Лекари: Кривата нараства, не сме стигнали платото!

Българите трябваше да се възползват от ваксините, коментират те
27 окт 2021 21:23, Петя Славова
84
Лекари: Кривата нараства, не сме стигнали платото!
Снимка: БГНЕС

Всекидневно нарастват случаите на коронавирус в страната. Болниците са препълнени, но според лекари е оптимистично да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата COVID вълна у нас. "Смятам, че нещата ще продължат да се влошават, защото броят на открити заразени показва, че кривата нараства и не сме стигнали платото", заяви пред БНТ  д-р Иван Колчаков - анестезиолог и член на УС на МБАЛ "Софиямед".

Още по темата

 "Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани - това е човешкият фактор. Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват. Специализираните екипи, които извършват реанимация, са голям дефицит и без пандемия. А сега ние сме разделени по групи, които трябва да полагат грижи за болните от COVID-19, а в същото време и останалите болести функционират. Така че дефицитът на кадри е изключително остър - не само на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите", коментира той.

По думите му е трагично поведението на българските граждани, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците".

 "Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се ваксинират", допълни д-р Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров, заяви, че цялата здравна системата е застанала рамо до рамо, за да поеме тежестта на заразата.

 "И частни, и общински, държавни болници еднакво поемат тежестта. Ваксинацията работи, когато е масова", категоричен беше той.

По думите му българите са приеле ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност - да застанем рамо до рамо срещу един невидим враг, който отнема човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния.

 "Тежестта на тази битка се поема най-вече от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото", подчерта той.
 


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
13
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 месеца
9, неподчинението ще свърши като ти сложат тръбата в гърлото. Ако е останала някоя свободна. Нация от глупци.
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не са лекари ,това са продажна и.з-ме-т. Лекар е проф.Петър Атанасов от Пирогов ,така насмете Кунчев Мунчев ,че ги н.ав.ря в .....................А тъпите журналистки ама нали има заповед.Направо ми се по-връ-ща!
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бедна държава = болни хора.Богата държава = здрави хора!!! Какво не вибецясно???
13
6
 
18
 
! Отговори
ъъъ преди 2 месеца
Сори, брат, но тая "пандемия" се подчинява на съвсем други закони и няма да свърши без революция.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затваряме за даве седмици за да изравним платото. Помните ли?
11
16
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 месеца
Грозен народ. М.ъ.р.ш.а. си е бил, такъв си остана.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахаха, чака министъра да дойде края на месеца и да обяви локдаун. Та да дойдат изборите и да се изкара герой, спасител! Прави си сметката без кръчмар обаче, дори и да се приложи вече ще има инерция в случаите.
9
6
 
17
 
! Отговори
минувач преди 2 месеца
Математиците свършиха ли, та пуснаха анестесиолози на ни агитират за боцкане?
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 8: Ти ли ще глобяваш, или сестра ти? Наложат ли затваряне, няма да го спазваме. Да глобяват. Пълно неподчинение и протести до дупка!
7
3
 
17
 
! Отговори
ъъъ преди 2 месеца
А вие не сте ли българи? Нещо спряха да дават опашките за антигенни пред болниците.. и много загрижени за нас пак станахте? Какво се случи? Да не би да се разбрахте нещо с Инквизицията?
6
34
 
11
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 месеца
Рестрикции към неваксинираните. Тотален локдаун за тях. Солени глоби за всяко нарушение на мерките. Имат да си го лежат, заради неадекватното и антиобществено поведение. Спрете с безплатното им лекуване от ковид и слугуването на ината им.
5
4
 
22
 
! Отговори
Добра новина преди 2 месеца
Значи нещата отиват както каза - мангьров до преболедуване на -70 процента от населението и епидемията приключва сьвсем скоро
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак започвам да чакам лятото, та сезонните грипове да изчезнат и хипохондриците да спрат покрай себе си, да заключват и нас
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента съвсем преднамерено не се обявява локдаун. Всеки ден, в който не е обявен, хиляди и хиляди шарани се ваксинират да получат сертификат, щото мислят че има смисъл. Като обявят локдаун и да не мислите че някой ще се юрне да се ваксинира?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В петък предпразнично съвсем ще се увеличат като се юрнат да ди правят тедтове за хотрли и ресторанти така де
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още един за чегъртане.