Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност

„Простотията доминира над инстинкта за самосъхранение“
2 ное 2021 18:30, Елка Василева
334
Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност
Снимка: архив, БГНЕС

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов пред Нова тв.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация.

Още по темата

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

И според Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация, единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали.

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. „Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
10
 
20
 
! Отговори
MIKE преди 2 години
Бихте ли ми припомнили само, с какво ще помогнат ваксинираните за намаляване на разпространението на Вируса или на смъртността ?
177
4
 
8
 
! Отговори
до ТЪЖНО 192 преди 2 години
Швеция с 66,6% васкинирано население с две дози. Далеч сме от тях. Но до Сиера Леоне сме близо
176
6
 
7
 
! Отговори
тъжно преди 2 години
"Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави". Еми ние сме на един акъл с нискоинтелигентните черни хора от Африка. А, и с братята шведи също.
175
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами говориха докторите, предупреждаваха, но антиваксърите си знаят тяхната.
174
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли някой математик, да сметне процентите. 1918-20, 80 хиляди от испански грип при 4 милиона население, и 2020-21 20 хиляди от ковид при население над 6 милиона. Прогнозата по горе не е в противоречие с това. Нека всеки, който желае да се ваксинира, но да бъде наравно с останалите.
173
11
 
1
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Кой е тоя бизнесмен ??? Сигурно дете на номеклатурата. Ще нарежда чак моля ти се :D Само генерал Луков щеше ви оправи.
172
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е 80% де...бил, каза ви го в прав текст един от Радевите съветници, паднат ли визите за Сащ се махам от тука и повече не искам да чуя за българия или българи! А управляващите са функция на т. нар " български народ" няма как да са различни! Жалка история, дано Господ се смили и ВИ пази! Амин!
171
3
 
21
 
! Отговори
реално преди 2 години
Мерки няма да се вземат докато не мине балотажа за президент. Няма значение колко българи ще умрат или ще се увредят дотогава. Важен е антиваксърския вот за Рундю.
170
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат разсъдък българите, това ги убива.
169
0
 
4
 
! Отговори
До Василев преди 2 години
*** ***, искаш ли пак на баща ти от rЪ3Ъ в твоите yстeнца
168
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невежеството е най-напред при лекарите. Една сребърна вода можеше да свърши повече работа от ваксините. Зеолит, фиронциди, медицински гъби, ивермектин, цинк+хидроксихлорохин и др.под.
167
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние и без това сме малко...защо спирате плановите операции...хептен ли искате да ни уморите
166
10
 
11
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Когато видя измиращи ***, доктори и политици пред стълбите на Пирогов, ще се ваксинирам!
165
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирането на плановите операции е престъпление срещу хората и тежък грях...надявам се да го осъзнавате господа управляващи
164
3
 
1
 
! Отговори
Инокент преди 2 години
Това изопщо не е вярно лъжат ни за парите да вземат ей това е и нашия пастор Яков така каза а той е умен човек
163
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отива си най долнопробното българско поколение . Това дето унищожи и нацията ни и индустрията . Носещо душманства и наглост на дърти де.ге.нерат вярващи че държавната ясла трябва да е доживотна че всички сме им с нещо длъжни да ги осиновим и да си ги храним . Да не спазват закона и да посягат на тия които го спазват . Това поколение още е във властта . боко дебелогъзи е неговото нагло лице. Всички тия няма да ни липсват . Те нищо не създадоха ама притенциите им нямат край.
162
10
 
8
 
! Отговори
Пророка преди 2 години
Математиците звездобройци заместиха Ванга - всеки ден зловещи пророчества. Аман вече... Пандемията е една голяма психо атака с финансови цели! Който не му е светнало до сега, нищо не може да му помогне.
161
10
 
13
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Добър вечер селяни прости!!!Днес излиза един бизнесмен като Краси Дачев и ми разправя , че българите били най-прости и за това имаме най-голяма смъртност!Не Бати Краси, българите са най-лъгани и за това в този важен момент нямат доверие на българския елит!Сега Бати Краси, че изпиташ на собствен гръб какво означава, когато лъжеш и мамиш приварузационно , какво означава дребния *** българин , да ти срине бизнеса,защото и ти може да зависиш не от простите, а от лъганите хора!Агент Бен Харис!ЦРУ!
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като започнат фази 3 и 4 на Събитие 201, всякакви статистики ще станат безсмислени! Вие вярвайте още във "ваксини" които се засичат от рентген и метал - детектори
159
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е ясно. Убиват пенсионерите по болниците за да упражняват натиск върху всички останали да се ваксинират. Защо не ваксинирах с приоритет възрастните хора след като много добре виждат кои преобладават при смъртните случаи?