Д-р Томов: Това няма да е последната COVID вълна

Пълен локдаун не е подходяща мярка, по-добре частично затваряне
7 ное 2021 12:08, Елка Василева
83
Д-р Томов: Това няма да е последната COVID вълна
Снимка: архив, БГНЕС

"Пълен локдаун не е подходяща мярка към момента, по-добре е частичното затваряне, което е въведено вече в България". Това заяви пред БНР д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването.

Той прогнозира, че това няма да е последната COVID вълна и призова всички хора да се ваксинират, защото "това е единственото ефективно медицинско оръжие срещу коронавируса".

Още по темата

"Наличието на компактна маса от неваксинирани хора е предпоставка за възникване на нови варианти на вируса, които могат да бъдат много по-опасни и настоящите ваксини да не действат срещу него. ... Ние решаваме да има нова COVID вълна, когато отказваме да се ваксинираме", каза Томов.

Д-р Томов коментира, че в момента се провежда експертно обсъждане по темата, но според него е рано за въвеждане на зелен сертификат за наличие на антитела.

"Предстои да бъде взето решение от експертите", уточни той и добави, че темата се обсъжда от експертните общности в цяла Европа и още никъде не е взето решение.

Според заместник-министъра, ако родителите се ваксинират, ще осигурят безопасна среда за учениците, което ще се отрази и на безопасната среда в училищата.

"Към момента най-правилното решение е тестването на децата в училищата с щадящи тестове. ... Менажирането на тези тестове е въпрос на добра воля, крайно време е да се организираме в името на общото благо и добруване", каза заместник-министърът.

На въпрос дали МЗ ще стимулира ваксинацията сред учениците, д-р Томов посочи, че вече има ваксинирани няколко хиляди деца над 12-годишна възраст.

"Да, ние призоваваме всеки един родител, който сметне за необходимо, да ваксинира детето си. Аз бих ваксинирал детето си, ако в кратката характеристика на ваксините се добави и възраст над 5 години", каза д-р Томов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите деца се ваксинираха. На 18 и 22. По-умни са от масата глупци в бг.
11
2
 
9
 
! Отговори
Скоросмьртница преди 2 години
Абе какво стана сьс - астра зенека и янсен маи много бьрзо мори , вируса де и я спряхаПо добре да пия скоросмьртница от цар кире отколкото това нещо сам да си сложаИ цар кире не дава гаранции за придукта ,
10
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като наличието на компактна маса неваксинирани е предпоставка за поява на нови подвидове, защо такъв се появи именно в англия и израел?
9
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още десетилетия ще се влачим с тая епидемия заради глупостта ви. Ясно е. С такъв народ....
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя го затворете на 100%. С катинар. Не частично.
7
4
 
24
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ковид заразата ще си отиде към 2024 год. Ще попитате откъде знаеш SS ? До тогава много хора ще си отидат било от коронавирус,било от ваксини .Планът за намаляване числеността на населението работи. После ще измислят нещо друго .
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бих ваксинирал детето си, ако в кратката характеристика на ваксините се добави и възраст над 5 години", каза д-р Томов - Всъщност този има ли дете?
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пък откъде се взе?! Знайни и незнайни пишман специалисти показват!
4
4
 
17
 
! Отговори
Фрактал преди 2 години
Гьобелс лансира Менгеле яко! Когато короната стане демоде, друг вирус ще ни пуснат. Спокойно, всичко се движи по план, от преди поне 100 години.
3
14
 
2
 
! Отговори
Вазов 2021 преди 2 години
"Аз бих ваксинирал детето си"
2
2
 
13
 
! Отговори
Вазов преди 2 години
Грабвайте телата! -някой се изкряска и труповете мъртви фръкнаха завчаска...
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерси. Звучи много успокояващо. А всъщност никой не знае със сигурност.