Д-р Томов: Това няма да е последната COVID вълна

Пълен локдаун не е подходяща мярка, по-добре частично затваряне
7 ное 2021 12:08, Елка Василева
83
Д-р Томов: Това няма да е последната COVID вълна
Снимка: архив, БГНЕС

"Пълен локдаун не е подходяща мярка към момента, по-добре е частичното затваряне, което е въведено вече в България". Това заяви пред БНР д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването.

Той прогнозира, че това няма да е последната COVID вълна и призова всички хора да се ваксинират, защото "това е единственото ефективно медицинско оръжие срещу коронавируса".

Още по темата

"Наличието на компактна маса от неваксинирани хора е предпоставка за възникване на нови варианти на вируса, които могат да бъдат много по-опасни и настоящите ваксини да не действат срещу него. ... Ние решаваме да има нова COVID вълна, когато отказваме да се ваксинираме", каза Томов.

Д-р Томов коментира, че в момента се провежда експертно обсъждане по темата, но според него е рано за въвеждане на зелен сертификат за наличие на антитела.

"Предстои да бъде взето решение от експертите", уточни той и добави, че темата се обсъжда от експертните общности в цяла Европа и още никъде не е взето решение.

Според заместник-министъра, ако родителите се ваксинират, ще осигурят безопасна среда за учениците, което ще се отрази и на безопасната среда в училищата.

"Към момента най-правилното решение е тестването на децата в училищата с щадящи тестове. ... Менажирането на тези тестове е въпрос на добра воля, крайно време е да се организираме в името на общото благо и добруване", каза заместник-министърът.

На въпрос дали МЗ ще стимулира ваксинацията сред учениците, д-р Томов посочи, че вече има ваксинирани няколко хиляди деца над 12-годишна възраст.

"Да, ние призоваваме всеки един родител, който сметне за необходимо, да ваксинира детето си. Аз бих ваксинирал детето си, ако в кратката характеристика на ваксините се добави и възраст над 5 години", каза д-р Томов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
29
 
! Отговори
До Ss преди 2 години
Ов.це са! Гледам ги с маските сами в автомобилите си, чакат по опашки за ваксини, гледат ме като извъземно дето съм без маска и бягат надалече, спазват по 3 метра дистанция, правят ми забележки разни нечистоплътни лелички, зомбираха ги!!!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам е от герб
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 вашите деца са на 18 и 22 и са се ваксинирали защото САМИ са взели това решение. Това не е същото като да вземете вие решението за дете на 5 или 15 год. Има разлика. Колкото и да вярваме в науката, тя не е безгрешна. Не виждам защо трябва да си играя със здравето на детето ми при условие, че изкара вируса с обикновена хрема. Абсурдно е да му слагам ваксина, само защото някой ми го спуска отгоре.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буга Рино в Бога не е повярвал ,както трябва, нито на националната си кауза, нито реално в соца.И, насила да ни дамгосват, ще постигнат само кръвопролитие.С малко реално ваксинирани и много, по втория начин.Друг вариант е да ни спуснат хипер щам, за назидание.
28
4
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
няма да ни се размине. :(
27
4
 
29
 
! Отговори
Льжа преди 2 години
Др томов яко льже - колко сухо е взел да твьрди че вируса мутира в неваксинираните , проучвания показват , че е точно обратното и тоя бил лекар
26
4
 
18
 
! Отговори
SS преди 2 години
ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ! НЕ БЪДЕТЕ ОВЦЕ !
25
1
 
17
 
! Отговори
Манафейко: преди 2 години
Добре де, Томов и сие, защо САМО в Европа има такъв бум на случаите и следващи една след друга вълни? Предполагам знаете колко по-компактна и многобройна е масата на неваксинираните в Африка, Южна Америка и голяма част от Азия, а за хигиенните условия там да не отварям дума...
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17 германците вече отчитат обратното. В Израел отново гори, въпреки 98% набоденото население над 12 год. А в смотаната Индия, в щата Утар Прадеш, дето няма нито 1 ваксиниран е спокойствие. Странното нали? Защо не прочетеш и нещо друго, освен това с което ви зомбират денонощно.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18. Болен бил. Дано да се оправя, че го чака трибунал.
22
3
 
17
 
! Отговори
Льжа преди 2 години
Гинцбург - създател на "Sputnik-V", призна, че ваксините "пораждат" нови щамове на коронавируса. В интервю за Forbes, един от разработчиците на ваксината "Спутник-V", Инна Должикова, също потвърди връзката между разпространението на новите варианти на вируса и ваксинацията: "Трябва да разберете, че вирусът също иска да живее. И ако той "види", че не може да ни зарази, тъй като имаме антитела, които го блокират, тогава той ще мутира
21
1
 
14
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Още един "капацитет" се упражнява в даването на наставления и режими за излизане от пандемията. Те, самите, не се ли сещат, че прекаляването на всички тия "послания" не допринасят нито на йота за днешните световни проблеми? Осъзнайте се, уважаеми любители на вашата лична реклама и по-добре би било да си замълчавате.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига вече с тия ваксини. Най-ваксинираните държави в света в момента горят. Стотици хиляди болни отново. ***! В прав текст.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя защо да му вярвам? Някакъв научен труд, нещо по - така, с какви научни открития е известен?
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Кунчев? В коя статистика влезе този с трите дози?
17
20
 
5
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Планът за прочистване от унтери продължава. През следващите 2-3 години кьорав антиваксър няма да остане, а ако остане, кемтрейлите ще си свършат работата. Това е планът, или: по-малко проси човеци, повече просперитет.
16
0
 
7
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Нека се пише др - томов ваксиниран ли е и кацаров ни иска ваксинирани макар тои да не е
15
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки учен в областта на вирусологията ще Ви каже, че вируса мутира, когато срещне съпротива, т.е. ваксина. А този да ме убеждава, че вируса мутира заради неваксинираните е дoлна лъжа! ОCTAВКА!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем, по програма до 31.03 .2025г.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9: Спасявай се поединично, или се присъединяваш към болшинството. Ти решаваш.