След детективска работа на учен: COVID-19 произхожда от пазара в Ухан

Първият документиран случай на заразен с вируса е сгрешен
21 ное 2021 23:00, Нели Христова
82
След детективска работа на учен: COVID-19 произхожда от пазара в Ухан
Снимка: БГНЕС

Нов поглед върху възможния произход на пандемията от COVID-19 сочи директно към пазара за морски дарове в китайския град Ухан, заяви в четвъртък учен, който изучава пандемията от самото начало.

Изследователят Майкъл Уороби от Университета на Аризона състави старателна хронология на всички известни случаи на SARS-Cov-2 преди да стане ясно, че пандемията започва. Той открива, че много от пробите са на хора, които живеят или работят близо до пазара - първоначалният предполагаем източник на пандемията, дори и да нямат директни връзки с пазара.

Още от началото на пандемията китайските правителствени служби се опитват да отклонят вината за произхода на COVID-19. По-късно администрацията на Тръмп, а след това и тази на Байдън, посочиха, че има възможност вирусът да идва от лаборатория. Тези твърдения объркаха картината.

Уороби, който специализира в проследяването на генетичната еволюция на вирусите, е открил значителни доказателства, че вирусът е възникнал в животно и е започнал да се разпространява до края на 2019 г. Той е публикувал множество проучвания за вероятния произход на вируса. Но Уороби иска да провери собствените си теории сравнявайки ги с реалните доказателства  за действителните хора, които първи са били документирани с инфекции.

Така той се гмурнал в известните случаи. Експертът казва, че това, което е открил, засилва теорията, че вирусът произхожда от животни, продавани на пазара - подобно на първото огнище на SARS през 2002-2004 г., което зарази 8000 души, преди да бъде спряно.

Един случай се откроява особено - този на 41-годишен счетоводител, за когото се твърди, че се разболя на 8 декември 2019 г. и който няма връзка с пазара. Случаят е цитиран като доказателство, че пандемията може да не е започнала на пазара. Уороби намера записи, които показват, че мъжът не се е разболял от COVID-19 до по-късно през декември и че проблемът му от 8 декември е свързан със зъбите му.

"Това е потвърдено от болнични досиета и научна статия, в която се съобщава, че датата му на заразяване с COVID-19 е 16 декември, а датата на хоспитализация е 22 декември", пише Уороби в коментар за списание Science. По тази логика един продавач на морски дарове е първият случай на заразен с COVID-19 - той се е разболял на 11 декември 2019 година.

Други изследвания помагат на Уороби да изготви карта на най-ранните случаи, която ги групира по целия пазар.

"Това, че толкова много от над 100 случая на COVID-19 от декември без идентифицирана епидемиологична връзка с пазара Хуанан, все пак са живели в непосредствена близост до него, е забележително и предоставя убедителни доказателства, че предаването на общността е започнало на пазара", пише той.

"Голяма червена мигаща стрелка"

"Това ни казва, че има голяма червена мигаща стрелка, насочена към пазара Хуанан като най-вероятното място, където е започнала пандемията", казва Уороби пред CNN. "Вирусът не е дошъл от друга част на Ухан. Доказателствата наистина говорят доста силно, че вирусът е тръгнал от пазара и след това се е разпространил в кварталите наокооло."

СЗО направи свое собствено разследване на произхода на пандемията и каза, че вирусът най-вероятно е прескочил от животно. Но СЗО също заяви, че заключенията й не са категорични и поиска от китайското правителство да предостави повече информация и достъп.

"Тази информация може никога да не излезе наяве, казва Уороби. "Китайското правителство изчисти пазара на Хуанан от всички животни и го дезинфекцира, когато стана ясно, че е свързан с огнище на инфекциозна болест през януари 2020 г. – премахвайки риска от по-голямо разпространение, но и унищожавайки важни доказателства."

"Не бих нарекъл това убедително доказателство, но бих нарекъл това доста силно доказателство", казва Уороби.

Списанието Science подложи изследването на Уороби на външен контрол, преди да го публикува. А Питър Дасак, президент на Екоздравния алианс и един от изследователите на СЗО, каза, че смята, че то е издържало проверката.

"Бях наистина впечатлен от детективската работа, която той е положил. Всичко, което той казва за случая от 8 декември, съответства на това, което преживяхме в Ухан по време на пътуването на СЗО – имаше група ранни случаи, които постъпваха в болниците в края на декември и клиницистите работеха обратно към предполагаемата дата на начало", казва Дасак пред CNN по имейл.

"Те просто са направили грешка с този човек, защото той вероятно е посетил болница по друга причина. Така първият известен случай е на работник от пазара в Хуанан, а не счетоводител, който живее близо до един от лабораторните кампуси в Ухан", добавя Дазак. "Това сега добавя към около 10 други научни доказателства, които видях от края на нашата работа на СЗО, всички от които сочат към произход от фермите за диви животни и пазари. Нито едно доказателство не е напълно убедително, но когато ги изложите всички, това наистина насочва баланса към "естествения" произход“.

Уороби се присъедини към група учени, които подписаха писмо в Science през май, в което се казва, че теорията, че коронавирусът е изтекъл от лаборатория, се нуждае от задълбочено разследване.

"Подписах това писмо в Science, което предполага, че изтичането от лабораторията трябва да бъде разследвано. Все още вярвам, че тази версия трябва да бъде разследвана", казва Уороби пред CNN. "Но междувременно има много доказателства срещу това и в полза на естествения произход."


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ау, а на пазарите във Виетнам ако знаете какво е? Лично ги знам. Отходните води текат през сергиите. Смрад и печени кучета. Пък иначе вируси - Нееее никога не е еимало и няма и да има.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дааааам. Други изследвания показват, че Луната е направена от сирене. Действително мармоти опаковат шоколадите на Милка. Киселото мляко "На баба", го прави една баба. Фабриката на дядо Коледа на северния полюс е истинска. Баба Марта всяка година обикаля от мазе на мазе да пърди в киселото зеле и затова се разваля. И естествено земята е с формата на геврек.
70
0
 
8
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 месеца
Не мога, падам от смях просто един китаец изял един прилеп и заразил целия свят. Тези дедективи са луди. И децата не вярват на такива приказки. То колкото по-голяма е една лъжа, толкова по лесно е да повярват в нея, така е казал Хитлер.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Детективска работа на учен?!?!?! Той детектив ли е този човек или учен? Доста объркващо...----- Казват, че овцете всяка сутрин се стряскали от изгрева. Действало им доста объркващо.
68
3
 
1
 
! Отговори
Мисля си преди 2 месеца
Чумата и холерата, както и десетки болести от лаборатория ли идват? Много хора си мислят, че разбират от всичко. Който не е компетентен специалист да мълчи, че ще стане за смях, когато окончателно установят какво е ковидът и как да се лекува.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Детективска работа на учен?!?!?! Той детектив ли е този човек или учен? Доста объркващо....
66
6
 
5
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 месеца
Всички знаем,че този вирус в повечето случаи се прекарва безсимптомно,или с леки симптоми на настинка А те са издирвали тези,които са потърсили болнично лечение.Ако в началото е имало 10 болни в болница,то значи,че е имало около 100 безсимптомни или с леки симптомиКитайците знаят откъде произлиза вируса,но никога няма да кажат.Напротив,прикрили са следите.Вируса тръгна от Ухан.Той е прескочил от животно към човек,не е генно модифициран.Или е изтърван от лабораторията,или е станало на пазара
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде сега и малко детективска работа откъде се взеха и наложиха тестове и протоколи за лечение на нова и непозната болест (която безсимптомно подлуди цял свят) и от какво точно са се споминали хората с положителен тест и придружаващи заболявания.
64
3
 
12
 
! Отговори
Участник преди 2 месеца
Участвах в това разследване. Установихме, че мравояд целунал мармот, след това мармота напънал прилеп в храстите, прилепа си летял и ходил по голяма нужда върху норки, норките изяли изпражненията и повърнали върху лебеди, лебедите нападнали дете, детето отишло на пазар с майка си и от там вече го знаем. А вие тука с конспирациите - имало в Ухан лаборатория точно за такива вируси, кръволока Фаучи одобрил точно такива проучвания, някой си бутнал "случайно" епруветка и китайците го крият. Моля ви!
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако съм учен от Аризона, и съм си приготвил вирусче, ще го пусна в Китай, нейде на изток, с повече хора за да видя кво ше стане. Никой няма да се усъмни - Китай, пазар, всякакви животни на тезгяха, все на нещо ще се оприличи. Африка? Това го минахме с други вируси. Всичики грипчета тръгват от изток - Китай е най-подходящ!
62
3
 
2
 
! Отговори
681 преди 2 месеца
До За детектива И таз лаборатория чия е!Май краварска!?
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До За детективати понеже си бил там и си ги изследвал, та знаеш а///
60
3
 
7
 
! Отговори
Гилгамеш преди 2 месеца
Тея ги разправяй на скъсаната ми шапка.....Случайно в Ухан има лаборатория, и случайно от там тръгна заразата.Хайде де....В нашия свят, такова животно , като случайност НЯМА.
59
4
 
7
 
! Отговори
За детектива преди 2 месеца
Смени си професията приятелю - не ставаш. В Ухан има лаборатория 4-та степен в която се изследват корона вируси.
58
1
 
0
 
! Отговори
отвратен преди 2 месеца
Щом правителствата мълчат в угода и от страх, ясно е кой е идеологът и кой разпалага с много средства да създаде и да видоизменя Короновирусът, така че да е съвсем друг и по поразителен. Пожелавам им, да се сбъднат предупрежжденията на Кейси.
57
3
 
4
 
! Отговори
Разбирко преди 2 месеца
Какво си мислите ти и децата от детската градина е едно,а какво разследват специалистите съвсем друго.Ако се чувстваш неоценен капацитет върви разследвай и разкрий истината на света,че може и Нобелова награда да вземеш.
56
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бях чел приказки, но такава измислена история, за първи път. Защо нашите ни я показват , е по-важно, какво целят с това фантастично съчинение? То и децата в детската градина да питаш, и те ще ти кажат истината-това е продукт на фармацефтите , с цел забогатяването им . Другото е фантасмагории .
55
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пореден опит да се отклони вниманието от американските лаборатории, от които най-вероятно идва вируса
54
3
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Само не разбрахме колко е получил от китайците за детективската работа.Ясно е,че вирусът е изпуснат от лаборатория.
53
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз пък си мислех, че е от женския пазар в София от нелегално внесена папая от Танзания