Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме

Проф. Александрова: Колективният имунитет е трудно осъществима задача
26 ное 2021 09:14, Нели Христова
136
 Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме
Снимка: БГНЕС

Вирусът продължава да се променя, новият вариант приковава вниманието с големия си брой мутации - над 32, за сравнение "Делта" вариантът има само 16. Намира се в шипчето, може да бяга от имунния отговор, точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела. Това не трябва да предизвиква паника, заяви вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

По думите ѝ е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок.

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни проф. Радостина Александрова в интервю за БНТ.

Тя подчерта, че трябва много стриктно да продължим да спазваме останалите ограничителни мерки.

Световната здравна организация свиква днес извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса.

Според учени от Южна Африка новият вариант на COVID-19 е с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации. Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора. Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда. Вече няма да има бременни, но пък на всеки 9 месеца с бустер. Най-накрая и двата пола са равни! Честито.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази радостина платена тиккква, веднага да я годят от БАН. Некадърница, намърдана на топло държавно място, без грам акъл в главата за наука иначе рушвети от бигфарма взема
90
1
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Кунчев умря с 3 дози пфайзер. Правят фалшиви фотошоп снимки да докажат, че е жив. Пфайзер "дарява" пари на политици и медии за да продължи плаНдемията!
89
0
 
8
 
! Отговори
Симе бастуна преди 2 години
Дишайте лепило Кале . Предпазва от вируса.
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе до 2026 ще ни правят на маймуни и кой оцелее оцелее. Със сигурноост повечето набодени ще си ходят жертва на медицински фашизъм, ама без компенсации щото са разписали информирано съгласие. Само ново набодените ще намажат ако оцелеят.
87
1
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ГЕЙТ/С: МИНАЛАТА ГОДИНА ВИ КАЗАХ, ЧЕ ПАНДЕМИЯТА ЩЕ СВЪРШИ ТАЯ ГОДИНА! ТАЯ ГОДИНА ВИ КАЗАХ, ЧЕ ПАНДЕМИЯТА ЩЕ СВЪРШИ ДОГОДИНА! А ДОГОДИНА ЩЕ ВИ КАЖА, ЧЕ ПАНДЕМИЯТА ЩЕ СВЪРШИ ПО-ДОГОДИНА! ПРИНЦИПНО НЕ ВИ ЛЪЖА! ЩОМ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА СТАНЕ ОКОЛО 1 МИЛИАРД ДУШИ ПАНДЕМИЯТА ЩЕ Я ПРИКЛЮЧА, А ДОТОГАВА БОЦ СЛЕД БОЦ И НОВ ЩАМ СЛЕД НОВ ОЩЕ ПО ЪПГРЙДНАТ ЩАМ!
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"може да бяга от имунния отговор, точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела. Това не трябва да предизвиква паника, заяви вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.[...]По думите ѝ е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок." Тук няма и капчица логика.
85
4
 
14
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Крайно време е да се въведе нормална ваксина от цял инактивиран вирус, изграждаща пълноценен имунитет към цялата му обвивка и слабо влияеща се от мутации. Сегашните не работят и само стимулират мутациите на определен протеин.
84
1
 
19
 
! Отговори
ERA преди 2 години
това се очакваше с ваксинация по-време на пандемия. Сега какво правим като ваксините не работят? Затваряме пак хората, като мишки в клетка и започваме експериментите?
83
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До Обективен:Вземи си успокоителните. За какво да ни затрварят?! Никой не иска да седи вкъщи? Слушаш ли се какви ги плещиш?
82
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новия мутант засяга предимно млади хора , т.е. антиваксъри ! Честито !
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много българи незнаят че ваксините и хапчето го измисли българин.
80
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не действат на новия щам, но задължително трябва да се ваксате. На всеки 9 месеца.
79
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчеф жив ли е?
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела" ..ако може да уточним - кои антитела, на ваксинираните или на преболедувалите?
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цирк ковид има нов номер. За каква паника говорите...
76
3
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Нали това ви е целта, да инжектирате хората и да ги затваряте, за да може корона циркът да продължи до края на света. Долни сатанисти!
75
1
 
17
 
! Отговори
Дедо Ковид преди 2 години
Няма да се паникьосваме, ама айде да закръглим нивото на "инжектиране" на поне 120%, та да се мирясва вече, става ли?
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без просташко паникьосване, Израел забрани на своите граждани да посещават седемте проблемни африкански страни.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, това с този Чорбанов по тивито доста интересно. Въпреки, че доста са далеч от правене на ваксина. За пръв път чувам името, но или е фалшив пророк или е гениален българин - тука имаме и от двата вида. Само да не се стигне до хейтене, че ние българите сме царе на хейта, трябва да се отървем от това