Защо хапчетата срещу COVID-19 не могат да заменят ваксините?

Лекарствата са за определен период в началото на болестта
11 ное 2021 20:15, Елка Василева
78
 Защо хапчетата срещу COVID-19 не могат да заменят ваксините?
Снимка: архив, БГНЕС

Приеманите през устата антивирусни хапчета на компаниите "Мерк" и "Пфайзер"/"Бионтех" показват висока ефективност за смекчаване на най-тежките последици от COVID-19, ако се вземат достатъчно рано, но лекари предупреждават хората, отнасящи се с колебание към ваксините, да не бъркат ползите от тези средства за лечение с превенцията, която предлагат ваксините, пише Ройтерс.

Според проучване на фондация "Кайзър фемили" 72 процента от пълнолетните американци са получили първа доза ваксина, но темпото на ваксинацията е забавено, след като политическите междупартийни спорове предизвикват разделение във възгледите за ценността и безопасността на ваксините срещу коронавируса.

Още по темата

Задължителната ваксинация, налагана от работодатели, щати и правителството на американския президент Джо Байдън, помага за засилване на ваксинацията, но поражда и противоречия.

Някои специалисти по заболяванията се страхуват, че появата на приемани през устата средства за лечение на COVID-19 може допълнително да възпрепятства ваксинационните кампании. Предварителните резултати от проучване с участието на 3000 американски граждани, проведено от Факултета по обществено здравеопазване към Градския университет на Ню Йорк, предполагат, че лекарствата могат да "затруднят усилията за убеждаване на хората да се ваксинират", каза специалистът по здравни комуникации в Градския университет на Ню Йорк Скот Ратзан, ръководил проучването.

Ратзан каза, че един от всеки осем анкетирани е заявил, че би предпочел да се лекува с хапче, отколкото да се ваксинира. "Това е голям брой", каза Ратзан.

Безпокойството се породи след съобщената в петък новина от "Пфайзер" - производител на водеща ваксина срещу COVID-19, че експерименталното му антивирусно хапче "Паксловид" намалява с 89 процента опасността от постъпване в болница и смърт от болестта при високорискови пълнолетни хора.

"Пфайзер" представи резултатите, след като компанията "Мерк" и партньорът й "Риджбек Байотерапютикс" съобщиха на 1 октомври, че тяхното перорално антивирусно лекарство намалява наполовина риска от постъпване в болница и смърт. Лекарството молнупиравир получи условно одобрение във Великобритания в четвъртък. И двете лекарства трябва да бъдат одобрени от регулаторните власти в САЩ, но може да излязат на пазара през декември.

"Да се разчита изключително на антивирусно лекарство е малко като хвърляне на зар от гледна точка на това как ще се справи организмът ти. Очевидно ще е по-добре от нищо, но това е доста рискована игра", каза д-р Питър Хотес - ваксинолог и преподавател по молекулярна вирусология и микробиология в Медицинския колеж "Бeйлър".

Шестима специалисти по заразни болести, интервюирани от Ройтерс, също не бяха особено въодушевени от перспективата за ефикасни нови средства за лечение на COVID-19 и се съгласиха, че те не са заместител на ваксините.

Дори при силно заразния вариант Делта на вируса ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" продължават да са ефикасни, като намаляват риска от постъпване в болница с общо 86,8 процента, показва правителствено проучване сред ветерани в САЩ.

Експертите казаха, че някои неваксинирани вече разчитат на моноклонални антитела - лекарства, които е необходимо да бъдат вкарвани в организма чрез вливания със системи или с инжекции, като "резервна спирачка", в случай че се заразят.

"Мисля, че новината от "Пфайзер" е страхотна. Това върви ръка за ръка с ваксинацията. Не я замества", каза д-р Лиана Уън - лекар в спешна медицина, преподавател по обществено здравеопазване в университета "Джордж Вашингтон" и бивш здравен комисар в Балтимор.

Изборът да не се ваксинираш "би бил трагична грешка", каза главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Албърт Бурла.

"Това са средства за лечение. Те са за хората, които ще имат нещастието да се разболеят", заяви Бурла в интервю за Ройтерс в петък. "Това не би трябвало да е причина да не се предпазите и да поставите в опасност себе си, дома си и обществото."

Антивирусни предизвикателства

Според експертите една основна причина да не се разчита на новите хапчета е, че антивирусните лекарства, които спират размножаването на вируса в тялото, трябва да се дават в кратък период от време в началото на болестта, защото COVID-19 има различни етапи.

В първия етап вирусът бързо се размножава в тялото. Много от най-лошите последици от COVID-19 обаче настъпват във втория етап, породени от погрешен имунен отговор, предизвикан от размножаващия се вирус, каза д-р Селин Гаундър - експерт по заразни болести и главен изпълнителен директор и основател на мултимедийната организация с нестопанска цел "Джъст хюман продакшънс".

"Когато получите задух или други симптоми, които биха наложили приемане в болница, вие сте в този етап на неправилно действащ имунен отговор, при който антивирусните лекарства всъщност няма да бъдат от особена полза", каза тя.

Хотес споделя това мнение. Той каза, че провеждането на достатъчно ранно лечение може да бъде трудно, защото периодът, в който вирусът преминава от размножителния към възпалителния етап, е променлив.
"При някои хора това ще се случи по-рано, при други - по-късно", каза Хотес.

Хотес каза, че много хора се чувстват изненадващо добре в ранния етап на болестта и може да не знаят, че равнищата им на кислород спадат - един от първите признаци, че е започнал възпалителният етап на болестта.

"Често пъти човек няма да разбере, че се разболява, докато не стане твърде късно", каза той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Защо... преди 2 години
Защо хапчетата срещу COVID-19 не могат да заменят ваксините?Защото така ви плащат евреите да пишете.
67
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До Златена Така ли? А за тези, на които се образува опасен имунен отговор от ваксините какво ще кажете? Ми "самоубили" са се, нали? Я колко удобно!!! Никакви ваксини за грип не щем - взимайте си парите от бюджета ще ги платим, но не ни убивайте. Най-малкото защото ако умрем няма да можем да ви платим кражбите.
66
21
 
1
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Престанете да раздухвате антиваксерски истерии! Ваксината е ЕДИНСТВЕНОТО спасение срещу Ковид-19! Тези хапчета-мапчета само подстрекават антиваксерски настроения! Ваксината трябва да бъде ваш пропаганден приоритет, като отговорна медия!
65
1
 
13
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Ваксини се правят срещу особено опасни болести. Тази не е такава. Ваксини се правят по установени технологии и процедури. Тоя бливоч го извадиха от нищото за рекордно време с технологии за генна терапия. Отговорността за странични действия се поема от инжектирания, писменно. Оказа се, че може да убива и осакатява, че и не личи да предпазва. Извиват ръце, делят хората, посягат на деца. Е?!
64
0
 
9
 
! Отговори
преди 2 години
Щото СЗО така каза...
63
0
 
11
 
! Отговори
Нищо подобно преди 2 години
До опетков"Истинското име е "препарат с неизвестно предназначение".///Предназначението на този препарат е много добре даже известно на тези които натискат хората по всякакъв начин да се ваксинират.Трябва да се бръкне в ДНК-то на човека и да се създаде нов "служебен"човек.Вече не им трябва хомо сапиенс, мислещ човек, вече им трябва обслужващ ги човек.Ако имаш ваксинирани познати следи как се променя мисленето и поведението им.
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От самото начало има лечение, което е евтино и изключително ефективно. Това не са ваксини, а експериментални химии
61
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито лекарства и сертификати и ваксини неви искаме никакви ваксини и лекарства и сертификати айде върветеси на майната долни лешояди няма да стане това което иска те никога няма да се ваксинират хората стига
60
2
 
19
 
! Отговори
ВОЛГАРИЯ преди 2 години
Хазарските евреи от хилядолетия се мъчат да унищожат България, благодарение на хан Аспарух който ни спасява и бяга от Волжска България тук на Дунава където сме сега, а вие пропагандирате еврейски лъжи, защото сте продажници и предатели.
59
2
 
26
 
! Отговори
Защо хапчетата срещу преди 2 години
Защо хапчетата срещу COVID-19 не могат да заменят ваксините?Защото това ви плащат евреите да пишете!
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основния проблем е че ще забави ваксинацията до заветните и непостижими 100% Просто не позволяват да има лечение.
57
2
 
18
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ами професорът, който отговаря лечението на Ковид за Марсилия обяви, че лечение с хидриксихлорохин и азитромицин има 100% успешен резултат. Но СЗО все ги теглело към разните -вири.. които той обявява за ненадеждни. Сега е ясно защо все натам ги тегли ..
56
2
 
33
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Кво да ме обеждават да се ваксинирам. Има хапче против ковид, разболяваш се, лекуваш се, придобиваш имунитет и си готов. За къв *** ми е тая ваксина като не се знаят последиците от нея в дългосрочен план!
55
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бе няма нищо по-хубаво от ваксината на този свят бе не разбрахте ли! ваксината е манната небесна на 21ви век. Господ ни дари с ваксина за да можем да сме здрави, свободни, развити, умни прекрасни и всичко всичко ...
54
1
 
33
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Крайно време е препаратите, които се инжектират против вируса да престанат да се наричат "ваксини". Те не отговарят по нито един показател на определението за ваксина. Каква ваксина е препарат, който не предпазва от заразяване, не гарантира нито здравето, нито живота на заразения. Истинското име е "препарат с неизвестно предназначение".
53
1
 
9
 
! Отговори
g преди 2 години
До ЗащотоПо принцип сте прав/а, макар че на запад по-ниската смъртност вероятно е от 'материала".Едно е да лекуваш млади и оптимистично настроени хора (като повечето на запад), друго е -стари, отчаяни бедни пенсионери като "лекуваните" в БГ.
52
1
 
29
 
! Отговори
ж преди 2 години
Защото не носят толкова големи печалби като ваксините,затова....
51
1
 
34
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Прегазиха всяка логика и здрав разум с тия писанки. Човек и от хапчетата ще започне да се пази от тук нататък. ваксините са относително ново вление в човешката история, а тези пък са на принципите на геннта терапия, неприлагани до момента. И тук - писанки колко са незаменими. Аз се връщам към билките, че целия цирк стана много, много фалшив.
50
0
 
33
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Вчера в интервю, Бойко Борисов заяви, че главния епидемиолог и апологет на ваксинирането, доц.Кунчев е в болница в тежка състояние. Двойно ваксиниран и непропуснал да си сложи и бустерна доза. И въпреки това в болница. Е какъв е смисъла от тези ваксини ? Да се неме да ми отговори някой идеолог на ваксинирането. Най-вероятно ще каже ама няма да умре. ОК. Ами ако се случи най-лошото.
49
2
 
42
 
! Отговори
Защото преди 2 години
тези, които измислиха и режисират пЛандемията, НЕ ИСКАТ ХОРАТА ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ! Не им е изгодно ИКОНОМИЧЕСКИ. Няма да съществува тежката ваксо-зависимост и ще спрат големите печалби. Ще изчезне паниката, рестрикциите, мръсните "лостове" за управление. Живото доказателство - "лечението" у нас.Много починали (от какво ли не) се отчитат КОВИД и се замита докторска некадърност, държавно безхаберие и съмнителни експерименти.