Проф. Александрова: Антителата намаляват с времето

След седмица ще се реши за сертификат с антитела
5 ное 2021 15:38, Ния Христова
71

Здравното министерство следващата седмица трябва да излезе с решение дали може да се издава "зелен сертификат" при наличието на антитела.

"По-важният въпрос е дали и кога ние ще придобием достатъчно информация, за да може да определим кое е онова ниво на имунитет, което да ни осигури пълна защита от Ковид-19. Към момента в останалите страни от ЕС само въз основа на антитела не се издава такъв сертификат. А причината е липса точно на такава информация и че нямаме правово ниво. У нас има доста хора, които имат антитела, не е нужно хората да се чувстват разграничени и ощетени", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Първата доза сама по себе си не е достатъчна. Трябва поне две седмици да минат след нея. За Делта варианта, за да бъдем максимално защитени - трябва да е приключила пълната схема. Така че "зелен сертификат" след първата доза е рано, но това вече поправено в препоръките. Вирусът има съвкупност от белтъци и антигени, при инфекция с него се изграждат антитела срещу тях, но не всички имат защитна стойност. Такава имат само т.нар. "неутрализиращи антитела", обясни проф. Александрова.
 
Специалистът припомни, че антителата намаляват с времето.
 
"Ние буквално се състезаваме с вируса. Виждаме, че има страни, в които беше постигнато доста по-сериозно ваксинационно покритие, докато ние все още сме под 25%. И истината е, че съставът на ваксините го има на много места - като се започне от фирмите, които са производители, минава се през здравните институции. В една РНК ваксина има РНК молекула, която е основната част. Тя е изключително уязвима, тя може да бъде разрушена за секунди. Няма чипове, никой няма да започне да свети. Наночастиците са с нас от най-дълбока древност. Те са част и от козметичните кремове, и навсякъде около нас", настоя вирусологът от БАН.
 
"Все по-често ще си говорим за наночастици. Ваксините не водят до безплодие и това беше доказано на абсолютно всички възможни нива. Минахме и през лабораторни животни, които показват, че имунизацията не влияе върху репродуктивната система и върху развитието на малките. И стигаме до жени, които са забременели в хода на клиничните проучвания, както и десетки хиляди бременни, които са ваксинирани. Имунизирането на бременните жени се оказва изключително важно, както и на кърмещите. Това е начинът не само майката да се предпази от тежко протичане на Ковид-19, но да се предпази и малкото", коментира тя.
 
"Делта плюс вариантът е една група варианти. За първи път за него се заговори през пролетта в Индия. Той е доминиращият вариант и придобива нови мутации. Този, който нашумя през последните дни, е (AY.4.2). Той направи впечатление с това, че започна да набира скорост във Великобритания. Но според експертите наличните ваксини би трябвало да осигуряват защита", посочи още вирусологът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важни са Т-клетките, които са паметта на имунната система и обикновено се запаметяват в костния мозък! По тяхна рецепта се произвеждат антителата, т.е. естествено е антителата да намаляват след като няма опасност т.е. вирус! Важното е имунната система да може да отреагира, а това са Т-клетките, а те трудно се установяват - костен мозък, но не е невъзможно! Сума сумаром, антителата намаляват, но това няма значение! От къде е дипломата на тази плашеща професорка? Една логична връзка не може да нап
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувалите да са с доживотен сертификат предлагам.
55
0
 
6
 
! Отговори
питанката преди 2 години
А ваксините помагат за създаване на антитела или кисело мляко. Тия защо не им съберат дипломите и да ги пращат за рециклиране?
54
1
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Послъгваме май?Имунитетът далеч не е само антитела!И след преболедуване човек гарантирано е по-защитен,отколкото след която и да е ваксина.Да се ваксинират преболедували е пълна лудост или по-скоро желание всички хора да бъдат обработени с нещо си.Какво е-ще разберем по-нататък.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да обиждате на Чубака жената че ще се разправяме!
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходи отслабни и тогава говори за здраве,Грух.
51
0
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
И много други неща, напр. акълът, също намаляват с времето. Само алчността остава константна величина - до гроб.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорке,твоето антитЕло не намалява с времето. Все по - обло става. Добри хонорари ти дават да ни мамиш.
49
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи специалисти по хуморален и клетъчен имунитет има тук явно. Само да ви светна, че има разлика в зависимост от вируса. Колко пъти ви хваща хрема годишно? Някой 1х годишно, някой 6 х годишно....що няма вечен имунитет и клетъчна памет? Ами щото с риновирусите са така. При ковида се разбра, че ако са минали повече от 6 месеца след боледуването пак си възприемчив. При някои може да е 9 месеца. Ако не се ваксинираш и реваксинираш редовно, ще си боледуваш до откат. Това е положението! Наука.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестът QuantiFERON SARS-CoV-2 установява активността на клетъчния имунен отговор към COVID-19 след преболедуване или ваксиниране като измерва секрецията на интерферон гама от Т-клетките. В Рамус струва 180 лева. Който не знае, дали наистина е бил с вируса.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този хипопотам пак го пуснаха да плаши хората
46
1
 
4
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
До един неинформиран: Изследване на ковид неутрализиращи антитела е кръвно изследване, което показва колко са. Има си референтни стойности- над колко са за преболедувалите, за ваксинирани след втора игла също има посочени стойности. Лабораториите ги правят. Информирай се малко, после пиши глупости по форумите, ако обичаш.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на ваксини исертификати!Няма да се ваксинираме.
44
2
 
14
 
! Отговори
мислете преди 2 години
С колко милиарда ни загробихте за тези убийствени химии ? Никой не казва за договорите. Колко пъти още ще им платите от нашите пари ?
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай малко сега. Вчера обявиха, че не признават антителата, днеска обаче стъпват на същото изследване дето не признават, че да ни говорят глу*пости. Сега, признават ли изследването за антитела или не? Защото излиза, че го признават само и единствено когато им отърва и е в интерес на тяхната пропаганда. А ние пък от това си правим извода, че много яко ни лъжат и изнудват да се ваксинираме.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня ден Кацата каза,че Кунчев е с ковид и е болнични.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти всеки ден виждам Кунчев в магазина до нас. Винаги е с едно куче померан, оставя го вързано отвън.
40
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 29 "На "говорещите глави по телевизора" им е казано, че на всяка цена трябва да убедят населението не само да се ваксинира," - ами не е вярно. Не става въпрос за убеждаване, а за директна принуда! ЕС и Америка директно ни принуждават да се набодем! А тия по телевизора са просто едни баши.бозу.ци, продали си гз за някой друг долар!
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42И как така само ти знаеш за това бе кълвач? Щото като уволниха Балтов всички медии гърмяха 2 седмици, а сега мълчание. Интересно.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
S TIQ KILIGRAMCI MILA NIKAK NE VYRVI DA GOVORISCH TI ZA ZDRAVE NAPRAVI NESCHTO