Нова Зеландия прилага нова COVID стратегия

Там от началото на пандемията има 36 души
17 ное 2021 08:58, Петя Славова
28
Нова Зеландия прилага нова COVID стратегия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова Зеландия ще промени подхода си към пандемията от COVID-19 през декември, обяви днес премиерът Джасинда Ардърн, цитирана от ДПА.

През октомври Ардърн заяви, че мерките срещу разпространението на коронавируса могат да бъдат смекчени за напълно ваксинирани, след като 90 процента от жителите на всеки регион получат по две дози ваксина.

Сега обаче страната се насочва към нова стратегия от началото на декември, независимо от нивата на ваксиниране.
Подходът на Нова Зеландия за елиминиране на заразата е сработил добре, но пандемията се е променила, каза Ардърн, прпедава БТА.

"Почти никоя страна не избегна варианта Делта и Нова Зеландия не е изключение. Можем да бъдем изключение обаче с това, колко добре минимализираме вируса и защитаваме народа си от него", подчерта премиерът.

Новата, "светофарна" система ще позволи на високорискови бизнеси да работят за ваксинирани клиенти при степени "зелено" и "жълто" и да продължат работа с някои ограничения при "червено".

Бизнесите ще могат да отворят за неваксинирани клиенти, но ще бъдат наложени ограничения, за да се подтисне разпространението на вируса сред хората, които е най-вероятно да се заразят, допълни премиерът. По думите й това е значителна промяна за новозеландците.

Очаква се правителството да потвърди новата стратегия на 29 ноември.

От 15 декември ще бъдат отворени границите на Окланд, най-големия град в страната, за хора, които са напълно ваксинирани или имат отрицателен тест за COVID-19. Окланд бе отрязан от останалата част на Нова Зеландия след установяване на огнище на варианта Делта през август.

С население от 5 милиона души, Нова Зеландия е регистрирала около 9000 случая на COVID-19 от началото на пандемията и 36 починали.


28
Още от Коронавирус
Как Япония от провал във ваксинацията се превърна в шампион?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Ти пък, преди 1 седмица
''Направо да им слагат пета доза и да не се занимават с глупости. И от време на време локдаун.'' Много си либерален, направо постоянен локдаун си трябва, какво ще ги глезим хората с това от време на време само.
26
0
 
3
 
! Отговори
ужас преди 1 седмица
''Новата, "светофарна" система ще позволи на високорискови бизнеси да работят за ваксинирани клиенти при степени "зелено" и "жълто" и да продължат работа с някои ограничения при "червено".'' Кой го избира тези идио** да управляват и да вземат рещения?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"но ще бъдат наложени ограничения, за да се подтисне разпространението на вируса сред хората, които е най-вероятно да се заразят" - При положение ,че ваксинираните се заразяват ,та кой е сред най-малко вероятните да се зарази ?? Абе тия безсмислици ,от бързане ли са или от нескопосан превод ?
24
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Цитат: "С население от 5 милиона души, Нова Зеландия е регистрирала около 9000 случая на COVID-19 от началото на пандемията и 36 починали.' <> А в България още преди появата на Делта варианта, при Бойко Борисов имахме 412814 случая на Ковид-19 от началото на епидемията и 17150 починали
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бизнесите ще могат да отворят за неваксинирани клиенти, но ще бъдат наложени ограничения. . . . . . . . . . . ОПРАВЕТЕ СИ БЪЛГАРСКИЯ! КАКВО ЩЕ МОГАТ ДА ОТВОРЯТ ИЛИ ДА СЕ ОТВОРЯТ?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Подзаглавието кърти - "Там от началото на пандемията има 36 души" Бре, знам, че Нова Зеландия не е с огромна територия, *** явно бая се е опразнила от пандемията, ако има само 36 души там. Ей, че сте грамотни. Журналисти от класа.
21
4
 
25
 
! Отговори
Дресьор преди 1 седмица
Дресировката продължава с пълна сила... Зелено, жълто, Червен Картон и си аут в концлагера /където ти дават избор от 3 отрови и, ако пак не си избереш "доброволно", те почиват като в хоспис/. Хем бройката им с починали неваксинирани се поддържа висока, хем непослушните се пращат в небитието по бързата процедура. Да ви е честит новия БИГ фЕрмаФашизъм.
20
0
 
23
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 седмица
Тези ще се спрат само при пълна кунчевация на населението.
19
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази тяхна министърка е не особенно интелигентно същество разположено доста ниско в хуманния и морален спектър. Тя е една от новите надежди на Новото Нормално- всъщност това казва всичко за тази доста празна лейка. Докога нормалните хора ще търпим извраатени мозъци?
18
2
 
34
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
При 90% ваксинация и 2 години концлагер все още не смеят да пуснат хората по улиците.Нова Зеландия е най-добрата реклама на ваксините.
17
6
 
31
 
! Отговори
Читател преди 1 седмица
За 2 години, не им ли стана ясно, че заразяването не е от човек на човек?
16
1
 
22
 
! Отговори
ами преди 1 седмица
"Нова Зеландия е регистрирала около 9000 случая на COVID-19 от началото на пандемията и 36 починали."Звучи доста добре на фона на останалите страни,но никой не говори как хората приемат,как им действа това,най-големият град в страната е затворена от половин година....Сега са добре,но много се съмнявам дали ще са добре след 2,3-5 години.За отключяането на "интересните"болести не има трябва много време......
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 12. Тоест ще еволюираме по обратният път:))
14
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Направо да им слагат пета доза и да не се занимават с глупости. И от време на време локдаун.
13
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ква стратегия и кивитата ли ще ваксинират. С тяхните 4-5 млн жители така и ли не постигнаха. Стаден имунитет? Нали уж 70-80 процента трябваше да се ваксинират за него
12
2
 
40
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 седмица
Нещата ще се оправят, когато превърнат всики ни в маймуни!
11
0
 
29
 
! Отговори
Асан Гробара преди 1 седмица
Ибати и пропадньоците...Никогаж не бих бачкал там!!!
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До36 ненормалник, ами хайде да заключим всички в домашен арест и да им подаваме храна през отвор във вратата, и ще свалим и ние умрелите до 0? Заслужава си, а? Ако си побъркан поне
9
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
36 жертви за цялата пандемия. Браво! А у нас ? 27 000.
8
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новата им стратегия е известната в целия свят - зелен сертификат. Останалите, да хващат гората ако не им харесва.