Рекорд: 22 479 нови случая на коронавирус за ден в Чехия

Ограничителните мерки са по-леки в сравнение с предишните вълни
17 ное 2021 14:25, Елка Василева
21
Рекорд: 22 479 нови случая на коронавирус за ден в Чехия
Снимка: архив, БГНЕС

Чехия отчете рекордните от началото на пандемията 22 479 новозаразени с коронавирус за последното денонощие, показват данни на министерството на здравеопазването, цитирани от Ройтерс.

Регистрираният за изминалите 24 часа брой на новите случаи представлява скок от 54 процента на седмична база и е над предишния антирекорд от 17 778 случая през януари.

Още по темата

В Чехия, чието население е 10,7 милиона души, обикновено броят на новоустановените инфекции е най-голям във вторник, тъй като тогава, след уикенда, се изследват повече хора. Повишаване на заболеваемостта има и в редица европейски страни, включително съседните на Чехия Германия, Австрия и Словакия.

При сегашната вълна ограничителните мерки в Чехия са по-леки в сравнение с предишните вълни. Правителството обеща, че нито ще затваря училища, нито ще налага локдаун и разчита на пропагандирането на ваксинацията. Чехите трябва да показват зелен сертификат в баровете и ресторантите и да носят маски на закрито.

Правителството по принцип досега отказваше да затяга мерките, докато трае смяната във властта (в Чехия до седмици се очаква в длъжност да встъпи нов кабинет), но заради влошаващото се положение в болниците започна да мисли за нови ограничения, по-специално за неваксинираните. Очаква се утре правителството да обсъди различни варианти.

За последното денонощие хоспитализираните пациенти с коронавирус са 4425, под половината на пика от март, а 661 души са в интензивно отделение, посочи здравното министерство. От началото на пандемията в Чехия са регистрирани общо 31 709 смъртни случая от COVID-19, а през последните дни броят им в повечето случаи е над 60 на денонощие.

Чехия изостава по ваксинация от други страни. Със завършена имунизация е 57,6 процента от населението при средно 64,9 процента за ЕС, показват данните на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Прост човек преди 2 години
Запомнете! Не маските и социалното отчуждение, а честото проветряване при повече хора на закрито помага най-много! Но за проветряването изобщо не се говори, защото от него не се изкарват милиарди! Балансирана храна и в никакъв случай обездвижване, защото от него и имунната система става мързелива! Затова не ги казват тия неща, а ни набутват вакси, тестове, маски.... Следете пътя на парите! Долу сертификатите! Свобода, свобода, свобода!
19
4
 
3
 
! Отговори
Явор преди 2 години
От тия мои познати, които умряха двама бяха на 31 години, мъж и жена, родени 90-та година. От статистиките не виждате ли, че умряха и 22-годишни, че даже и малолетни. Не се умира на всяка възраст от болест, която я няма. Говори се, че сега умират неваксинирани, а ваксинираните даже могат да не разберат, че са се заразили. Но какво да ви се обяснява на вас, вие сте прави и твърдите, че някой си измисля и лъже. Пак ви казвам: няма как да се умре от болест, която я няма.
18
3
 
3
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Престанете да се бъзикате. Престанете да се бъзикате и зъбите пред фактите, защото освен, че сте ***, ставате и много нагли. Вече познавам 6-7 души починали от тази инфекция, а в събота вечерта съседът ни от долния апартамент умря. Току-що една приятелка на майка ми се обади, за да каже за един техен колега, на двете, че е умрял от Ковид-19, неподвижен беше през последните години, някой от близките му, докато са го гледали, го е заразил. Защо не схващате? Боцнете се и маски.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали тези над 22000 случая завчера са верни. В worldometers пиши, че са 11553 нови случая. Пак да много, но да далеч под рекорда им от януари 2021 от над 17000 случая. По принцип е несериозно да се гледа само един ден. За последните седем дни Чехия имат 79057 нови случая и 429 починали. Това са 11294 нови случая средно на ден и 61 починали средно на ден за последните седем дни.
16
4
 
9
 
! Отговори
Мангърката преди 2 години
Смешници...60 починали на ден...елате и се учете от д-р Стойчо "Смъртта" Кацаров,терминатора на българите!!!
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните са толкова защитети разбираш ли, че се налага да заключат неваксинираните, за да са защитени ваксинираните....
14
5
 
25
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 2 години
Е как така? Това Не може да бъде! Нали са СУПЕР ВАКСИНИРАНИ по тези части на Европа? Вече с по три игли... И в Норвегия. И в Малта. И в други Държави... Какви са тези "Ковид вълни" при тази "СУПЕР МЕГА УЛТРА ВАКСИНАЦИЯ" ????? Заразяването им е точно като тук. Дори да не е и по - високо... Смъртността им е значително по - малко - по съвсем други причини! Просто там ЗДРАВНАТА ИМ СИСТЕМА Е НА НИВО , НЕМИСЛИМО ЗА БЪЛГАРИЯ ! Качествен Медицински Персонал , апаратура , лекарства ! ...
13
12
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Ха-ха ... 60 умрели. Чехите бая трябва да се напънат за да стигнат нашата смъртност. Кой сега е номер 1?
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еееее, айди сига.......новозаразени били!Ами к'во да кажат старозаразените?
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До учен от БАН - Не съм съгласен с всичко, което си написал. Ако ваксините пазеха от смърт, в Шотландия в рамките на 4 седмици нямаше да са починали 7,3 пъти повече ваксинирани спрямо неваксинирани. Това се твърди в доклад на Public Health Scotland. Няма да слагам линк тук, защото ще изтрият коментара, но който търси намира, а другите чакат телевизорът да им каже какво да правят. Ако им спрат телевизорите и ще минат поне 6 месеца, докато започнат отново да показват някакви наченки на мисъл...
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече ваксинирани, толкова повече заразени и починали. Достатъчно е да се види статистиката в световен мащаб за броя заразени и починали за 2020 и 2021. В такъв случай ваксините си изпълняват перфектно целта, за която са направени. Лошото е, че много хора не осъзнават, че милиардерите искат свят с много по-малко хора. Причините са много от замърсяването на планетата до изчерпването на невъзобновяемите ресурси, а и по-малко хора се контролират по-лесно, но с радио няма как да се спори...
9
1
 
12
 
! Отговори
Тъй ли? преди 2 години
Че те се ваксаха и се върнаха към нормалността!
8
1
 
29
 
! Отговори
учен от БАН преди 2 години
Просто да си кажем нещата право в очи - ваксината не действа на обществото! Да, при определени хора тя ще ги предпази на индивидуално ниво, да смъртните случаи при повече ваксинирани са по-малко, но реално като общество ваксините не спасяват нищо! Ваксинираните се заразяват, боледуват и най-основното за обществото - заразяват! В този ред на мисли събиранато на 10 000 ваксинирани на концерт си е чиста вирусна бомба! Същото важи и за ресторанти, пълни с ваксинирани!
7
4
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Всички ваксинирани ще го изкарат ковида, няма отърване. Аз вече го минах, имам 12 м. сертификат и ме боли неваксинирания :)))))))))))))))))))))))))
6
3
 
24
 
! Отговори
учен от БАН преди 2 години
След месец ще се случи интересен парадокс - в Европа ще вършее нова вълна, дори приз 90% ваксинирани, а у нас случаите ще намаляват. Тогава ще е голям смях, защото ще излезе, че неваксинирана България е по-добре от страни с 90% покритие. Просто ние се движим месец-два след западната част на Европа. Когато при нас е пик на предната вълна, при тях започва следващата... Сега когато при тях е пик на тази вълна, у нас тя едва ще започва...
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тия Чехи,таман да го стигнат тоя пусти стаден имунитет и "грипчето"пак ги погна,и не само тях разбира се!
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май има нещо гнило с ваксърите и ***?
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луна президент
2
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето че и в Чехия и в Гърция и в цяла Европа положението не е по-добро от нашето.Защо така,нали повечето от западните страни имат 60-70 % ваксинирано население.
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на Борисов и Гешев