Евтин антидепресант намалява риска от хоспитализация при COVID-19?

Флувоксамин може да се превърне в алтернатива поради ниската си цена
29 окт 2021 10:27, Анисия Иванова
40
Евтин антидепресант намалява риска от хоспитализация при COVID-19?
Снимка: Pixabay

Използването на антидепресанта флувоксамин при пациенти с коронавирус намалява вероятността от хоспитализация. Това сочи статия, публикувана в медицинското списание „Lancet“.

"Използването на флувомаксин (100 милиграма два пъти дневно в продължение на десет дни) сред високорискови пациенти, диагностицирани рано с COVID-19, намалява необходимостта от хоспитализация, определена като престой в спешно отделение, или преместване във високоспециализирана болница", се казва в раздела за тълкуване на резултатите от проучването на уебсайта на списанието.

В проучването са включени 1497 неваксинирани пациенти от Бразилия, които са дали положителен резултат за коронавирус и са принадлежали към рискова група поради заболяване или възраст. Докато 741 от тях получават истинското лекарство, останалите 756 приемат плацебо в продължение на десет дни. Според резултатите от проучването пациентите, които са приемали антидепресанта, са постъпили в болница в брой с 32% по-малък от този на пациентите, които са приемали плацебо.

Изследователите твърдят, че са провели първото голямо контролирано проучване, за да проучат ефективността на флувоксамин при лечението на COVID-19, съобщава БГНЕС.

Според вестник "Уолстрийт джърнъл", който се позовава на един от авторите на изследването - канадския професор от университета "Макмастър" Едуард Милс, флувоксамин може да се превърне в алтернатива на други лекарства, като например моноклоналните антитела, поради ниската си цена и достъпност.

Според Милс в момента учените не са сигурни колко ефективни са потенциалните противовъзпалителни свойства на антидепресанта срещу COVID-19.

Авторите на проучването изпращат резултатите от него на СЗО и Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH). NIH вече отбеляза, че ще се нуждае от повече доказателства, преди да препоръча на пациентите с коронавирус да използват флувоксамин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
24
 
! Отговори
имаме си българско преди 2 години
и натурално. Мента, глог и валериана 50 таблетки 2.50 лв. Подобряват дейността на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 "А ваксатролът знае ли, че към 02/10 ЕМА е регистрирала официално 26 000 починали пряко от ваксините и 2 млн. увредени в ЕС. Как е статистиката на ивермектина и хидроксихлорохина по тези показатели?" Къде го прочете това. Влезнах в сайта им и не видях нищо ходобно. Дори при тэрсини за ЕМА, ваксини и смъртни случаи, пак не излиза. Зай да го видя източника.
14
1
 
13
 
! Отговори
О ЧУДО ВИАГРА преди 2 години
ВИАГРАТА е ДОКАЗАНО ЛЕКУВА Ковид редете се на опашки. Това е чудо лекува вирусни и бактериални инфекции СЪЧЕТАНО с МАРИХУАНА която има силен природен АНТИ-депресиращ ефект.
13
0
 
9
 
! Отговори
Миии преди 2 години
Възможно е да намалява цитокинована буря.30% е доста разлика с плацебото.
12
2
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 2 години
"Предизвикват зависимост и загуба на либидо". За това ли се какъриш? Ами, то и възрастта предизвиква същото. Ако знаеш от кога не мога, а въпреки това ми се живее...
11
1
 
19
 
! Отговори
едни парички преди 2 години
Ако има още залежали лекарства в аптеките, да ги обявят зя полезни срещу ковид и проблемът е решен
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 А ваксатролът знае ли, че към 02/10 ЕМА е регистрирала официално 26 000 починали пряко от ваксините и 2 млн. увредени в ЕС. Как е статистиката на ивермектина и хидроксихлорохина по тези показатели?
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия антидепресанти са вредни. Предизвикват зависимост и загуба на либидо. На пазара има доста по добри наркотици с които човек да се надруса и да не усеща нищо.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък чета,че кутия цигари на ден е най доброто профилактично средство против хоспитализация от ковид!
7
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балканският Юнак желае да разчита на страничните ефекти на лекарства с каквото и да е предназначение, като Инвермектин и Флувоксамина, вместо да си приложи смъртоносната игла, която до един два месеца, или пет години, или най-много 80години, ще умори 3 милиарда вече ваксинирани. А най му харесва да се предпазва пиейки белина или хлорен двуокис, които са и евтини почистващи препарати, и според фейсбук експерти го доближават до безсмъртието.
6
1
 
13
 
! Отговори
Балкански преди 2 години
Цирка просто е безкраен :) Който е направил кинти - направил :)
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирусът поразява вагус нерв. симптомите на увреден вагус нерв се припокривад с ковид 19. Само не мога да разбера защо лекуват ковид 19 с антибиотици, парацетамоли и всякаккви други *** и с така опасния Ремдисивир, който е с толкова странични ефекти, че здрав да си ще те убие. Но явно това е целта, повече жертви, зелени сертификати и едни пари в джобовете на управниците ни, които са готови да ни тероризират и убиват за тях
4
1
 
29
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
Демек като спре да ти пука от страшните новини,и хоп оздравяваш.
3
2
 
11
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Важното е, че усилията на науката дават резултат.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега СЗО-то ще го наплюе, както стана с ивермектина и хидроксихлорохина. Сигурно е антикоагулант.
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще умираш, но няма да ти пука. Тея майтап си правят вече.