Австрия затвори неваксинираните, как реагира народът?

Едни са натъжени, други губят търпението си към антиваксърите
16 ное 2021 17:30, Нели Христова
307
Австрия затвори неваксинираните, как реагира народът?
Снимка: БГНЕС

65% от населението на Австрия е ваксинирано срещу COVID-19. Но този процент не е достатъчен - броят на инфекциите продължава да расте, а правителството бе принудено да вземе крайни мерки - локдаун за онези, които не са се имунизирали срещу коронавируса.

Сред тях е и Карина, учител по йога от Виена. Тя не е ваксинирана и няма намерение да се ваксинира. Затова сега тя е под карантина, като около два милиона други неваксинирани австрийци.

На Карина й е позволено да напуска дома си само по съществени причини като работа или пазар за хранителни стоки и й е забранено да влиза в кафенета и ресторанти. С екип на BBC тя се среща в парк, където й е позволено да тренира.

Карина казва, че не разбира причината за локдауна и че това я кара да се чувства тъжна.

"Тази сутрин минах покрай някои кафенета", споделя тя. "Малко е странно да погледнеш вътре и да знаеш, че не можеш да влезеш. Това те кара да се чувстваш наистина изключен и изгонен. Аз съм един от тези хора, които са превърнати във враг. Това не изглежда добре."

"Не искам хората да се разболяват. Внимавам. Тествам се. Не съм изложен на много голям риск от COVID-19 и чувствам, че това е много лично решение. Разбирам хората, които се ваксинират и тези, които не искат да се ваксинират."

В няколко части на страната имаше демонстрации в знак на протест срещу локдауна.

Полицията казва, че ще извършва произволни проверки на място на хората на обществени места и ще глобява всеки, който не може да покаже сертификат за ваксинация или възстановяване от COVID.

Около 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано. Това е едно от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа. В момента в страната се наблюдава най-високият процент на ежедневни инфекции от коронавирус от началото на пандемията.

Канцлерът Александър Шаленберг казва, че правителството е било принудено да действа поради нарастването на новите инфекции. Той допълни, че процентът на ваксинация е "срамно нисък" и "ще ни държи в капана на порочен кръг, от един локдаун до друг".

Откакто мерките бяха затегнати, много австрийци решиха да се ваксинират. Пред един център за ваксинация във Виена се образуваха дълги опашки. Някои идваха за бустер, други - за първите си дози.

Д-р Томас Секереш, ръководител на Австрийската медицинска камара, казва, че се надява процента на ваксинация да се повиши до 80% или повече.

"Знаем, че ваксинацията е единственият начин за намаляване на броя на инфекциите", категоричен е той. "Знаем това от други страни. Надяваме се, че локдаунът за неваксинирани австрийци ще бъде достатъчен, за да намали броя на заразените. Но експертите не са сигурни в това. Може би ще ни трябват допълнителни мерки, за да постигнем целта за намаляване на броя на болните."

Много австрийци приветстваха увеличаването на процента ваксинирани, но някои са загрижени, че локдаунът за неваксинирани нарушава конституциата.

Карл Велер, бизнесмен от Виена, казва, че подкрепя ваксницията. "Това е необходимо за нашето здраве и икономика", споделя той. "Но аз мисля, че е катастрофа, да има разделение между ваксинираните и неваксинираните. Хората започват да стават все по-ядосани и се страхуват."

Пазаруването на дрехи и други неща, които не са от първа необходимост, вече е възможно само за ваксинираните.

Дорис, която беше навън в центъра на Виена, казва, че търпението й се изчерпва за онези, които не искат да бъдат имунизирани.

"Единственото решение е всички да бъдем ваксинирани. Това е единственото решение. В противен случай имаме проблем, който ще остане доста дълго време. А наистина трябва да се отървем от него", на мнение е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 250 Solar Power виж 266, защото нямаш пипе, а си само хардуер без софтуер т.е. мозъчно ампутиран! Лек ден и отбягвай да мислиш - не ти се отдава!
236
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова сега тя е под карантина, като около два милиона други неваксинирани австрийци. . . . . . Да карантинираш неваксиниран но здрав човек се изисква силно слабоумие! Защо здравия не ваксиниран човек трябва дневно да доказва, че здрав, ваксинирания заразен може да ходи и да пръска заразата, по този начин се гарантират супер вирусите (слабите вирусни варианти се отблъскват от ваксинираните и остават силните супер вируси)! Това не е естествена селекция по Дарвин! Да новите войници са във фармата
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 260: виж 246 и 250
234
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, да. И тогава България ще завладее света защото всички ваксинирани вече ще са измрели :)) Недостатъкът е че и вещиците и духовете ще оцелеят 😄
233
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карина говори в мъжки род, неграмотност недопустимо от новинарски сайт. Разсъжденията на някоя си Дорис въобще не ме интересуват. Що за статия е това? Ненужна никому?
232
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Жълтите звезди са за параноиците вярващи във вещици и духове" - Предпочитам жълта звезда временно, вместо ваксинка, която познай какъв експресен билет ще ти предостави. хаха Успех с боцкането! Дано издържиш и на 4-тата, 5-тата и т.н. игла. Ще има боцкане, докато не останем толкова, колкото пише, че трябва да сме в екселката на Били Гейтс и шефовете му. Кои са били най-потърпевши след ВСВ? Ами тези,които са подкрепяли политиката на "жълтите звезди".И сега ще е така, но ваксърите не се осъзнават!
231
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали при 70% ваксинирани трябваше да има стаден имунитет? В Холандия са 85%, в Германия са към 70% и стаден имунитет няма, но умиращи ваксинирани пълно. Противогрипна ваксина има от няколко десетилетия. Грипът изчезнал ли е (изключвам изчезването му покрай Ковид, защото само иди_отите още не са разбрали, че беше използван за покачване на бройките на заразените с Ковид и всяване на страх)?Вакси, толкова пъти ви излъгаха тази година,че тези от вас,които броят с пръсти,не могат да броят дотолкова!
230
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жълтите звезди са за параноиците вярващи във вещици и духове
229
0
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Каква е тази ненормалщина? Внушава ни се, че здравите хора са опасни, агресивно се налага *** идеологията, на децата им се промиват мозъците, умишлено се съсипва цялата световна икономика, а ние просто си гледаме сеир!? Извратено, много извратено!
228
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Жълти звезди раздават ли?
227
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На света надали има повече от 20 човека (учени), които знаят за какво става дума. Тях няма да ги видите да философстват в ютуб и да дават интервюта в плоскоземски предавания. Всички други, доктори или не, само си чешат езиците радвайки се на медийното внимание. Така че, вярвайте в науката и не бройте парите на компаниите разработили ваксините, защото те спасяват хиляди животи дневно. Бройте парите на бай Цукърбърг, който косвено отнема животи разпространявайки фалшива информация чрез фейсбук!
226
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук --- "Около 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано. Това е едно от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа." ---- В статия за Германия - "Около две трети от германците са напълно ваксинирани - това е едно от най-ниските нива в Западна Европа." Че то по тая логика ,всички страни в Западна Европа с ниски нива на ваксинация ,нали са все под 100% :))))
225
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МДА - "...Ваксинацията била единствения път за намаляване на инфекцията..." И забележи това го казва доктор !!!! Ако той не знае ,че и ваксинираните са същите приносители на вируса, както и че се разболяват ,какъв доктор е ?
224
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power _ "А всъщност ако всички сме ваксинирани тези 10% които не ги лови ваксината няма да има кой да ги зарази :)" А това ,че ваксинираните се заразяват и могат да заразяват други ,нарочно ли го пропускате или си е просто пропаганда .
223
0
 
7
 
! Отговори
ААА преди 2 години
... а докато ви противопоставят, вие продължавате да смятате проценти на ваксинирани и неваксинирани.
222
2
 
16
 
! Отговори
ААА преди 2 години
Много сте наивни и не виждате, че живеем в някаква форма на неофашизъм. С цел постигане на максимум власт и пари повод за разделение и насъскване едни срещу други винаги ще се намери: бели и черни, арийци срещу евреи, ваксинирани срещу неваксинирани... Никое общество не е просперирало, като е насърчавало противопоставянето. Силно се надявам, че някой прекрасен ден ковид кризата все пак ще приключи, но все още ми е бедна фантазията да си представя какво ще е следващото разделение...
221
12
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: За момента числата говорят обратното. Неваксинираните са над 90% в болниците. Тоест ако всички се ваксинират в болниците ще има вместо 8000 човека едва 800. Вместо да умират по 200 човека ще умират по 20. А всъщност ако всички сме ваксинирани тези 10% които не ги лови ваксината няма да има кой да ги зарази :) Нещата са простички за който има "пипе"
220
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то тук е същото. И тук няма кафета, ресторанти и магазини за дрехи за неваксинирани. Смятай на какво дередже сме.
219
23
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Антиваксите не се нуждаят от ваксини,те се нуждаят от лечение в психиатрични клиники...
218
2
 
25
 
! Отговори
Даааа преди 2 години
Е те сега разбирате ли защо Хитлер е австриец! Овце.