Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?

Отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите...
179
Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Министерството на здравеопазването /МЗ/ разясняват каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу COVID-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции.

Още по темата
Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу COVID-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините, посочват от пресслужбата на МЗ. Такива реакции са например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н.

Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт или неразположение.

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, посочват от МЗ. На сайта на ИАЛ има формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции. Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1 процента.

Разпределението им по ваксини е съответно - COVID-19 vaccine Moderna (Spikevax) - 359; Comirnaty - 908; Vaxzevria - 2286; Janssen - 143.
 


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
""" на 1 година още във фаза на изследване""" и """още не са минали стадият на изпитание'"' ----------------------------- Двамата автори на тези цитати, усещате ли се сега какво ни казвате! Имате ли вярна инфо за подобни изпитания, фази, стадии и т.н.?
99
4
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Разбира се, че върху хора и то срещу солидно заплащане.Тоя свят не отива на добре..Лондон - поздрави британските учени, щото в последно време са толкова безполезни с безумните си проучвания, че няма на къде повече!
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте, това е лекарство и трябва да се изпита по всички правила преди да се дава на хора. Нима не схващате това? _____________ Върху хора ли се правят последните експерименти при нови лекарства?
97
3
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
До 95:Имат и още как! Защо тогава е нужна 3та доза?Това с естествения имунитет е доказано и няма специалист в областта, който да твърди иначе.
96
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Делтата е така. Много заразени, но леки случаи, във ваксинираните държави.
95
15
 
6
 
! Отговори
London Calling преди 1 месец
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, плоскоземци, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи дегeнеpат! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности. *** води класациите както винаги. От както умните се спасиха от тази клета теритотия слабоумниците са владетели
94
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може да се обясни, че в държави с висок процент на ваксинация продължават да имат проблеми и даже говорят за невиждан скок на заразени? Как може да се обясни и това, което стана с Монголия? Там практически нямаше ковид-19 и нямаше смъртни случаи, но се започна масова ваксинация... И какво се получи? Колкото повече напредва ваксинацията, толкова повече се увеличава броят на заразените и се увеличава броят на смъртните случаи...
93
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямат по-дълъг имунитет преболедувалите. Нито пък по-силен. Навсякъде и те се ваксинират. НО преболедувал и ваксиниран след това, има по-силен имунитет от само ваксиниран или само преболедувал.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен хората с противопоказания има и такива, които са преболедували. Защо им се натриса и на тях да бъдат ваксинирани, при условие, че те имат имунитет, при това траен за разлика от тези с изкуствен такъв?? Общо взето около половината от населението са се срещнали с вируса, много от тях дори не са разбрали! ---------------------------------------- Важното е, че вие сте разбрал.
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В последните години момиче на 14 г. (мисля), почина в самолет на връщане от Италия (ако не се лъжа отново) във Великобритания. Тежка алергична реакция към съставка в сандвича, който й поднесли. Помните ли случая?
90
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Освен хората с противопоказания има и такива, които са преболедували. Защо им се натриса и на тях да бъдат ваксинирани, при условие, че те имат имунитет, при това траен за разлика от тези с изкуствен такъв?? Общо взето около половината от населението са се срещнали с вируса, много от тях дори не са разбрали!
89
3
 
15
 
! Отговори
Какво става реално? преди 1 месец
Има вече държави, които приеха че ваксината не е предпоставка за отпускане. И вече в тези държави всички подлежат на тест. Не признават вече и сертификатите и ваксините... Защото и ваксинирани пълнят болниците и умират, отделно заразяват другите, като се допускат навсякъде без ограничения и сеят зараза. Така че това ще дойде и в България. Ваксините вече не са гаранция. В държави с висок процент ваксинирани положението е плачевно... В Африка пък положението е много добро... Иди че разбери...
88
4
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
От тия недоказани ваксини може да се очакват ВСЯКАКВИ РЕАКЦИИ в близко или по-далечно време,дори смърт ! Защо ни се поднасят всякакави статистика,а никъде никой не казва КОЛКО ЗДРАВИ ХОРА СА ПОЧИНАЛИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ ?! Ха сега излъжете,че НЯМА ТАКИВА !!! Да,ама техният процент непрекъснато нараства,но умишлено криете! Защо ?!
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До "К.Г: Защи никой не говори за тежките алергични реакции, да малко са но ако ти си от тези малко хич не е приятно.Аз имам тежки алергии към леекарства и не мога да си слагат тия неща ей така, ама за тия хора не се говори.Пълна дискриминация..." ______________________ Има инфо за вашия проблем и ваксините на сайта на европейската агенция по лекарствата.
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От АЗ има грипоподобни симптоми до 5 дни, защото има аденовирус, който е вектора. Реакцията е от първата игла. При рнк ваксините обикновено е след втората игла - леко напомнят симптомите на ковид, но са само няколко часа.
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този който се е почуствал зле след първата игла, разбира се че няма да си прави втора. Няма да умираме заради това, че някой казал, че трябва. Така че това с насилствената ваксинизация е просто престъпно.
84
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние никакви реакции не очакваме, щото не сме толкова т-ъ-п/и, че да си инжектираме бул-амач на 1 година още във фаза на изследване. Не сме си намерили живота на пътя!
83
3
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Не е редно да се пропагандира нещо, което не е ясно в същност как се отразява на хората в дългосрочен план. За ковида вече има натрупана достатъчно статистика и тя ясно показва, че ако сте здрав и не сте на 94 години със 15 съпътстващи заболявания шансът да загиненте е почти 0. Така, че ако обичате вземете правилно решение за себе си!
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Суха съчка!
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето лоши случаи са след втората доза. Поне така се пише. Аз си направи първа игла на Астра Зенека, но след време започна да ме боли перманентно глава и се отказах да си правя втора игла. И няма и да си правя. Всеки трябва да си решава сам за себе си. Сега ако съм, няма да си направя и първа игла. Има и хора с прекарани инфаркти след първата игла от различни видове препарати инжектирани за ковид-19. Това не са ваксини, защото още не са минали стадият на изпитание. Хората са опитни зайчета.