Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен

Учениците се връщат в клас от 8 ноември
3 ное 2021 14:52, Нели Христова
188
Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен
Снимка: БГНЕС

Засега причина за промяна на противоепидемичните мерки няма. Моментните са достатъчни, като се следят един куп показатели и се прави оценка на риска. Ако тя покаже, че ситуацията при тези мерки не е овладяна достатъчно, тогава могат да се променят, но конкретно критично число на заболяемост, което да определи действия в тази посока няма.

Проблем от гледна точка на невъзможност хората да бъдат лекувани или хоспитализирани няма, което ни кара да мислим, че можем да минем през кризата и без пълен локдаун.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за "Дневник".

Мерките работели, трябвало време, за да дадат още резултат. Трябвало обаче и съучастие от всички в изпълнението им, призова той. Не потвърди и съобщеното преди дни от един от заместниците му д-р Алескандър Златанов, че при 9000 души в болница, ще се предприемат действия за частичен локдаун.

За пореден път Кацаров обясни, че реално сега страната ни е в пълен локдаун, с изключение на ситуации, в които е осигурена безопасна среда.

"Ако обектите работят в безопасна среда, това е равносилно на това да не работят. От епидемиологична гледна точка рискът е един и същ", каза Кацаров.

Това, което преживяваме в момента е най-тежката от всички COVID вълни досега, категоричен е той. Заразените в момента на седмична база са близо 30% повече, спрямо която и да е от предходните вълни.

"В същото време обаче, хоспотализираните са с 25% по-малко. Това се дължи на подобрената извънболнична гружа. Част от случаите не стигат до болница, защото са лекувани в извънболничната помощ и като цяло здравната система се справя доста по-добре от предишните вълни. Това се дължи на по-добрата организация, на направеното планиране още през лятото и на натрупания опит както в спешната помощ, така и в болниците, на новите COVID отделения, които създадохме преди месец и изпълняват своята функция", обясни здравният министър.

Относно недостига на легла, за който сигнализират от почти всички болници в страната, Кацаров обясни, че броят на леглата не е миродавно число, защото една болница може да има 10 легла и 5 екипа, които да ги обслужват, а други 10 боници да имат по 3 интензивни легла и 10,20 или 30 екипа, които да ги обслужват.    

Подходът ни е основан на комплексна организация, а не просто на брой легла, който не е миродавно число. Важни са екипите, които ги обслужват. Те могат да бъдат преструктурирани и същият брой екипи да бъде използван по-ефктино и да обслужва повече легла, обясни Кацаров.

Той потвърди отправената в края на миналата седмица заявка, че учениците от началния етап ще могат да се върнат в клас от 8 ноември. Вече са избрани доставчиците на тестовете, които ще се позлват за проверка на децата. Фирмите са 2, за да могат да доставят цялото количество от 400 000 теста в рамките на 3 дни. Кои са фирмите обаче, Кацаров не посочи.

Методът на тестовете изискват секрет от слюнка, като той няма да се взима с четка, а децата ще се изплюват в специална за целта на теста торбичка.

Предстои обявяване на нова поръчка за много по-голямо количество тестове.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
13
 
! Отговори
x преди 2 години
Видях се в пари от както не ме пускат в молове и ресторанти. Наблягам на качествената храна и грижата за себе си.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пръв път вчера видях нинджи да играт хоро. Айдушкото.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужен локдаун, ама само защото никой не му спазва тъпите мерки ! Ся ще види още малко тълпата от протеста, като и писне само да викат !
26
0
 
20
 
! Отговори
Радеф потъва преди 2 години
Зеленият чорап Радеф ни наложи зелен сертификат. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно...
25
2
 
15
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Мерките не работят и хората не искат да се бодат с моите отрови за да заработи плана ми за половинка златен милиард. Кацаров ще връщаш пари обещавам...
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата зима приятели, които живеят до Мадрид изкараха 4 месеца затворени, с 5 ходения за храна за 4 месеца, а 16-ти се нагАзил и мисли, че всички са като него. Лятото пак ще дойдат хубави дни
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той казва:Може и да минем без локдаун,което автоматично означава,че може да минем и с локдаун.
22
2
 
20
 
! Отговори
СТРАШНИЯТ СЪД преди 2 години
Кои вчера се държаха за ръце, кой вчера каза за бога ваксинирайте се ???Кацаров помниш ли??? Ти беше ли на тази среща??? Хората умират !!! ти говориш за грижи линейки се чакат с часове!!! Това наред ли е???Р. Р. ***
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да мерките работят, хората измират по домовете си, защото в София болниците нямат места.
20
0
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
Докато минат изборите,след което ще стане изведнъж нужен
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На първо място по смъртност а хрантутниците вчера на брифинга вместо мерки се хванаха за ръце.Гласовете в урните се оказват по-важни от едва дишащите в отделенията. Защо са ни мерки, когато имаме такива вдъхновяващи брифинги от телевизионния екран.
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общото между ваксъра и билета за градския транспорт е че след продупчване стават негодни и се изхвърлят.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо продажникът. Наследниците му ще страдат поколения наред заради сегашните му грехове. Не ми е ясно как може да е толкова глуупав и евтин.
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бас държа че след 2 седмици ще ваксинираме по 50 000 човека на ден.
15
0
 
23
 
! Отговори
лудост преди 2 години
За под 2 седмици насилиха мерките, влязохме в криза и някак излязохме. Някой вярва ли на тези глупости ? Има ли нормален човек, който да се вързва на такива публични изцепки ? За едни европари ни направиха на маймуни.
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не работи! Мазало е! Ако другият вторник има под 100 жертви, тогава ще работят! Вчера 310 умрели и мерките работят? Работят ама за погребалните агенции
13
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да заложим ли по 5 лв, че антиваксърите няма да устискат със сертификати до нова година и ще идат да ги боцнат ? Да не сте посмели да отменяте сертификата.
12
0
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Отдавна съм ви писал тук. До изборите Рундю така ще се оцапа, че с гаранция ще загуби всичко :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честита промяна дpyrape
10
3
 
34
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Тоя неадекватник и началника му трябва час по скоро да се махнат. Как може да умират по 150 човека наден, болниците да са претъпкани, пациенти в нужда да се разкарват с линейка от болница на болница и тоя да казва, че всичко било наред и е цветя и рози.Нз на какви хапчета трябва да си. И за капак вчера се хванали за ръце и в същото време призовават за социална дистанция !? По-големи некадърнеци не сме имали..за жалост многото почернени семейства плащат цената на това безхаберие и жажда за власт