Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме

Проф. Александрова: Колективният имунитет е трудно осъществима задача
26 ное 2021 09:14, Нели Христова
136
 Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме
Снимка: БГНЕС

Вирусът продължава да се променя, новият вариант приковава вниманието с големия си брой мутации - над 32, за сравнение "Делта" вариантът има само 16. Намира се в шипчето, може да бяга от имунния отговор, точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела. Това не трябва да предизвиква паника, заяви вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

По думите ѝ е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок.

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни проф. Радостина Александрова в интервю за БНТ.

Тя подчерта, че трябва много стриктно да продължим да спазваме останалите ограничителни мерки.

Световната здравна организация свиква днес извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса.

Според учени от Южна Африка новият вариант на COVID-19 е с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации. Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора. Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давам стая под наем на студентки медицина.
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37Това което беше конспиративна теория само преди няколко месеца днес е реалност. Да не говорим че т.нар. конспиративни теористи говорят от години за случващото се днес и още от началото пЛандемията (точно така, документирано планирано от десетилетия) беше ясно че пЛандемията не е планирана да приключи. Мислиш ли че изграждат тези системи за контрол като сертификатите само за да ги премахнат след няколко месеца? Колко наивни хора има, поне в БГ наивните изглежда са по малко.
50
3
 
23
 
! Отговори
Кро преди 2 години
Хахахахаха. Ох, развесели се. Ква паника, като то вече става повече от безумно. Новите щамове ВИНАГИ тръгват от Индия, Африка, имаше един и от Южна Америка, утре ще е Малайзия и тн. Добре, колко време смятат, че хората ще им се връзват на предварително написаните сценарии. Ясно, че сме податливи на манипулация на колективно ниво, но все пак трудно ще е до безкрай.И вирусоложката кви ги дрънка. 95% ваксинация?! С ваксина, която бива заобикаляна от "новия" щам. Смях хахаха.Колко пък да сме малоуми
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам Българско зеле сорт Кьосе,при покупка на количество,отстъпка!
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А джантите може ли да са децент лети за тия пари?
47
2
 
25
 
! Отговори
Абонат преди 2 години
Няма да се плашите. Ще ъпдейтваме ваксината. Ще е нужна 4 и 5 бустерна доза. Вие никога няма да сте напълно ваксинирани
46
1
 
24
 
! Отговори
Нане преди 2 години
След студеният душ от португалия, ковиваксите се изпокриха и чакат новите опорки на бигфармамафията...)))
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да изпратим годината с нов щам. COVID 2021
44
0
 
9
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 2 години
Vaxeiten mach Frei
43
1
 
8
 
! Отговори
Търгаш преди 2 години
Купувам зимни гуми 15 с джанти, плащам 80лв за 4 броя МАКСИМУМ
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма нужда от злобни черногледи предсказания тип "врачка". макар и много бавно, медицината се учи от своите грешки. в някакъв момент, ще получи просветление и ще предложи наистина действащи решения. дотогава хората трябва сами да се пазят от вируса.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно това е новата опорка спусната до всички "медицински"светила,които трябва да ни "информират"че на линия е нов мутант които бяга от имуният отговор на преболедували и ваксинирани,очаквайте занапред тая новина да бъде въртяна от всички медии Ежедневно!
40
1
 
11
 
! Отговори
Ачо Ковида преди 2 години
Кунчев какво мисли по въпроса с новите варианти? Вземете едно интервю с фейсбук-аватара му, да сподели дали да се паникьосваме или не, до колко (недо)ваксините са ефективни и безопасни.
39
0
 
17
 
! Отговори
учЕн преди 2 години
За да объркате мутациите, мутирайте и Вие. Изследванията показват, че когато мутацията попадне в мутант е ужасно объркана и разочарована, събира си бързо багажа и изчезва в неизвестна посока.
38
1
 
1
 
! Отговори
до Киро Жарта преди 2 години
Киреее дърпаш дявола за опашката
37
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Часовникът отбороява последните дни на неграмотниците и религиозниците. Идващият щам ще помете и млади и стари дървени философи останали незащитени с ваксина. И ще остане Земята по-чиста и с по-интелигентно човечество.
36
1
 
20
 
! Отговори
Киро Жарта преди 2 години
А Ангел КУНЧ кога ще вземе отношение??? Много ми липсва неговото експертно мнение????
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как си ги измислят тези варианти! Шокиращото е че много хора им вярват! Технологичното заробване на човечеството чрез електронни сертификата и в близко бъдеще социален кредит, въглеродни кредити и т.н. няма да приключи докато хората не спрат масово да изпълняват господарските нареждания на влатващите ***.
34
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От наличието на ваксини,96% от починалите в световен мащаб са неваксинирани .93% са в България ! Статистиката за пациентите с интезивни грижи е същата.Край ! Вие ако щете и до утре си философствайте и разнищвайте конспирациите ,това няма да промени реалността ! Как не бяхте толкова вещи и грамотни там,където сте нужни......
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде наште да ги даряват бързо на африка, че срокът изтича