Д-р Колчаков: Българите със средновековно мислене, вярват на врачки, но не и на ваксини

Разликата между смъртността и заразяването е от ваксинацията, обяви Лъчезар Томов
10 ное 2021 12:35, Красимир Ангелов
538

Броят на активните случаи на коронавируса у нас продължават да растат, а смъртните случаи също бележат пик. Вършат ли работа  въведените мерки и изискването за "зелени сертификати".   

"Нямаме свободни места в реанимация, затова е въведена система всеки час да даваме информация на Центъра по Спешна медицинска помощ в София, за да може всяко свободно легло да бъде заето от чакащите. Преди 10 дни имахме 50 легла за Ковид-19 и 12 реанимационни, а сега - 180 Ковид легла и 12 реанимационни", алармира анестезиологът д-р Иван Колчаков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Математикът д-р Лъчезар Томов отбеляза, че смъртността следва с една или две седмици всички ситуации, които виждаме с новите случаи. "Следващата седмица очаквам да няма нов рекорд. Този вирус е много заразен и мерките не са достатъчни", заяви Томов.

Според него ясно се вижда, че разликата между смъртността и заразяването идва от нивата на ваксинацията.

"Около 50% могат да се реинфектират след една година. Ниското ни ниво на ваксинация води до една доста дълга вълна през цялата зима. За нас е полезно да знаем колко са се ваксинирали", изтъкна Томов пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Колчаков, голяма част от българите имат средновековно мислене по отношение на медицината и науката. "Вярват на врачки, баячки. Днешните врачки и баячки са в интернет. За голямо съжаление те са и в средите, в които е недопустимо - в нашите среди. Има лекари, които са антиваксъри. Това са хора, които са некомпетентни или имат престъпно поведение заради комерсиални интереси", настоя анестезиологът.

Специалистът коментира и "зелените сертификати" за антитела.

"Фактът, че цивилизованият свят няма да ги признае, е показателен. При имунния отговор има две важни части. Едната е изработените антитела, които са войничетата, които директно неутрализират вируса. Но по-важен е клетъчният имунитет, който при много вирусни заболявания е за цял живот. Това са едни компетентни клетки, които съхраняват паметта  много продължително", обясни анестезиологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм ваксиниран, а жена ми не е. Обичам я и винаги се възползвам от възможността да и кажа че е прекрасна. Що за ожесточен спор се води кое е по-добре. Всеки избира, а другият трябва да се съгласи с чуждият избор. Повярвайте, че щом се случва така в този момент, значи така и трябва. Не виждам защо се приема едната или другата страна за глупост, неразумност, невежество или каквото и да било негативно. Аз не искам да стоя на страна от жена ми.
340
13
 
3
 
! Отговори
Късмет преди 2 години
Подкрепям Колчаков и определено тази пандемия ще се окаже най-доброто за бъдещето на държавата. ;))
339
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете Котуньо на мира! За него добро или нищо.
338
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
Изглежда, че другарят Колчаков (то и името му такова, руско) не числи себе си към българския народ, обаче си позволява да го обижда? Спомням си един германец, като него, който по подобен начин навремето е нарекъл българския народ "див и варварски"! Ако си позволяваш да обвиняваш цял един народ за провала на малoyмните ти мерки, значи на теб нещо не ти е наред!
337
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде е Кунчев.
336
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина ккаво става с Кунчев?
335
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 395 "ваксъра Кунчо" ви е казал, че сте фейк нюз. Толкова по въпроса.
334
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този доктор чувал ли е за астралния свят?
333
2
 
14
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Какви са тея най-различни, никому неизвестни доктори, академици, професори и професорки дето ги вадите постоянно да говорят противоречиви неща и да объркват хората. Всеки ден различен "корифей" по медицина се изказва по медиите и говори на обратното на предишния. Те какви специалности имат, молекулярни биолози ли са, вирусолози ли са, че да са компетентни!!! Ай да не вземем да проверим как са придобили титлите, че знаем как става.
332
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Само така Колчаков "Давай с тоя подход на обидно-назидателен анализ и още маса народ ще се откаже от ваксините" Както казваше дядо ми "Ке му накривиш капата". Вие сте толкова зле, че не разбирате, че това ви се пише на ВАС! Тия хора, срещу които плюете, са си взели мерки.
331
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив натегачо,бг народ на науката вярва,и на световно известни почтени учени,вече има изследвания какво има вътре в ампулките,а не на такива измислени лекари като теб, от бандата пропагандатори за пари. Всичко проф, доцент, лекар от тази банда е ясно как сте достигнали до тези титли.
330
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 393 Антиваксърите се занимават с обичайното за тях разпространяване на фалшиви новини.
329
1
 
7
 
! Отговори
Само така Колчаков преди 2 години
Давай с тоя подход на обидно-назидателен анализ и още маса народ ще се откаже от ваксините.Да се чудиш сред толко средновековно мислен, как се е пръкнал медив гений като тебе!
328
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 386 от славянин "от тях 5 години в спортно училище!" Аз говорех за умствено бъхтане (там, където говорех за проблеми и стрес). А това, че си завършил спортно училище въобще не ме изненадва: познанията ти почти във всички области са несъществуващи. Разбира се, сега си обикновено вегетиращо бачкаторче някъде, където някой, който си съсипва здравето за да решава проблеми, ти дава работа, за да имаш да ядеш и отгоре на това да се репчиш колко ги разбираш нещата.
327
0
 
9
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 370 - И какво като иглата иде? Дай да ревем и да се подиграваме по форумиге? Само задръстеняците се вълнуват от това как живеят другите хора. Аз съм доволен, че 2 години не се ваксинирах. Не е модерно да си на всяка манджа мерудия. Кой знае кой те е излъгал, че си някакъв фактор. Икономиката, нациите, професиите всичко е една игра от която е зависимо предимно егото на човека. Човек без високо самомнение не се интересува от битовизми.
326
15
 
1
 
! Отговори
2 преди 2 години
Всички тарикати доктори и даскали трябва да си плащат лечението и всичко свързано с него!Не е средновековно , а байганьовско-така ако може далаверка , да минем метър,не ми пука за другите и пр. идиотщини!Задължително ваксиниране!Точка!Няма да ми заразяват децата и внуците и да се измъкват като пръдня от ***!
325
1
 
4
 
! Отговори
до 386 от славянин преди 2 години
Не познар бъхтил съм доста през живота си, например бил съм 15 години активен спортист от тях 5 години в спортно училище! Имаш ли представа как се бъхти в спортно училище където те готвят за профeсионален спортист!? Нямаш никаква! Прибираш се всеки ден като пребит от тренировка, за неизбежните травми, които ги лекуваш с месеци отделно! Така че отлично знам какво означава яко бъхтене и затова пиша, че то не е част от естествения живот!
324
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 389 "ако ти смяташ, че да се бъхтиш и да търпиш лишения и стрес е нещо положително и достойно за уважение бих те насочил към най-близкия психолог. Който има малко акъл в главата си се труди най-вече да си спести излишни усилия, а не да ги привлича." Самото сблъскване с проблемите вече е достатъчно да имаш стрес. Ако нямаш такъв, заначи избягваш проблемите целенасочено - с други думи, не се занимаваш с нищо, което налага сериозна отговорност или решения. Така се издаваш какво ти е положенито.
323
4
 
2
 
! Отговори
я пак преди 2 години
Да се чуди човек защо след като ваксините убивали повече от ковид, в страните с висок процент на ваксинация, много по-малко хора влизат в болница и още по-малко умират. Знам че "лекарите в България ги убиват", обаче в по-ваксинираните страни много по-малко стигат до лекарите все пак.
322
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
386 - ако ти смяташ, че да се бъхтиш и да търпиш лишения и стрес е нещо положително и достойно за уважение бих те насочил към най-близкия психолог. Който има малко акъл в главата си се труди най-вече да си спести излишни усилия, а не да ги привлича.