Две дози от "Пфайзер" не са достатъчни за всички възрасти

Не е ясно дали ефектът от трета доза ще е по-дълготраен
17 ное 2021 17:30, Нели Христова
124
Две дози от "Пфайзер" не са достатъчни за всички възрасти
Снимка: БГНЕС

Ново израелско проучване, публикувано в Nature Communications, показва, че вероятността хората, ваксинирани с две дози от ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech през януари и февруари, да се заразят с вируса през юли, е с 51% по-голяма в сравнение с тези, които са били ваксинирани през март или април.

Екипът от изследователи от KI Institute работи с лекари от KSM Research and Innovation и използва данни, предоставени от Maccabi Health Services, за да проведе ретроспективно кохортно проучване, сравняващо честотата на пробивните инфекции и хоспитализациите, свързани с COVID-19, между хората, ваксинирани в началото на кампанията в страната (януари и февруари), и тези, ваксинирани към по-късните етапи (март и април). Проучването включва повече от 1,3 милиона записа.

Както е отбелязано, рискът от заразяване е бил значително по-висок за хората, които са били ваксинирани по-рано, с допълнителна тенденция за висок риск от хоспитализация. Резултатите, според изследователите, са в съответствие с други проучвания по темата, които показват спад в нивата на антителата и съединенията на имунната система след четири до шест месеца.

Освен това възрастта на хората не е оказала влияние върху отслабването на ваксината, което означава, че ваксината е отслабнала за всички, а не само за по-възрастните хора.

"Според проучването ефективността на ваксината отслабва еднакво за всички", казва д-р Барак Мизрахи, изследовател за института KI, който е ръководител на проучването.

Израел предприе политика за поставяне на трета инжекция на всички лица над 12-годишна възраст, за разлика от много други държави и препоръката на Световната здравна организация да се поставя трета инжекция само на хората с най-висок риск от заразяване с вируса или развитие на сериозно заболяване.

Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина. Резултатите са, че процентът на заразяване е намалял значително.

Мизрахи обясни, че ваксината отслабва с отдалечаването от първоначалната втора доза, което означава, че хората, ваксинирани през януари, са били по-застрашени от заразяване с коронавируса, отколкото хората, ваксинирани през февруари и т.н.

Проучването е направено, когато щамът Делта обхваща цялата страна и мнозина смятат, че този вариант може да е причина за повишения брой инфекции в Израел. Мизрахи заяви, че проучването показва, че вариантът вероятно е бил по-малък фактор, отколкото се предполагаше - въпреки че това все още не е потвърдено.

Дали третата доза ще работи по-дълго?

Мизрахи каза, че на този етап е трудно да се каже. В различни проучвания са започнали да се събират много предварителни данни, които показват, че антителата отслабват и след третата инжекция. Въпреки това той каза, че нивото на антителата не е единственият фактор, когато става въпрос за имунитет. Длъжностните лица ще трябва да наблюдават дали инфекциите ще започнат да се увеличават и след това да определят съответната политика на ваксиниране, каза Мизрахи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
25
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Докога държавите щели да издържат ваксините да са безплатни за населението -- има един моабет ,че целта оправдава средствата ,на пръв поглед все едно някой наистина иска да съсипе всички икономики едновремено ,постоянни локдауни ,постоянно печатане на пари всичко държавно е мобилизирано да пресира стадото (за това се плаща ) кампаниите за облъчване са милиарди ! Значи целта е нещо което ни убягва , а резултата е във бъдеще време --- от тук нататък идват конспирациите ! Добре е да изчакаме !
42
5
 
32
 
! Отговори
Точно преди 2 години
Вероятността на ваксинираните да се заразят е 151% по-голяма от тези които не са приели вълшебната течност. Имунитетът който имате безплатно сега ще ви струва месечен абонамент. Ще сложат ръка и върху въздуха и водата, за сега са само горивата.
41
2
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ИМА ПЪРВОТО УБИЙСТВО НА НЕВАКСИНИРАН!!! ПОЛИТИКАТА НА ОМРАЗА КОЯТО СТАВА ВСЕ ПО АГРЕСИВНА СРЕЩУ НЕВАКСИНИРАНИТЕ Е ОГРОМНА, И Е НАПЪЛНО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ, ЗАЩОТО НА ВАКСИНИРАНИТЕ ИМ СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ ВСЕКИДНЕВНО , ЧЕ НЕВАКСИНИРАНИТЕ СА ЮДА!
40
2
 
24
 
! Отговори
Pe Dali преди 2 години
Ще ви боцат всяка сутрин как си требе!!
39
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свобода или ваксинатова е положението.
38
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Братлетата Братлета, на 14 ноември за лицето П. започна страстна седмица, която трябва да завърши наога луна силно грее. Утре трябваше да има тайна вечеря с апостолите Р., който е стар и Т., който е млад, но не стана. Около бедния *** П. живеят 12 души. Той цяла седмица търпи безбройни подигравки и предателства от един Юда и много други неразумни. Хората няма да разберат никога това братлета, но ние знаем за какво иде реч. Живи и здрави! Иисус Христос помага.
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не знам държавите как ще издържат финансово да са безплатни. . .____________Че те и сега не са безплатни. Взимат пари от данъците и плащат ваксините. Ако им дойдат много скъпи ваксините - ще вдигнат данъците. Не се кахъри, държавата винаги намира пари за безсмислени неща. Пък ако толкова нямаме пари за ваксини - ще ни отпуснат заем. Само не знам какво ще ги правим толкова ваксини, като никой не ще да се боде. Пари на вятъра хвърляме.
36
18
 
6
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Да, затова ковид отделението в Пирогов, дето от две години само с такива се занимава, са измряли всичките без ваксина
35
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да си боледувал, след 6-7 месеца нямаш имунитет. Това е положението! Вирусът е такъв.
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Ангел Кунчев да обясни за имунитета след третата доза? Ааааа Ангел се е превърнал в ангел и в момента няма връзка с него. Само по Вайбър и Фейса. На живо нье!
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който се е редил за Пфайзер да започне да се реди пак . И това всичко се роди от умът на човека който ви продаваше лицензирана операционна система Уиндоус (прозорци ). Сега всяка инжекция е прозорец към вашата свобода със зелен сертификат.Вие си го разрешихте като не се противихте и опълчили на властта. Никоя страна не спря полетите , пътуванията ,почивките само така се спира вирус .Корпорациите в този бизнес не искат това и измислиха ваксините и сертификатите за оправдание .
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що, да не би 20 да са достатъчни? Това си е до живот. Дано поне периодите между бустерите не се скъсяват под 2-3 месеца. Само не знам държавите как ще издържат финансово да са безплатни и каква организация ще трябва за да ребустват постоянно милиони хора. Трябва да научат пациентите да си поставят дозата сами, иначе...
31
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чувам гласове :)))
30
3
 
13
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Еми ще чакаме Мизрахи да ни каже нещо да е последно защото доколкото разбирам това е пред последно или пред,пред последно , като реши накрая че всичко знае и ни каже и ние ще си помислим какво да правим ,айде чакаме !
29
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
две дози НЕ са достатъчни, щом някои доживяват за трета. Как ще съкратим 95% от населението, ако продължава да оцелява въпреки отравянето? началниците са пуснали директиви и бройки, които трябва да се натръшкат. дайте съгласието си и спасете планетата /от себе си/.
28
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямото престъпление на властите, е че не признават естествения имунитет, който изобщо не е 6 месеца, а най-вероятно е вечен, както казва и доц. Чорбанов! За разлика от него, имунитета от ваксинацията е не само несигурен и нетраен, но и компрометира естествения имунитет - единствените които са повторили ковид са тези които са се ваксинирали
27
2
 
22
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Има заболяване, нооооооо, овцете, на шест месеца на ваксинация. Безмозъчни мекотели.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди всичко трябва да изясните защо антителата отслабват периодично- дали вирусът мутира бързо или има периоди на латентност в организма. Или и двете. И защо е така?
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане да забрани тези отрови!!
24
0
 
23
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
НИщо не знаят за тези вакси и дозите им, ама давай да ръчкаме наред колкото се може повече, пък после да видим какво ще става.....Оооникална логига! Експеримента продължава, амишките спят! Бравос!