Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен

Учениците се връщат в клас от 8 ноември
3 ное 2021 14:52, Нели Христова
188
Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен
Снимка: БГНЕС

Засега причина за промяна на противоепидемичните мерки няма. Моментните са достатъчни, като се следят един куп показатели и се прави оценка на риска. Ако тя покаже, че ситуацията при тези мерки не е овладяна достатъчно, тогава могат да се променят, но конкретно критично число на заболяемост, което да определи действия в тази посока няма.

Проблем от гледна точка на невъзможност хората да бъдат лекувани или хоспитализирани няма, което ни кара да мислим, че можем да минем през кризата и без пълен локдаун.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за "Дневник".

Мерките работели, трябвало време, за да дадат още резултат. Трябвало обаче и съучастие от всички в изпълнението им, призова той. Не потвърди и съобщеното преди дни от един от заместниците му д-р Алескандър Златанов, че при 9000 души в болница, ще се предприемат действия за частичен локдаун.

За пореден път Кацаров обясни, че реално сега страната ни е в пълен локдаун, с изключение на ситуации, в които е осигурена безопасна среда.

"Ако обектите работят в безопасна среда, това е равносилно на това да не работят. От епидемиологична гледна точка рискът е един и същ", каза Кацаров.

Това, което преживяваме в момента е най-тежката от всички COVID вълни досега, категоричен е той. Заразените в момента на седмична база са близо 30% повече, спрямо която и да е от предходните вълни.

"В същото време обаче, хоспотализираните са с 25% по-малко. Това се дължи на подобрената извънболнична гружа. Част от случаите не стигат до болница, защото са лекувани в извънболничната помощ и като цяло здравната система се справя доста по-добре от предишните вълни. Това се дължи на по-добрата организация, на направеното планиране още през лятото и на натрупания опит както в спешната помощ, така и в болниците, на новите COVID отделения, които създадохме преди месец и изпълняват своята функция", обясни здравният министър.

Относно недостига на легла, за който сигнализират от почти всички болници в страната, Кацаров обясни, че броят на леглата не е миродавно число, защото една болница може да има 10 легла и 5 екипа, които да ги обслужват, а други 10 боници да имат по 3 интензивни легла и 10,20 или 30 екипа, които да ги обслужват.    

Подходът ни е основан на комплексна организация, а не просто на брой легла, който не е миродавно число. Важни са екипите, които ги обслужват. Те могат да бъдат преструктурирани и същият брой екипи да бъде използван по-ефктино и да обслужва повече легла, обясни Кацаров.

Той потвърди отправената в края на миналата седмица заявка, че учениците от началния етап ще могат да се върнат в клас от 8 ноември. Вече са избрани доставчиците на тестовете, които ще се позлват за проверка на децата. Фирмите са 2, за да могат да доставят цялото количество от 400 000 теста в рамките на 3 дни. Кои са фирмите обаче, Кацаров не посочи.

Методът на тестовете изискват секрет от слюнка, като той няма да се взима с четка, а децата ще се изплюват в специална за целта на теста торбичка.

Предстои обявяване на нова поръчка за много по-голямо количество тестове.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
17
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Разбирам, че идват избори и това е най-важното сега, но министър да говори такива небивалици! При 6000 нови случаи на ден и при по над 150 починали, да казваш че всичко е наред и да искаш да връщаш учениците в клас си е направо престъпление.
88
3
 
3
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До 9К51..Баце не беше ли същият ?
87
6
 
3
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
След 14. 11 . тролчетата на ГЕРБ ще изчезнат!!!!Нема да има чекмеджета !!!
86
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 88 (кофти) На моята сватба когато се жених имаше около 30 човека, а не 1000 както ги правят някои сега! Детето ми е ваксинирано със всичките задължителни ваксини! А честите епидемии от морбили за които не сежтеъби много не са сред етническото българско население! Така че ако не ти харесват българите - бягай в Индия!
85
2
 
21
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Този няма връзка с реалността
84
1
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
В НИДЕРЛАНДИЯ са 75% ваксинирани и отново са под карантина с маски!!!
83
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацата иска да надминем Босна и Перу по смъртност на милион души. Оставка, съд и затвор!
82
3
 
18
 
! Отговори
9К51 преди 2 години
Този на снимката явно живее на Луната или дълго време е стоял на течение...какви глупости ръси!? Единствено възможната мярка за ограничаване на пандемията е т.н. локдаун. С тези сертификати нищо не се получава, но го е страх да въведе по-строги мерки защото идват избори и заради тези избори много хора ще си отидат ........ за съжаление ..
81
3
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Каруцаров,кажи им на твоите господари Радев и Европейската комисия много здраве от Ямбол.
80
5
 
5
 
! Отговори
АЛОООО! преди 2 години
До Че... хайде да не обвиняваме министрите и управляващите , ние като народ сме сбъркани , вината си е НАША , помислете най-после ,... ЗАЩО НЕ СЕ ВАКСИНИРАХМЕ НА ВРЕМЕ , А СЕГА СЕ ЗАПОЧВАМЕ : ВАКСИНИТЕ СА С ИЗТЕКЪЛ СРООООК , НЯМА ВАКСИНИИИИ ,.... А ЗАЩО ЧАКАХМЕ ТОЛКОВА , ВСЕ СМЕ ПОСЛЕДНИ , ...ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ ВСИЧКИ , И ВСИЧКО ЩЕ РАБОТИ , толкова ли е трудно за да живеем лесно ?
79
1
 
11
 
! Отговори
Ще устиска или? преди 2 години
Ще устиска или няма да устиска - това е въпроса ;-)Общо взето голяма накъкване става в момента. Сега сме като Швеция в първите месеци на пандемията - подмладяваме населението и продължителността на живота се скъсява до 60 годишни.
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"пълен локдаун не е нужен" - Ясно. Значи другата седмица ще има пълен локдаун.
77
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо е истински факир. Рекордна смъртност от тази вълна, а той се хвали как всичко било по-добре от предната.
76
9
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Който иска да си слага ваксина.Но не ме принуждавайте мен,защото ще има брутална контра атака.
75
12
 
9
 
! Отговори
кофти преди 2 години
Българина е станал като ромите , не иска да спазва никакви правила и закони , ЗА ТОВА ВСЕКИ ДЕН ИМАМЕ ПО 150 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ ....
74
2
 
11
 
! Отговори
Че преди 2 години
С 20% официално ваксинирани, сигурно реално са 15, тези мерки са равни на локдаун. Но това е уин-уин за Кацаров. Хем е спуснал локдаун, хем бизнеса не може да мрънка, че е затворен и да иска обезщетения. Всичко щеше да е логично, ако лятото имаше ваксинационнакампания. А не да излиза и да говори старите, ако искали и ако ги било страх, а сега да гледа на пресконференциите като гърмян лалугер. То това ако искаш за българина е не.
73
4
 
13
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Когато ми върнат здравните усигоровки, които с години плащам тогава ще си плащам и лечението. Няма да се ваксинирам. Не ми липсват нито кината нито другите обекти. Пазарувам си по интернет.
72
6
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
И на децата ще изкарам сертификати, да не им се налага да ги тестват в училище
71
4
 
2
 
! Отговори
алоо , герб ! преди 2 години
Каквито и мерки да бъдат предложени , вие ще бъдете все ПРОТИВ защото не сте на власт , нали сте свикнаЛЕ да сте на власт!
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарката Нинова чудно как още не е сръфала нейния възлюбен Румен. Заради ината на чорапа всеки ден моргите се пълнят с гласоподаватели на ... партията.