Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"

Подобна мярка няма никъде по света, обяви той
10 ное 2021 14:38, Нели Христова
193
Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

"Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат". Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

"Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене", допълни Петрунов.

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест".

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

"От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид".

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на дискриминацията, фашизма и лъжите по медиите от изкукуригали доктори и платени ***!
76
1
 
16
 
! Отговори
До 80 преди 2 години
"Един познат, антиваксър, беше се заклел, ... " така действате ваксерите - анонимно, без обективни данни, със заплахи. Детето ми пострада от ваксина и бих застанал с името си зад думите си, че ваксините носят огромен риск за здравето. А ти?!?
75
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един познат, антиваксър, беше се заклел, че няма да се ваксинира. Обаче, когато жена му се разболя от Ковид се уплаши и бързо си сложи ваксина. Но късно двамата със жена му попаднаха в реанимацията и тя 19 дни, а той 22 след това починаха. Така и не му казаха, че жена му е починала. Ваксинирайте се навреме!
74
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е! Прибързано е признаването на ваксинация за зелен сертификат. Такъв трябва да се дава само на преболедували! Ако искате на бар и фитнес - преболедувайте!
73
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следователно не може и да се докаже, че ваксините работят.
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лекарите нямат интерес хората да са здрави, а напротив
71
3
 
25
 
! Отговори
Петър Танчев преди 2 години
Българите доказаха че не са наивници като прехвалените западняци, които повярваха че "филантропа" Бил Гейтс мисли и дълбоко се е загрижил за тяхното здраве, при положение че от 30 г. той плаща милиони на хакери за разработката на компютърни вируси с цел да принуди клиентите си да купят най-новата версия на Уиндоус. Не желаем да ставаме доживотни абонати на компанията му Пфайзер. Искаме да си запазим суверенитета върху телата, върху начина на живот и върху бъдещето на нашите деца.
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви антитела против грип бълнуваш ве мен, кой ти е дал диплома въобще :)))) Пишете за момичето което се самоуби във Варна, що ни занимавате с такива "професорчета" :)))
69
0
 
6
 
! Отговори
А не преди 2 години
Признавам само АКАДЕМИК НЕДЕЛЧЕВ -наздраве
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пъф деди
67
6
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Като чета коментарите, си мисля, че тази пандемия ще се окаже голям късмет за България.Който може, ме разбра :)
66
1
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кога академикът изследва вируса и разбра въздействието му върху човека ?!?Уикипедия -Дисертации"За образователна и научна степен доктор (тогава кандидат на науките) 1969 г. с тема Химични, имунологични и алергологично проучвания върху алергена от домашен прах"За доктор на науките 1979 г. с тема Проучвания върху атопичните алергени и сензибилизацията, която причиняват
65
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина, какво става с Кунчев,защо се мълчи по въпроса? За Каролев ни държахте в течение,Бог да го прости.За Шумахер също. Защо за Кунчев не се споменава нищо? Дано да е добре.
64
0
 
17
 
! Отговори
Петрунов, преди 2 години
а ти сложи ли си трета доза, ам?
63
0
 
21
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 64. Ами да, досега беше престъпление да си бял и хетеросексуален, сега включиха и това да си здрав.
62
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Инфо --- Аве стига си плещил глупости ве!
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не си хабете времето да пишете и поддържате сайт, където цензурата е 10 от 10. каквото им наредят господарите! Да фалират такива !
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абре верно, здрав ли си, ти си престъпник!Дори и при бобонната чума е имало лица, които не са се инфектирали....
59
1
 
34
 
! Отговори
До Инфо преди 2 години
Значи преболедуваш ковид, тялото ти се справя само със заразата. Имаш антитела, с което го доказваш и ти обясняваш че тези антитела не работели? И видиш ли само тези изработените чрез ваксина щели да ме предпазят от първо беше от заразяване, после от леко протичане, накрая от смърт! А накрая нито едно от 3-те!
58
0
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Добре де, а тогава как измерваме постваксинационния имунен отговор? Петрунов не може ли да обясни?