Ген. Мутафчийски: Хората с бустерна доза са 10 пъти по-защитени

Има спадане на имунитета 6 месеца след ваксинацията
26 ное 2021 15:56, Нели Христова
167
Ген. Мутафчийски: Хората с бустерна доза са 10 пъти по-защитени
Снимка: БГНЕС

Пациенти вече получават най-съвременна диагностика в новоизградения диагностичен блок към двете клиники по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА), който бе официално открит днес, предаде репортер на БГНЕС.

„Още вчера бяха диагностицирани първите пациенти в скенера. Също така и първите трима пациенти в рентгеновия кабинет. Всички пациенти на инфекциозната клиника ще имат възможност да бъдат диагностицирани тук. Тук разполагаме с целия набор от образни изследвания. Това ще ограничи ходенето на болните в централната сграда, не бива да се смесват потоците и това е най-вярната формула. Центърът ще работи 24 часа”, каза началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски пред БГНЕС.

Центърът е първият такъв в страната. Изграждането му е струвало около 2 милиона лева, като това включва и апаратурата.

„Това е първият такъв център, който дава такава комплексна услуга при лечението инфекциозно болни, а нашата клиника е най-модерната на Балканския полуостров“, категоричен е проф. Мутафчийски.

За разпространението COVID-19 в страната проф. Мутафчийски, който оглавяваше щаба за борба с коронавируса коментира, че още при появата си вариантът „Делта” е наречен „по-млад, по-бърз и по-болен”.

Защото засяга повече млади хора, по-бързо води до тежка клинична картина и много по-бързо се натрупват усложнения от всякакъв характер, обясни Мутафчийски.

"Хората, които имат трета бустерна доза ваксина, са 10 пъти по-защитени от тези с две дози", добави той.

"Що се отнася до това дали да се издава зелен сертификат, доколкото разбрах по последните коментари в Европейската комисия са да се признават две дози до 9 месеца и след което само с бустерна доза. Мисля, че това е съвсем правилен подход, защото е доказано, че има спадане на имунитета след 6 месеца от поставяне на ваксина", допълва още Мутафчийски

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Това означава ли, че хората с 2 бустерни дози ще са защитени 20 пъти повече? Ами тези с естествения имунитет колко пъти повече са защитени спрямо тези само с 2 дози?Значи дрънкат врели некипели и после що не им вярваме. След всичките лъжи, които наговориха в началото сега дори и да си позволят да кажат нещо стойностно ще бъдат отсвирени на момента..
97
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви още числа: Защитата на бустерираните ще трае не повече от 10 седмици но ще имат троен шанс за сърдечни и други интересни заболявания в селдващите години с възможност за допълнително бустване. Всеки сам си прави анализ на риска и си преценя. Всеки се грижи сам за здравето си както винаги е било. Тези смехотворни, неизбрани, политици няма да понесат никаква отговорнст. Те са проводник на нареждания.
96
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това новия виц на Майтапчийски ли е? Ей, ще вземе да измести Шкумбата, ако продължава така хахаха
95
2
 
16
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Еврейска му работа, мошенгии.
94
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратителни са всичките. Гадни и нагли.
93
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майтапчийски пак ни разсмива хахаха ... Аз ще се ваксинирам живот и здраве на 30 февруари. Според хороскопа ми ако го направя тогава ще съм най-защитен. Напоследък вярвам повече на хороскопа отколкото на лекари и "науката", която започва да се превръща в някакъв Бог, в който всички сме длъжни да вярваме, обаче се забравя, че тя трябва да доказва твърденията си, иначе не е никаква наука, а 1чисто шарлатанство...
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега? Ще палиш тецовете с нашите безценни телеса. С наще собствени трупове ще ни топлиш а? И топла вода ще правиш. Пак далавери.
91
6
 
21
 
! Отговори
SSudan преди 2 години
Е как може да е толкова безочливо нагъл и аругантен лъжец професора. Да вземе и да си вдигне *** и да види в Африка какво значи изграден естествен имунитет. Няма препълнени болници, няма хора на апаратно дишане, няма постоянни стряскащи данни от медии и телевизия. Живеят си хората докото имат възможности и никой не мисли за Ковид. Само че нямаме нито почтени професори, нито журналисти да се разходят до Черният континент или ако ги в страх до Швеция поне.
90
7
 
15
 
! Отговори
malart преди 2 години
Този антипатичния пак ли изпълзя? Да си слага и 10-та. Предполагам обича отзад
89
5
 
12
 
! Отговори
Бибо преди 2 години
Грам няма да чета статията щом тези двамата са там. Ама никой не им иска мнението кой ги натиска че звънят?????????
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Света Куна Трипфайзерова от Лопушанския манастир сложи ли си четвърти бустер?
87
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Чудя се на мисленето ви как може да сте такива npимитиви и да отричате науката." Искам науката да ми каже кога е изолиран вируса и от кой. След това да ме информира защо не е важно дали си здрав, а е важно да си ваксиниран. С последното визирам безумието ваксинирани да си ходят където си поискат, при положение, че могат да са вирусоносители т.е. могат да заразяват, а доказано здрави хора, които са си направили тест, но не са ваксинирани, не могат (нямам предвид България, а разни други страни).
86
4
 
12
 
! Отговори
Стефан нагера преди 2 години
Тъй като му гледам лъсната крратуна , кък да не му набия един корав комбъл .
85
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 "...докато най-големия инфекционист в държавата бива заклеймяван като некомпетентен от хирурзи" Държавата ни е нагоре с краката, защото такива като теб изопачават истината за собствена изгода: Мутафчийски говори след консултации с Кантарджиев. Така беше по времето, когато НОЩ го имаше, така е и сега. Кантарджиев и Христова са "най-големите инфекционисти в държавата". Както казах, това, че се опитваш да пробутваш някой друг за такъв, е причината да сме на тоя хал.
84
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
От Вас кой ще ни защити, иНбецили нещастни!
83
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Науката, това е осъзнатото обяснение на природните закони. Простичко казано, няма имунитет по-ефективен от естествения. Ако си в рискова група, ваксините по-вероятно ще са ти от полза. Ако си в добро здраве е по-вероятно да ти навредят. Ако си преболедувал - ти си възможно най-защитен от тази болест, поне докато друго не отслаби организма ти - възраст, друга болест... Разбирам болни и възрастни хора да се ваксинират, ама млади, здрави и прави е научен абсурд.
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези с 4-та доза са 10 пъти по-защитени от тези с 3-та. Хората с 5-та доза са 10 пъти по-защитени от тези с 4-та и т.н. ... :) ... Абе боцкайте се пара да пада, а и за Мутафчийски да има някой лев, а другото все тая хахаха ... Имам чувството че участвам в някакво риалити, но за щастие ид_иотите в България са малцинство.
81
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защитени,защитени,колко да са защитени,щом страни от Европа които на практика имат сто процента ваксинирани люде и голям процент с трета доза и им се налага да връщат старите мерки,значи някой нещо послъгва!
80
1
 
12
 
! Отговори
А Кунчев преди 2 години
какво мисли по въпроса? Искам да чуя неговото мнение!
79
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коремен хирург се изказва за инфекциозно заболяване, докато най-големия инфекционист в държавата бива заклеймяван като некомпетентен от хирурзи, математици, политици и водопроводчици. Ей затова ни е висока смъртността. Защото всичко е с краката нагоре в тая държава.