Проф. Кантарджиев: По-добре е децата да се тестват вкъщи

Точността на тези тестове е около 90%, каза консултантът на СО
8 ное 2021 09:34, Ния Христова
125
Проф. Кантарджиев: По-добре е децата да се тестват вкъщи
Снимка: БГНЕС
По-добре е децата да се тестват срещу COVID-19 вкъщи и родителите да подписват декларация за резултата, отколкото пробите да се взимат от училище, коментира пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по ваксинирането. 
 
Той обясни още, че 30 минути преди взимането на пробата децата не трябва да са консумирали храни или напитки, за да може по този начин да се избегне грешен резултат.
 
"Тези тестове са с по-ниска чувствителност от PCR-а. Точността е около 90%. В цяла Европа родителите се справят с тези тестове", допълни Кантарджиев и каза още, че при евентуален положителен резултат ще трябва да се потвърди и с PCR.
 
Той е на мнение, че връщането на децата в клас е предпоставка за увеличаване на случаите, но смята, че спирането на малките ученици не е било необходимо, тъй като 4% от паралелките между 1 и 4 клас в София са били под карантина преди 3 седмици, когато децата се върнаха към онлайн обучението.
Още по темата
 
Проф. Кантарджиев прогнозира, че следващите дни ще има висока COVID смъртност заради броя на заболелите през последните седмици. Консултантът към СО допълни, че в отделенията на ВМА и МВР-болница има над 100 пациенти в тежко състояние. В "Пирогов" на интензивно лечение са около 50 души, а в другите големе столични болници - по около 30 души.
 
"Трябва да се подготвим, че тази и следващата седмица ще има увеличение на смъртните случаи. Аз не съм привърженик на локдауна", подчерта още той. 
 
Относно това защо ваксинираните също се заразяват, проф. Кантарджиев обясни: 
 
"Винаги има пробив по ваксината. Около 70 души от 1000 ваксинирани могат да се заразят и могат да са заразни няколко дни, но не 14, както е неваксинираният. Ще отделят и по-малко количество от вируса". 
 
Според него ваксинираните, които са били на лечение в болница, трябва да се тестват за антитела, за да се установи дали са били с фалшив документ за имунизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти всички са неваксинирани - починалите, в интензивното, в болница и новозаразените.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е възможно преди два дни да сме минали пика в броя на починалите при тази вълна.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия в интензивното са набодените!
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да има статия от типа "Върл антиваксър в реанимацията на болницата" за Кунчев?
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да бяхте купили мед с прополис и пчелен прашец за същите пари. И да им накапете прополисова тинктура на маските. Тестването е скъпа измама.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, разбирам. По-добре е да се тестват в къщи и да си носят теста на училище. Защото учителите в никакъв случай няма да се съгласят да вършат тази дейност.Съгласен съм с това предложение, но при едно условие: Трябва да има специални контейнери за биологични отпадъци, в които децата да изхвърлят използваните тестове. За да не разнесем повече зарази вместо да ограничим текущите.
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По-добре е децата да се тестват вкъщи" - най-добре изобщо да не се тестват
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
усетиха измекярченцата, че никой няма си пусне детето и смениха плочата, сега ще се правят на умрели лисици поне да започне схемата с тестовете, после айде да е в училище, после дай да бъркаме в носа, докато го докараме детето до ваксина. Родителите хич да не се хващат на това хоро, в на-добрия случай ако менте теста излезе положителен и са толкова тъши да докладват - 14 дни карантина за тях. Трябва всеки да осъзнае, че в момента властите са наш враг
87
1
 
7
 
! Отговори
УЖАС и БЕЗУМИЕ преди 2 години
Един тест 10 мин, 25 деца-250 мин, т.е. реално 2/3 от учебния ден ще мине в плюене и слюнки. Родителите ще крият , защото не им се седи 14дни карантина , а могат да загубят работата си, пък и те пращат видимо сополиви деца на училище или градина-няма кой да ги гледа.Цялата ситуация е ***** Няма точен вариант, но да даваш милиони за тестване на здрави деца е пълен абсурд
86
0
 
9
 
! Отговори
ЧУДЯ СЕ ??? преди 2 години
Няма детска болница, събираме капачки за кувьози и линейки, а се харчат милиони за тестове на здрави деца, при това тези тестове не били сигурни?!Абе хора нормални ли са тези?По скоро всеки родител да тества детето си ако е хремаво ,боли го гърлото и т.н., ако прати видимо болно дете на училище да носи наказателна отговорност.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме първи по заразност и смъртност? Къде е якото мране и купищата трупове по улиците?А затъват, най-ваксаните, що ли?
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунче, Кунче, ше ги носим ли милионите в гроба? А можеше да постъпваш по съвест. Дано не пукасяш и се разкаеш затова , което причини на хората. Пусна си пъкления доклад със сертификатите, по който си въведоха дяволските мерки и тутакси те стигна, случайност, не мисля
83
1
 
9
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Мустак, ела при мен да те тествам
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да пуснете статия за лъжеца Брънзалов, дето съседа му, горкия си държал детето гладно и незакусило за да може да го тества днес. Нищо че училищата не работят.
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Катгарджията, да те тестват китайците аналноЗ1а Ковид, със сигурност ще ти хареса!
80
6
 
4
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 2 години
Ако проверките са в къщи, язък за парите дадени за тестове.90% ще са фалшиви - не се правят, и каквото каже мама.Сутринта една майка от Раковски , твърдеше че детето и ще се травматизира ако плюе в час.тази госпожа не е била в училищен двор за да види как се плюят като играят децата.
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние, мангъропитеците вярваме само на Мангъров.
78
1
 
7
 
! Отговори
правете Добро преди 2 години
Къде е Кунчев
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А най-добре въобще да не се тестват. Кого заразяват, *** мамун? Айде у лево.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89Споко, тоз никога не е бил лекар, да не говорим за професионалист, сега просто забавлява с "знанията" които има, което се отнася за 99% от така наречените ни "доктори", гола вода са повечето :)))