Д-р Томов: Това няма да е последната COVID вълна

Пълен локдаун не е подходяща мярка, по-добре частично затваряне
7 ное 2021 12:08, Елка Василева
83
Д-р Томов: Това няма да е последната COVID вълна
Снимка: архив, БГНЕС

"Пълен локдаун не е подходяща мярка към момента, по-добре е частичното затваряне, което е въведено вече в България". Това заяви пред БНР д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването.

Той прогнозира, че това няма да е последната COVID вълна и призова всички хора да се ваксинират, защото "това е единственото ефективно медицинско оръжие срещу коронавируса".

Още по темата

"Наличието на компактна маса от неваксинирани хора е предпоставка за възникване на нови варианти на вируса, които могат да бъдат много по-опасни и настоящите ваксини да не действат срещу него. ... Ние решаваме да има нова COVID вълна, когато отказваме да се ваксинираме", каза Томов.

Д-р Томов коментира, че в момента се провежда експертно обсъждане по темата, но според него е рано за въвеждане на зелен сертификат за наличие на антитела.

"Предстои да бъде взето решение от експертите", уточни той и добави, че темата се обсъжда от експертните общности в цяла Европа и още никъде не е взето решение.

Според заместник-министъра, ако родителите се ваксинират, ще осигурят безопасна среда за учениците, което ще се отрази и на безопасната среда в училищата.

"Към момента най-правилното решение е тестването на децата в училищата с щадящи тестове. ... Менажирането на тези тестове е въпрос на добра воля, крайно време е да се организираме в името на общото благо и добруване", каза заместник-министърът.

На въпрос дали МЗ ще стимулира ваксинацията сред учениците, д-р Томов посочи, че вече има ваксинирани няколко хиляди деца над 12-годишна възраст.

"Да, ние призоваваме всеки един родител, който сметне за необходимо, да ваксинира детето си. Аз бих ваксинирал детето си, ако в кратката характеристика на ваксините се добави и възраст над 5 години", каза д-р Томов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не срещнах ваксиниран с нормално мислене, леко казано. Есеки от тях обаче агитира наляво и надясно с едни и същи лозунги като обучени и както въобще си ги знаем кой кой и как е. Още пи-ос к о те ли от уплах и зомбовка. .
51
1
 
15
 
! Отговори
Невидимият враг... преди 2 години
По същата логика могат да ви обвинят:В невидимо облекло ти си обрал магазин. И ти да кажеш добре де, ама никой не ме е видял нито една камера не ме е заснела. И съдът казва, ами да де...нали точно затова си бил с невидимо облекло.Дефинират невидима опасност, която по нищо не личи (безсимптомно боледуване) и от теб се очаква да ДОКАЖЕШ, че не носиш нещо "невидимо". Ей това е "научният подход" в ковид истерията
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще ви шият с бълвочи още дълго време на всеки 6 месеца
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа 12 г вземали решение сами за ваксинация?! Да, така е! Но днес е ваксинация, утре е спринцовка с хероина, а вдругиден кой от 45те пола да го боцка. НЕ! Ние сме консервативни. Традициите са ни спасили по османско, ще ни спасят и при еврогейско. Точка.
48
2
 
18
 
! Отговори
Невидимият враг... преди 2 години
...с който можеш да оправдаеш всяка диктатура:Скъпо платени експерти решават да въведат ново понятие в медицинската наука: "безсимптомен боледуващ" - с един тест ти се казва че си "болен и опасен за обществото" и по чисто административен път - непризнавайки антитела, естествен имунитет и т.н. ти се ОТНЕМА фактически правото да докажеш обратното. Осъден си по обвинение, в което самото обвинение т.е. "тестът" се приема за единствено валидно доказателство за присъда....
47
3
 
11
 
! Отговори
Ваксите да го духат! преди 2 години
Т-ъпаци,като този трябва да бъдат пребивани на улицата!!!
46
2
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаемият другар Томов колко пари взе, за да рекламира експерименталните отрови? Кой е производителят на тестовете?
45
2
 
13
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Те и ваксинираните са "предпоставка за възникване на нови варианти на вируса" и то точно такива варианти, дето да заобикалят ефектите на ваксината. Докато вирусът обикаля, няма значение дали у ваксинирани или неваксинирани гостоприемници, той мутира, това му е в природата (изменчивостта е предпоставка за жизнеспособност), не е нещо, за което хората са виновни.
44
3
 
19
 
! Отговори
Догтор Снагълз преди 2 години
Колкото и да се напъвате да обяснявате и да привеждате аргументи и логика, успех няма да имате. Решението и лечението е едно - прожектил в тик вара. Това е играно много пъти в историята. Фашизмът не се лекува, той се отстранява.
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Томов оди се прескачай
42
11
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 години
сещате ли се ако Борисов не беше въвел локдаун миналата година , тия същите дето сега не го въвеждат как щяха да опищят медиите , ако Борисов беше въвел тоя сертификат пак щяха да пищят . сега се бият в гърдите колко правилно действали . това е цинизъм бе хора , цинизъм е !
41
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм доктор, но досега всяка вълна ще е по-обширна и с повече смъртни случаи докато след някоя и друга година или ще дойде акъла на хората да се ваксинират или под строй, по-скоро ще е второто.
40
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид се разпространява и само ако дишаш. Спри да дишаш! Това целят.
39
4
 
20
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
СКОРО ЩЕ ОБЯВЯТ, ЧЕ КОВИД СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА УСКОРЕНО И МУТИРА УСКОРЕНО ИМЕННО ПОРАДИ МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ, КОЯТО ИМА НЯКАКЪВ ЕФЕКТ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 МЕСЕЦА И Е ВСЕ ПО- СЛАБА ЗА НОВИТЕ ЩАМОВЕ.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36: И бяхме прави. А ти си сляп. Изчезни.
37
4
 
19
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Поредния *** дето агитира за безполезните ваксини. Много са се загрижили за общественото здраве но в същото време в магазините се продават стоки които образуват рак. Например в месото има съставки които му подобряват цвета за да може да изглежда по-добре. Въпросните съставки за забранени в Дания и някои области в Германия.
36
1
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Някой сИ изкряска. Неграмотен си, марш в първи клас.
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа децата от 15 до 17 години сами вземат решението за ваксинация . И защо не!
34
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите протлушихте форумите през лятото, че при нас всички са го изкарали "лекото грипче " и няма да има 4 вълна. Сега почват същата песен на нов глас. Разберете, и 5 и 6 и 7 вълни ще има. Ковид повтаря и потретя. Само с ваксини и реваксиназии можем да спрем серията на смъртта и локдауни.
33
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния платен, а преди малко в новините даже за кандидат депутат се заговори, че е в схема за фалшиви сертификати, всичко е един бизнес покрай цирка който разиграват.