Кой не трябва да се ваксинира или трябва да се консултира?

МЗ публикува информация за ваксината на Pfizer
54
Кой не трябва да се ваксинира или трябва да се консултира?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравното министерство публикува информация кои хора не трябва да се ваксинират с ваксината Comirnaty срещу COVID-19, кои трябва да се консутират или следват определени процедури.

Хора, които не трябва да се ваксинират:

- Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса);
- Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;
- Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; тези хора могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:

- Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт; Бременни;  Лица с имунокомпрометиращи заболявания; Кърмещи жени; Лица на терапия с антикоагуланти.

Хора, които трябва да следват специални процедури:

- Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.
- Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.
- Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).
- Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аспиринът е антикоагулант. Половината възрастни го пият.
27
4
 
27
 
! Отговори
аз преди 2 години
Аз не трябва,понеже не искам
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар???? Що пишеш глупости като дори смъртта е в противопоказанията. Друг път си лекар.
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личните лекари да подписват документи че гарантират живота на пациента след ваксина. Как ще ме консултира някой дето няма никаква отговорност, но ще получи пари от държавата за това?
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
психически тормоз от медиите и медиците, много е здравословно това
23
6
 
11
 
! Отговори
ЕВРИКА! преди 2 години
ЩЕ СЕ ПИША,ЧЕ ИМАМ ЕФЕКТИ ОТ ВАКСИНАТА! ХАХА И ПАК НЯМА ДА СЕ ВАКСАМ, ФАШАГИ!
22
2
 
12
 
! Отговори
Как кой не трябва преди 2 години
Всички наред трябва да се ФАКсинират.Ако не вярвате, вижте пасквила от вчера на Пурко от Берн.
21
23
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Противопоказанията на рнк ваксините са незначителни, за разлика от старите ваксини. Изключително високотехнологични, изчистени, ефективни и безопасни. След ваксина няма описани психични разстройства, докато след ковид заболяване е много често новопоявили се панически разстройство, депресия, посттравматичен стрес.
20
6
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ами не. Просто расъждения. Както знаем дали еврото е добре/зле, така сме и за ваксини, ремонти, правителства, футбол...всичко. Хубаво е от време на време да си знаем къде ни е силата и да се концентрираме там, а не всеки "чул", "казал му някой", "прочел еди къде си" да дава мнения и да се държи на това.
19
7
 
24
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Ваксините са вредни. Лично аз имам големи проблеми след Pfizer, която я получих май месец. От тогава насам всичко ми се преобърна. Непрестанни епизоди на паник атаки, виене на свят, гадене, съннливост, нестабилност при ходене, безсъние и още много други.
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shark Как лекарите да дадат информация, която няма как да знаят?
17
15
 
10
 
! Отговори
Който преди 2 години
Мн е странно като се дават за пример държави, които следвайки местни правила са Отворени на 100% навсякъде, а ние като хитреци ни се точи пореден локдаун. Не, че съм за/против ваксините, но който не иска вади по 30 лева през ден и готово. Но да се пъчим срещу едното или другото няма особен смисъл. КОйто иска се ваксинира, който не си ходи със тестовете в джоба и толкова.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НякойТова Някой Филисиф ли го е казал?
15
2
 
9
 
! Отговори
До Тялото преди 2 години
Не си проучил една много тънка подробност. Доста дълго време в онази част на света, не само Нова Зеландия не пускаха чужденци. Кораби не можеха да акостират дори. Бройките са много по-малко, защото добре знаят какво да правят с такива вируси. Пълно свеждане до 0. А в Европа, и не само, е ***, скрита под името "демокрация"
14
0
 
26
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Аз не знам кой не трябва да се ваксинира, но знам кой НЕ трябва да взима отношение по този въпрос. И ТОВА СА МЕДИИТЕ! ЛЪЖЛИВИТЕ, ПОДВЕЖДАЩИ ХОРАТА МЕДИИ ДА МЪЛЧАТ! КАКВА КОМПЕТЕНТНОСТ ИМАТЕ ВИЕ, ЧЕ ПИШЕТЕ ПОДОБНИ НЕЩА, ГАРАНТИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ТОВА, КОЕТО СТЕ НАПИСАЛИ Е ДОСТОВЕРНО???!!! Лекарите да си поемат отговорността и да дават адекватни съвети на хората със заболявания. За някои не е препоръчителна ваксина, но информация за това трябва да дадат лекарите.Не да се четат съчинения от нета и медиит
13
8
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Философ до Философ :) такива сме си ние Българите. Всичко знаем.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тялото : ... И повече от година всички са под домашен арест, който никой не смее да прекрати въпреки (или поради) масовата ваксинация.
11
5
 
24
 
! Отговори
до Тялото преди 2 години
Израел - една от страните с най-висок процент на ваксинирани. В послединте 3 месеца са с най-голям брой заболели на глава от населението. В България процентът на заоблели и съмрнти случай на ваксинирани, от общият брой заболели и починали, е близък до процентът ваксинирани, от общият брой жители. С други думи, няма никакви емпирични доказателства, че масовата ваксинация дори намалява заболеваемостта и смъртността. Да въртят ис сучат хард-*** ваксарите, с и без ваксина си е почти все тая.
10
1
 
30
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Кой трябва и кой не трябва си е личен въорос, който не може да се подлага на съмнение. Разни обществени структури единствено могат да препоръчват. Всички тия неща свързани с моето здраве са между мен и моя лекар.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам а известни ли са съставките на ваксите?