата

„По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна“, посъветва проф. Кожухарова.

„Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. „Делта“ вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора“, подчерта  тя.

За щадящите тестове за децата експертът коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна.

„Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни тя за тестовете.

„Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген. Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR“, уточни тя.

По думите й тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично.

„Това заболяване трудно се лекува, при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката я губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания“, коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Коя е проф Баба МираИ кво от това? По-умна е от теб даже ако е с деменция.
187
3
 
4
 
! Отговори
Коя е проф Баба Мира преди 2 години
Професор бабата е на 71 години от град Сливен. През 1995 г. започва работа в Националният център по заразни и паразитни болести, където се пенсионира през 2016 г. като заместник директор. Защитава дисертация и получава образователна степен доктор в Москва. От 1991 г. става (доцент), а от 2010- Професор. Със заповед от 2013 година на министъра на здравеопазването БАБАТА става Национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести ДО ДЕН ДНЕШЕН на ЗАПЛАТКА, получава парички.
186
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри по официални данни на о.Куку,Американска Самуа,Хауру,Палау,Северна Кореа,Туркменистан ,няма коронавирус и сертификати. Продавайте панелките и хващайте пътя.
185
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Къде са болните? (200).. Много болести се лекуват но за съжаление за твоята (Глупостта) няма лек !!
184
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да се криете и да не се криете на кой му е писано все ще пукяса. Вакси-макси, все таяНяма измъкване!!!
183
5
 
11
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Нали трябва да си пребират парите от ЕС !!! Много ясно ,че ще караме от вълна на вълна !!! Докато не излезнем всички барабар с полицията, щот и на тях им писна от вашите глупости !!!
182
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успяха да ни облъчат сега сме един срещу друг а вакснатите не усещат че и те са на дръвника.После сертификата ще стане електронен,дали ще пазаруваме с чип не знам,но сигурното е че ни чака нещо което нормалното човешко мислене няма как да разбере и приеме.Сега е времето да спрем тези психопати и всичко идва от Америка,ние имаме вина-социализма бил диктат е,сега демокрацията ни заличава като хора,нещо което соца никога не е правил.Тошо се грижеше за здравето на хората,без американски бъркочи
181
3
 
9
 
! Отговори
billy lourd преди 2 години
Този мумифициран рамзес от снимката няма ли да го хване новия локдаун за дартаците над 60 да не излизат???
180
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
П88ачавра
179
8
 
9
 
! Отговори
Къде са болните? преди 2 години
Миналата година ни обещаха чували с трупове в камиони.Някой да ги е виждал? Сега ни обещават вълна от болни! А те къде са? Болните имам предвис къде са? Миналата зима около мен масово се разболяха. Сега само трима колеги се разболяха от Делта варианта, като двама оздравяха вече и са на работа, за третия не знам още. Та пак - къде са ви болните бе?!
178
1
 
13
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
ТАА БАБА СЪВЕТВА ФАТ-МАКО, КАК ДА НИ ИЗТРЕБИ!
177
2
 
23
 
! Отговори
чиста работа преди 2 години
Бялата мафия е по-страшна от криминалната. При нея си плащаш да те убе.
176
0
 
21
 
! Отговори
внучката преди 2 години
Баба мира кожухарова трябва да се пенсионира вече и да си пие гинкобилобата, а не да раздава акъл, защото мозъкът и отдавна е изветрял.
175
16
 
7
 
! Отговори
ПУКА МИ... преди 2 години
Аз съм имунизиран.ДА МУ МИСЛЯТ БАЛЪЦИТЕ.....!
174
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Мира подложи динената *** на Кацаров. Учениците трябваше да са онлайн още от 4 октомври, но забавянето превърна училищата в развъдници на ковид. Беше повече от ясно, че тази вълна ще удари по-младите, защото досега те бяха най-пазени, а не старците.
173
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли някой да сметне общия брой на заболели , излекувани и починали накрая да не излезе че България е около 10 милиона
172
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ахахах 9 тата вълна идва
171
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Случката ми днес: Отивам в мола до банката по работа. В сградата полицай и служителка на РЗИ /така казаха/, имате ли зелен сертификат. Не викам и няма и да имам по легалния начин. Питам ги: Бихте ли ми показали вашите сертификати настана сконфузна ситуация хахаха цирк!!!
170
0
 
17
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
Тази май не върши никаква работа като съветник ... очевидно не работят нейните съвети и трябва да бъде махната незабавно, така също и военната хунта..
169
0
 
14
 
! Отговори
Точно заради такива! преди 2 години
Некадърни и набедени самообявили се експерти в България се ПРАВЯТ пълни безобразия, грабеж, терор, произвол !!! Експерт съветник консултант КАТО СЕ ИЗДЪНИ и ИЗЛОЖИ СЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ и НАКАЗАНИЕ, а ние ги ТЪРПИМ още и ХРАНТУТИМ да им плащаме държавни заплати, за да ни провалят живота и икономиката с некадърност и некомпетентност КАК ТАКА ДА НЕ МОЖЕМ да КАЖЕМ МАРШ и НАВЪН да прогонваме ШАРЛАТАНИ И Доказани НЕКАДЪРНИЦИ ? До кога ще ги търпим! Експерта се проваля публично и НЕ БИВА заема длъжност.