Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"

Подобна мярка няма никъде по света, обяви той
10 ное 2021 14:38, Нели Христова
193
Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

"Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат". Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

"Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене", допълни Петрунов.

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест".

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

"От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид".

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък ония ден Радев вика на една жена- можете и избирате, дали да се ваксиниране, или да преболедуване или тестове. Значи ако си здрав нямаш пропускът на 21 Век. Не!
56
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този старец го проверих в нета. Той е алерголог?!? Освен това при Тодор Живков е бил предтавител на БГ в СЗО значи е бил агент на ДС.
55
1
 
30
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Значиии, спрете се веднага! Спрете да вадите този и онзи по всякакъв повод, да говорят на въпреки за всичко, да пускат противоречива информация и да продължава объркването сред хората. Никой няма да се ваксинира при това положение, не разбирате ли. И нито заведения ще проработят, нито молове, нито нищо. Ако целта е именно това, да, постигате я. Успешно създавате хаос, но това няма да накара хората да се ваксинират, точно обратното.
54
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя академик какво е измислил на световно ниво? д а не е открил 6-ия тон или невалина? анонимник! хрантутник!
53
2
 
13
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 2 години
Единственото вярно е, че докато хората щъкат свободно навсякъде заразата ще се разпространява силно. Всичко останало са вариации, подбудени от лакомията за пари.
52
9
 
3
 
! Отговори
Свидетел. преди 2 години
Един приятел на един приятел се ваксинирал в Германия пролетта. Това лято го изяде акула на остров Бали! 100% е от ваксината!!! Прави ни по-привлекателни за хищниците. Очаквайте нашествие на дребни хищници в градовете, когато нивото на ваксинацията стигне 80%. Ваксърите, ще ви ядат кучета по улиците! А ние ще си починем спокойно в реанимацията!
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя преди колко дестилетия последно е писал рецепта за грип???
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли малко рано за " Мумията се завръща" ,мислех ,че го дават след 20:00 часа?
49
1
 
25
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Петруне, я кажи астра тромбека колко ти платиха за да се изходиш по въпроса?
48
1
 
16
 
! Отговори
Прост българин преди 2 години
Ако изтегля късата клечка при ваксинация и се гътна , няма да си намеря място в гроба че са ме прецакали.. Ако се гътна от вируса, ще знам че сам съм си виновен
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЯДКАТА НЕ ПОМНИ КВО Е ОБЯДВАЛ, СМЯТАЙТЕ КОЛКО ПОМНИ МЕДИЦИНАТА...
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде го измъкнаха тоя. Тоя е академик, като Баце доцент.
45
1
 
6
 
! Отговори
3 преди 2 години
Този сертификат заличава границата между живи и мъртви и е в угода на чорбарите на Алиту!
44
16
 
4
 
! Отговори
Инфо преди 2 години
До СпасТова е така, антителата към останалите 28 белтъка на вируса се изработват, но са безполезни, защото тези белтъци са скрити дълбоко във структурата на вируса и антителата не могат да ги достигнат. Тоест, живият вирус може да бъде неутрализиран само чрез реакция със спайк протеина му. Естественият имунитет изразходва енергията на имунната система за антитела, които не могат да неутрализират вируса. Ваксините в това отношение концентрират усилията само в антитела които могат.
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пъф деди е назадничав феодален старец.Изкуфял е вече!
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сертификат не носи вече никаква стойност, опорочен е и аз предлагам всички страни от ЕС изобщо да не го признават, иле ще е фалшив или за някакви теории измислени шепа *** да ви се харесат за изборите.
41
1
 
26
 
! Отговори
тоа па преди 2 години
Ами нали "великите" тестове не дават 100% гаранция, че си здрав или болен. Факт! Значи и сертификатът не дава гаранция. Просто едно хвърчащо листче. Тогава не ми го хвалете като "гаранция за здраве". А и може да имам още 20 заразни болести (я хепатит, я грип, я ЕБОЛА...) и великите ви тестове няма да го хванат. Затова зелените сертификати са чист фашизъм!
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за мен е прибързано да се ваксинирам до 2023 година,докато не мине проучването..
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от къде ги копаете тези миришещи на нафталин мумии? сертификата е извиване на ръце да принудите работещите на договор да се маймунизират и евтаназират. Ще ви се върне тъпкано всяка принуда. питайте кунчо добре ли е.
38
0
 
28
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Попринцип съм ЗА ваксините. В случай обаче ваксината обучава организма срещу определени частици от вируса. А естественото преболедуване предоставя информация за целия геном, като същият дори и да се промени и мутира, организмът ни пак ще пази информация. Докато за ваксините, при едно мутиране на спайк протеина и си за мустака.