Обратно в час: Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат най-рано на 10 ноември

Те ще се тестват 2 пъти през седмицата – в понеделник и четвъртък
140
Обратно в час: Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат най-рано на 10 ноември
Снимка: БГНЕС

Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември, стана ясно от извънредна пресконференция на министъра на образованието проф. Николай Денков.

"Обединихме се около няколко решения - осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда при заболеваемост над 500 на 100 000. От организационна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище, ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите", уточни образователният министър.

Още по темата
Той уточни, че при правенето на тестовете на децата ще се включат медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. Всички те обаче ще трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата, като за целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

Тестовете са избрани от Министерство на здравеопазването. Те са два теста от един и същи тип – с отделяне на слюнка в контейнер, откъдето се взема проба, за да се направи теста.

Тестовете ще се извършват в дните понеделник и четвъртък, в началото на деня. За целта ще бъдат отделяни 30 минути за тестване, като времето ще бъде компенсирано от намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка.

Ако дете отсъства поради някаква причина, в първия ден от връщането му в клас, също ще се тества.

"Минимален праг за завръщане на децата в клас ще е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено съгласие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка", заяви още министърът на образованието.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението се организира дистанционно в зависимост от възможностите на учителите.

Всички педагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат и допълнително възнаграждение.

Професор Денков съобщи още, че след връщане на малките ученици в клас, ще се пристъпи и към горните класове.

Както е известно, със заповед министърът на здравеопазването определи днес условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват осигуряване на безопасна среда и включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Денков е свестен човек и читав министър на образованието, ако ще прави реформи в тази област, нек ад ане е в ъщърб на българските деца, достатъчно им е това, че са тормозени и имат ( за съжаление) лоши условия за живот
35
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои родители са много ограничени. Не разбират, че тестовете са просто примамка за въвеждане на ваксинация за децата.
34
2
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Професор е, бял и светъл човек и българин, ако беше от тъмните и мурргавите, които са в мнозинство в България, повече ли щеше да ти харесва?
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не се кланяхте на Брюксел сега нямаше да ви плюят хората,но със страхливците това се случва,Радев най-големия.Ако са ни толкова наведени генералите,не ги искаме!
32
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не знаете, драги родители, целта е след тестването да започнат да ваксинират децата ни без наше знание! Във Финландия ги ваксинираха без да питат родителите. Поради тези причини повече децата няма да стъпят в училище, та ако ще този еврейски роб да падне на колене и да каже, че съжалява за думите си!
31
1
 
10
 
! Отговори
Некадърниците преди 2 години
Едната креатура на Радев говори едно, другата друго!И най важното е че никой не отговаря!
30
13
 
3
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Айде пак пари ще им давали. Абе тия даскаля не се ли наядоха. Хората без работа останаха, те още пари си изпросили. Гадно племе!
29
5
 
2
 
! Отговори
До отговорен родител преди 2 години
Истинско геройство би било човек да е до теб,да те слуша какво говориш и да се стърпи да не ти избие зъбите !!!!Заедно с тея,които са ти пуснали +
28
1
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Преди дни трябваше 80% да са съгласни родители за теста ама като разбраха, че има малко луди ги намалиха на 50%
27
1
 
15
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Плюнки, лиги и сополи, мацане, тестване....Абе те докато почнат, ще са окапали от вируса
26
1
 
15
 
! Отговори
Любка Ментата преди 2 години
Точно такива нелогични решения на правителството объркаха хората и ги накараха да не вярват в никакви мерки. Вчера се държаха за ръце и казваха заедно ще се борим, днес призива е друг - заразявайте се колкото си искате.
25
5
 
20
 
! Отговори
отговорен родител преди 2 години
няма да ни пипате дицата няма да се тества няма да носим маски нищо няма да спазваме изобщо! ние имаме права!
24
3
 
3
 
! Отговори
да 30 преди 2 години
хахаха Йода е мнооооогоо зелен. Също като внука си......
23
3
 
23
 
! Отговори
Кичка Божурова преди 2 години
Спират плановите операции в болниците, а в същото време връщат учениците в училище! Абсурдна държава!
22
2
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
На Йода внука. :D
21
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, всички ,които не сме съгласни да тестват децата ни трябва да излезем на площадите! Всички! Оставяйте работа и тръгвайте да се погрижим за най-скъпото което имаме! Утре ще е късно, как ще живеем със себе си тогава? Как ще погледнем децата си в очите? Оставим ли ги да ги въвлекат в тоя цирк, ваксинирането е на една крачка.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е същото неприятно джудже, като Фаучи.
19
1
 
18
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Двамата хубавци Кацаров и Денков са в служебното правителство, но бяха наложени от Да България. Друга работа е, че ако Радев имаше топки щеше да ги е изхвърлил отдавна.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една трета от заразените с "Делта плюс" у нас са деца, за това родителите няма да ги пуснат на училище.
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата няма да се върнат на училище, Денков. А за тестове и след това да прокарвате детска ваксинация - забрави! Учебната година приключи.