Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"

Подобна мярка няма никъде по света, обяви той
10 ное 2021 14:38, Нели Христова
193
Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

"Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат". Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

"Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене", допълни Петрунов.

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест".

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

"От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид".

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 126,Сериозно ли мислиш, че някой те мрази и си избива озлоблението срещу теб. Не ми пука кой си! Всеки ден поне един антиваксър почва да ми проповядва твърденията си. Сякаш има нужда, да крещи, че е антиваксър и ще "убеди" някой с нещо.
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 125,Аз питах за лична ти статистика. Благодаря ти за отговора. Какво пише във фейсбук и публичните статистики са ми известни. Карате вируса, но ваксините били вредни, ами добре - вирусът ще мине през всички по един или друг начин.
115
0
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Антиваксър: И аз съм болен от понеделник.
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз познавам разболяли се ваксинирани. И то наистина ваксинирани, а не с фалшиви сертификати. Няколко са. И други по-далечни познати също, но за тях не мога да твърдя със сигурност дали всички са с истински сертификати. Също и двама починали след ваксина.
113
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 80Виждам, виждам имената на всички анонимници, които агитират против ваксините. А аз например също познавам хора, които се ваксинираха от шубе, че са заразени. И наистина се оказаха заразени. Вярно, никой от тях не умря максимум средно тежко го изкараха. Но сега на темите за чипирането си мълчат гузно в ъгъла хем ваксинирани, хем преболедували, а по-рано първи антиваксъри.
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119,Фалшива новина!
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДа, познавам разболяли се ваксинирани. Извън тези, които познавам, постоянно чувам от различни хора, че имат ваксинирани и болни от ковид познати. Освен това, Европарламента подготвя приемане на резолюция за обезщетяване на "жертвите на ваксините срещу ковид". Пострадалите само от най-популярната ваксина са половин милион, и това по официални данни. Нещо да кажеш по тоя въпрос?
110
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 117,Не ми разправяй какво ти "снасят" като информация. Отговори ми ТИ дали познаваш ваксиниран болен.
109
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То на запад и други неща не правят. Например не дават по три антибиотика на заразените за здрасти както тук и некак си се оказва, че повече им оцеляват... Ама не гледаме от тях за лечението. Що така?
108
0
 
1
 
! Отговори
Стадният имунитет преди 2 години
Идва ли или..? На коя вълна да го чакам мангър?
107
0
 
15
 
! Отговори
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ преди 2 години
Такова разделение в обществто от 90-та година насам не съм виждал...
106
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 112,Дали? Познаваш ли разболял се ваксиниран. Щот аз познавам много разболяли се антиваксъри.
105
0
 
17
 
! Отговори
ДИСКРИМИНАЦИЯ преди 2 години
А на хората със завършен ваксинационен цикъл защо не им се изследват антителата на всеки 3 месеца за да се издава зелен сертификат? Познавам такива без антитела.
104
1
 
2
 
! Отговори
Кютюк ще пада преди 2 години
Ваксиниран
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе дър тьо, имат антитела и са ги спасили от вируса, ама тия с антителата от ваксата още не са ги спасили от нищо, чепиш
102
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде спрете се да плюете човека. След две седмици при това правило ще видим резултата. Разбира се, тогава ще има такива дето ще заключат, че ваксините не действат, но на кой му пука. Важното е да се разболяват хората, да правят "естествен" имунитет или да ***.
101
0
 
17
 
! Отговори
Ralica преди 2 години
Какъв е този мухъл, от къде го изровихте, какво е измислил или изобретил. Цял живот на хранилката в БАН и нс всичко отгоре и мнение дава. Виждал ли е този акаденик болница въобще , освен като пациент. Прегледайте интервюто на завеждащият клиниката по вирусология в Пирогов и сравнете с това , което говори този склеротик и преценете на кой да вярвате.
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тик во, ЕС позволява и вътрешни решения, еми ей на вземат ги в бг и без теб
99
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв сертификат за неваксинирани или преболедували преди повече от 3 месеца! Шепа бачкатори и сервитьори, неносещи нищо на икономика и общество, които нямало да се ваксинират, не ме интересуват. Да ходят да живеят на друга планета.
98
0
 
13
 
! Отговори
г-н Професоре преди 2 години
След като съм боледувал значи имам антитела не по-различни от тези дето ги боцкате...Ако не съм боледувал какво да си тествам тогава? Теста ще е нула?! Явно корона вируса поразява и мозъка на много учени!