Навлизаме в плато, ще има още една вълна на COVID-19 през февруари

Има постепенно спадане на броя на болните
Обновена: 16 ное 2021 08:42 | 16 ное 2021 08:31, Камелия Цветанова
103
Навлизаме в плато, ще има още една вълна на COVID-19 през февруари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя на заразените в България, обяви доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи пред Нова телевизия.

Според него това е в рамките на естествения ход на епидемията.

„Може би ще си отдъхнем и болниците също, но от друга страна трябва да сме готови и за още една вълна през зимата - през февруари, както беше миналата година. Вирусът има една естествена крива и той има с какво да се храни”, допълни доцентът.

Още по темата

Според него никой не знае колко реално са хората, които са преболедували, и са се срещнали с вируса, но не са били със симптоми.

„Хората без ваксини са по-слабо защитени, това е очевидно. Би трябвало колкото е възможно да не посещават заведения и места, където се събират много хора. Да си стоят вкъщи, особено възрастните”, каза още той.
Хинков смята, че мерките трябва да си останат каквито са били досега. „Локдаунът не решава проблема с епидемията. Вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши”, допълни доцентът.

По думите му около изборите се е наблюдавало „изключително грозно явление”. „Това, че тази епидемия беше използвана за политически цели. Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно”, смята представителят на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според Хинков данните дават възможност мерките да се разхлабят. „Не би трябвало да се очакват някакви драстични мерки. Информацията наистина показва, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкова натоварени. Трябва обаче задължително лечебните заведения да се оборудват с кислород”, призова той.

Той обясни, че големият проблем на тази епидемия била смъртността, която не е от коронавирус, а от други заболявания, които по една или друга причина не са получили лечение навреме.

„Във всеки случай поне 1/3 от общата смъртност се дължи на това. Предишните вълни са най-страшни. Проблемът е в липсата на достъп до медицинска помощ за хронично болни”, каза доц. Хинков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: болниплатокоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
1
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Един колега се ваксинира, пропи се, отслабна и се озлоби
75
0
 
2
 
! Отговори
Добре , преди 2 години
за Ковид разбрахме,кажете кога ще дойде грипът,че да изкарам и аз един грип като хората...тези модерните болести не ме вълнуват...Сега куцо,кьораво и сакато само Ковид хваща,друго си е нещо по- екзотично като сезонен грип...
74
2
 
3
 
! Отговори
Фатмак Янев преди 2 години
Аз назначих Кацаруцата!!!По Заповед на Фатмакк Радев,защото пък той бил обещал на строгата си господарка 30 000 трупа до Коледа!!!
73
3
 
2
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 2 години
Радевото Плато на Смъртта....
72
1
 
4
 
! Отговори
9 преди 2 години
Какво плато, изобщо следите ли кривата? Днес има наполовина по-малко случаи отколкото преди 2 седмици.
71
3
 
11
 
! Отговори
W преди 2 години
13-годишният Васил, тежко ранен при катастрофа, който умира в болницата в Плевен, се оказва жертва на...ковид! Защо е вписан като жертва на ковид - защото като го докарали изпотрошен в болницата, медицинските лица хукнали да му вземат тест за ковид! И понеже тестът бил положителен, го отбелязали в системата, че е С ковид, и после не знам си какво се объркало и хоп - тежко раненият Васил бил починал ОТ ковид! Колко ли са тези като Васил, уж "случайно" попаднали в статистиката на "ковид жертвите"?
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Що, ти не си ли изтрещял, че подписа декларация с която освободи всички от отговорност? Зададе ли си въпроса, защо те накараха да я подпишеш? Прочете ли я въобще? Мислиш ли, че като ходиш насам натам, си в безопасност или си безопасен за другите? Единственото, което уж ти гарантира тази ваксина е, че "евентуално ще преболедуваш задължително Ковид, но уж в по-лека форма, но...има едни 5% ваксинирани дето попадат в графа починали и производителя ги слага като "допустими загуби"...
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то е ясно, като всеки сезонен грип
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой назначи недоразумението Кацаров?Кой постигна най-високата смъртност в от целия свят в България?Кой е този престъпник А?
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още - ако се планират още едни избори през юли догодина - ще има гооолееем пик през май. Аз ви го казвам.
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не са стигнали до дъното на падението си - да остане една единствена болест КОВИД. Дори старостта вече не причина за смърт.
65
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даааам. И под тази статия изтрещяли антиваксаджии. Драскат, мацат, а цифрите не лъжат.
64
6
 
18
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Имат си разписан план. Уау как есента и зимата е бум на грипове,настинки и т.н. Може и да правят репетиция за истински убийствен вирус след време. Защо във ваксинирана Европа е бум,а африка и латинска америка няма нищо? Защо целата е се ваксинират в белите държави? Много въпроси ,които ще се разберат след време..
63
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера писах коментар, че всяка година има грипен сезон който е края на октомври до към началото на декември и после пак Февруари. Няма ваксинация, няма терапевтични лекарства от както съм жив и практикувам като доктор всяка година 40г вече е така. И си писах аз, че сега ще се намали броя като отшуми вълната, после февруари пак ще се почне новата вълна и така до преди велик ден после лятото няма да има и на есен отново. Това е всяка година без изключение не знам защо сега е новина.
62
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам, като всяка зима от хилядолетия насам - за нашите географски ширини гриповете са с най-голям потенциал февруари. Нещо ново имате ли да ни кажете, все пак?
61
4
 
31
 
! Отговори
ясно казано преди 2 години
от доц. Хинков "Големият проблем на тази епидемия е смъртността, която не е от корона вирус, а от други заболявания, които по една или друга причина, не са получили навреме лечение." Не се притеснявайте Хинков кажете си, че в България тази причина да не се проследяват, лекуват обострени и хронични заболявания е ковид ангажираност на всичко. Така много млади и възрастните хора с крехко и разклатено здраве ковида и неадекватното му лечение ги довърши и изпрати във вечността.
60
1
 
1
 
! Отговори
до 65 жалко е преди 2 години
и ти си мислиш, че не ти трябва друг мозък, ама ти трябва, вервай ми
59
5
 
25
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Какви са тези доценти ?!? И те ли са учили онлайн ? Естественият имунитет след среща с вируса е много по-силен от ваксинационния. Единият е срещу целия вирус, другият само срещу част от него. В Израел са го установили - 27 пъти е по-силен. Стадният имунитет се постига само след естествен такъв сред населението. Справка : Артър Хедрич. Как разбират, че след ваксина човек е добре защитен срещу вируса ? Мерят антитела. Но същите антитела не били показател ако си преболедувал. Пфу !
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хероина можеш да го спреш без да умреш. Представи си зависимост при която спреш ли, умираш до няколко седмици.
57
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е истина колко глynocmu се изприказваха (изпонаписаха) , колко лъжи ни се втълпиха, колко мозъци се промиха на тема "ковид" , колко съдби се опропастиха , само и само са се усвоят едни пари и някои да станат драги на чуждитестранните господари !