Две дози от "Пфайзер" не са достатъчни за всички възрасти

Не е ясно дали ефектът от трета доза ще е по-дълготраен
17 ное 2021 17:30, Нели Христова
124
Две дози от "Пфайзер" не са достатъчни за всички възрасти
Снимка: БГНЕС

Ново израелско проучване, публикувано в Nature Communications, показва, че вероятността хората, ваксинирани с две дози от ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech през януари и февруари, да се заразят с вируса през юли, е с 51% по-голяма в сравнение с тези, които са били ваксинирани през март или април.

Екипът от изследователи от KI Institute работи с лекари от KSM Research and Innovation и използва данни, предоставени от Maccabi Health Services, за да проведе ретроспективно кохортно проучване, сравняващо честотата на пробивните инфекции и хоспитализациите, свързани с COVID-19, между хората, ваксинирани в началото на кампанията в страната (януари и февруари), и тези, ваксинирани към по-късните етапи (март и април). Проучването включва повече от 1,3 милиона записа.

Както е отбелязано, рискът от заразяване е бил значително по-висок за хората, които са били ваксинирани по-рано, с допълнителна тенденция за висок риск от хоспитализация. Резултатите, според изследователите, са в съответствие с други проучвания по темата, които показват спад в нивата на антителата и съединенията на имунната система след четири до шест месеца.

Освен това възрастта на хората не е оказала влияние върху отслабването на ваксината, което означава, че ваксината е отслабнала за всички, а не само за по-възрастните хора.

"Според проучването ефективността на ваксината отслабва еднакво за всички", казва д-р Барак Мизрахи, изследовател за института KI, който е ръководител на проучването.

Израел предприе политика за поставяне на трета инжекция на всички лица над 12-годишна възраст, за разлика от много други държави и препоръката на Световната здравна организация да се поставя трета инжекция само на хората с най-висок риск от заразяване с вируса или развитие на сериозно заболяване.

Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина. Резултатите са, че процентът на заразяване е намалял значително.

Мизрахи обясни, че ваксината отслабва с отдалечаването от първоначалната втора доза, което означава, че хората, ваксинирани през януари, са били по-застрашени от заразяване с коронавируса, отколкото хората, ваксинирани през февруари и т.н.

Проучването е направено, когато щамът Делта обхваща цялата страна и мнозина смятат, че този вариант може да е причина за повишения брой инфекции в Израел. Мизрахи заяви, че проучването показва, че вариантът вероятно е бил по-малък фактор, отколкото се предполагаше - въпреки че това все още не е потвърдено.

Дали третата доза ще работи по-дълго?

Мизрахи каза, че на този етап е трудно да се каже. В различни проучвания са започнали да се събират много предварителни данни, които показват, че антителата отслабват и след третата инжекция. Въпреки това той каза, че нивото на антителата не е единственият фактор, когато става въпрос за имунитет. Длъжностните лица ще трябва да наблюдават дали инфекциите ще започнат да се увеличават и след това да определят съответната политика на ваксиниране, каза Мизрахи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
19
 
! Отговори
До преди 2 години
Кажете си че вървим към месечен абонамент, редовно вливане венозно, понеже бабите нямат много мускули и волю не волю ще отива всичко във вените и така до леталният край.
22
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛ ГЕЙТС: КАТО СЕ ТУРИ НА СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ 3-ТАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДОЗА ЩЕ ОБЯВИМ, ЧЕ И ТЯ НЕ Е ДОСТАТЪЧНА И Е ВРЕМЕ ЗА 4-ТАТА! ВСИЧКО Е ИЗЧИСЛЕНО! ДО 2030-ТА ГОДИНА С ДОБРО ИЛИ С ЛОШО СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ Е ОКОЛО 1 МИЛИАРД И ТОВА НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБСЪЖДАНЕ! ЦЕЛТА МИ Е ДА НЯМА НОВ ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД И ЗАТОВА РЕДУКЦИЯТА Е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА !
21
1
 
34
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Вече сте ясни , дори на ваксинираните !
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй-като не е ясно дали две дози от Пфайзер са достатъчни за всички възрасти, то СЗО, ЕМА и лично човекът Слънце тов. Путин апелират всички възрасти от 0 до безкрайност да се ваксинират със Спутник V.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна казвам, че месеците март-април са оптималните за ваксинация и през останалото време, все едно си биеш урина в зад-ни-ка.
18
2
 
24
 
! Отговори
toti преди 2 години
Срамота за цялата световна лекарска гилдия...да не знаят вече 2гог. как да ликвидират хази пансемия ,а сме в 21 Век и милиарди дават и няма резултат..УМИШЛЕНО ЛИ Е !!!
17
3
 
28
 
! Отговори
защо преди 2 години
Защо никой нищо не казва за Ангел Кунчев-жив ли е,на командно дишане ли е ?Ако е добре да се покаже онлайн.Какво криете!Мина доста време от начало на заболяването му.
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, защо не вземете да си преименувате сайта на Ковид.бг
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, не е ясно. Ясно е, ама не смеете да ни кажете.
14
18
 
3
 
! Отговори
Тъпня преди 2 години
Много *** и ограничени същества сте. ,напускам БГ.Патрончета пред блока и после тъпо шоу по БТВ или Нова , това Ви е телешката радост.
13
4
 
10
 
! Отговори
Чок рахат преди 2 години
Бия си по една игла на всеки 4 месеца.
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прехвалената Пфайзер не е достатъчно ефективна въпросът е коя вакдина е достатъчно ефективна хората не искат да се бодат просто за статистиката
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво излезе накрая? И да си ваксиниран, и да не си ваксиниран, все си от е***аната страна.
10
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшиви ваксини които скапват имунитета в най-добрия случай. След като всичко приключи ще ми е интересно да видя осъдените престъпници които стоят зад създаването на всичко това. Колкото и да е умен един престъпник идва време в което прави грешки и го хващат.
9
2
 
22
 
! Отговори
До Бауууу преди 2 години
Лаещ чу ли бря,къде илядо боцкания ще са нужни за да си гарантираш мизерното битие?
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съмняваме таз голяма заболяваемост тука у нас като се има предвид че сме по корави нагъваме здраво чесън и лук а на Запад едвали ги ядът , но нямам голямо наблюдение
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе...
6
44
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
Ганчa се ужасява от трета четвърта и прочее дози. :D Ваксинираните нямаме никакъв проблем с бустерните дози . :D
5
2
 
32
 
! Отговори
Ко?Не! преди 2 години
2 на година минимум е планът.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ако третата да се надяваме 203 (двеста и третата)да има някакъв ефект!