Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да получат сертификат

Той може да се изтегли от портала на НЗИС
19 ное 2021 11:18,
20
Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да получат сертификат
Снимка: БГНЕС

Повторно преболедувалите коронавирус вече могат да изтеглят зелен сертификат през портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

Това стана възможно след като екипът на „Информационно обслужване“ АД успя да преконфигурира системата в рамките на 1 работен ден, след получаване на заявката от Министерство на здравеопазването, което е собственик на НЗИС.

За целта преболедувалите трябва да са си направили PCR  или антигенен тест, който доказва повторното заразяване.

За PCR изследване ще се издава документ по европейския модел за зелен сертификат за преболедуване с налични всички задължителни атрибути, в това число QR код, номер на сертификата, лични данни на преболедувалото лице, а също така начална и крайна дата на валидност. Документът може да се използва 14 дни след датата на положителния резултат. Валидността му е за период от 6 месеца на територията на ЕС и 12 месеца в България.

Още по темата
Повторно преболедувалите граждани, чийто положителен резултат е доказан с антигенен тест от лаборатория, също ще могат да ползват своето удостоверение 14 дни след датата на установяване на заразяването. Валидността на документа е 12 месеца и важи само за територията на Република България. Генерираното удостоверение е с различен формат от европейския зелен сертификат.

Задължително условие, за да бъде генериран документ за повторно преболедуване на SARS-CoV-2, е да са изминали минимум 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. Ако времето между тях е по-малко, системата няма да позволи издаването на сертификат или удостоверение, тъй като се смята, че не е налице ново заразяване, а положителният тест е резултат от продължаващо предходно заболяване. Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато дадено лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е положителен, а след това го потвърди с PCR изследване, което също е положително. Подобна практика е въведена в 7 държави от ЕС.

Системата дава възможност за генериране на неограничен брой документи, ако са изминали 90 дни между два положителни теста.

Общият брой на изтеглените европейски зелени сертификати за ваксинация през портала https://www.his.bg/ надхвърли 2.3 млн., а близо 2 млн. са документите за негативен тест чрез PCR или бърз антигенен тест. Гражданите са изтеглили общо 250 хил. сертификата за преболедуване, установено чрез PCR тест, а удостоверенията за преболедувана коронавирусна инфекция, доказана чрез лабораторен антигенен тест, достигнаха 90 хил. Само за една седмица през НЗИС са генерирани 35 хил. удостоверения за наличие на антитела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Прецакан се чувствам преди 2 години
Защо тези с ПСР имат европейски сертификат , а установените с антигенен тест само удостоверение ковто важи за територията на Бг? Нали и едните и другите са били болни ?
17
0
 
0
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
А,ако стане сакатлък,отговорни!!?
16
0
 
0
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 2 години
А тези със здравите имунни системи, които не ги лови вируса ?! Тях какво ?! Ще карантинираме и затваряме здравите хора ли ?!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А които нямат преболедуване от тоз Ковид19+ и друг вид какво им остава за да са записани в системата за заболяванията,преболяванията щот системата на незаболелите,непреболелите от нещо не им осигурява нищо за заветните зелени сертификати след преобладаващо всички ваксини и всеки тест за антитела,антигенни и ваксини с поредни дози,еднодозирани с бустерни дози за да се движат свободно,като сертифицираните със срок за годност на периоди по преболедуванията от ваксини и без ваксини постоянно годните
14
0
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Тези, които са били близо до болни от Ковид и не са се разболяли могат доброволно да участват в група, която ще бъде тествана относно причините да не се разболяват. Считат, че те ще помогнат завинаги да се отървем от Ковид.
13
1
 
4
 
! Отговори
преболедувал преди 2 години
До Я пак И аз имам антитела от миналия декември до ден днешен и не падат.
12
1
 
8
 
! Отговори
Я пак преди 2 години
Имам близки, които имат антитела от 1 година, какво повторно преболедуване ги гони...
11
1
 
6
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Страхотно! Сертификат, че си трайно увреден от умишлено пуснатия им вирус + "ваксина", която не е точно ваксина. Т.е. ако вирусът не ти е навредил толкова, сложи си "ваксина" да си добавиш малко сериозни болести. Съвременната медицина и фармацевтика УБИВА!!! Номерът е да си все зависим от тях, да си купуваш лекарства и т.н... Хрантутници!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да получат хартийка. Йеее! Радвайте се на хартийка!
9
3
 
0
 
! Отговори
Ковид не повтаря преди 2 години
Или умираш, или оставаш УО за цял живот.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А хората дето за две години дето не са го хванали този вирус, какво за тях ? ----///---- Ще го хванат и ще реват като магарета. И аз не го бях хващал допреди две седмици.
7
0
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Ехх, бележитият ваксър! Да нямаш мокри сънища?
6
2
 
18
 
! Отговори
да преди 2 години
Повторно боледували от Ковид - НЯМА!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А хората дето за две години дето не са го хванали този вирус, какво за тях ?
4
1
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Ми прави си я. За себе си аз решавам. А ти си тр.ол.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещем сертификати, не разбрахте ли??? Брех упорито и нагло мафиозно лекарско племе!
2
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри, чухте ли , боледува се повторно. И трети и N ти път. Затова се прави и реваксинация.
1
2
 
10
 
! Отговори
Христосков преди 2 години
Мен 4-ри пъти ме хвана, и 4-те пъти оцелях....