Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме

Проф. Александрова: Колективният имунитет е трудно осъществима задача
26 ное 2021 09:14, Нели Христова
136
 Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме
Снимка: БГНЕС

Вирусът продължава да се променя, новият вариант приковава вниманието с големия си брой мутации - над 32, за сравнение "Делта" вариантът има само 16. Намира се в шипчето, може да бяга от имунния отговор, точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела. Това не трябва да предизвиква паника, заяви вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

По думите ѝ е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок.

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни проф. Радостина Александрова в интервю за БНТ.

Тя подчерта, че трябва много стриктно да продължим да спазваме останалите ограничителни мерки.

Световната здравна организация свиква днес извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса.

Според учени от Южна Африка новият вариант на COVID-19 е с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации. Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора. Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Земята се отърсва от отровната си плесен...
31
1
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
,, План Калерги,, Унищожението на ,,Бяла Европа,, !! Намерете и прочетете!!!
30
0
 
25
 
! Отговори
Доктор боц преди 2 години
Продължавайте да се бодете с ваксина за алфа варианта от 2019г. пАри сме давали за тия шишенца.
29
0
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Кой го прави
28
1
 
28
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Нескопосаните препарати помагат на вируса да мутира бързо и непрекъснато. Това дори вече се признава с половин уста.
27
0
 
21
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 2 години
Ан те такаааа, и как сега ще посрещнем НОВИЯ вариант, със СТАРИТЕ фЪксини?!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имиджът на БАН пострада катастрофално през тази пандемия. За огромно съжаление. никакви прикази от рода " Гганчу не разбира, трябва да слуша, без да разсъждава", не могат да прикрият очевидния лапсус в логиката на експертите.
25
0
 
28
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
А защо другарката Александрова не каже каква е причината за многото мутации!? А причината са именно т. нар. ваксини. Основно правило във Вирусологията е да не се ваксинира по време на епидемия, защото това способства вирусът да мутира и да се появяват по-опасни щамове. Затварянето на хората също помага вирусът да циркулира по-дълго.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже колко глупости се пишат Боже
23
2
 
24
 
! Отговори
Комитет 300 преди 2 години
Много бързичко сега всички под строй на опашчица за дупчене. Моля пеленаците на по 3, 6 и 9 месеца да не скатават. Ще има за всички, защото сме едни добри дърти чичковци и лелки, зарижени истински за вашето здраве. Ето в Белгия как се погрижихме за тяхното, разстреляхме няколко антиваксъра за здраве. А този щам сега се появи в Африка, защото там сме боднали само 6% от стадото. Сега има сериозен повод да се погрижим и за тях, а вас по-бързичко да надупкаме до 100, 200, 300%
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срещу природата никой не може да се бори. Нито ваксини, нито сертификати ще помогнат. Просто хората са прекалено много и заразните болести са най-бързия и ефективен начин природата да намали драстично бройката на даден вид. Този метод действа от милиони години и надали ще го надхитрим.
21
2
 
19
 
! Отговори
Джо дилъра преди 2 години
Предлагам на промоция от най-новите ваксинки. Една доза държи до 2 месеца.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще ядете пшеница ама този път грухана.
19
1
 
20
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Слагаш си ваксина, обаче колко важи решава правителството.....пфайзер ги намалиха от 12 на 9 месеца, Johnson от 9 на 6. Утре може да кажат от 6 на 3, има такива противопоказания, аре друга ваксина... Нещо хаоса е пъъъълен!
18
0
 
21
 
! Отговори
Дуа Липа преди 2 години
Нов хит за Коледа?
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките г-на с тия ваксини произлезнаха от е-я "спайк" протеин. От всичко което четох, единствено ваксината на Чорбанов го зе-е-ва и изгражда имунитета на база протеините характерни за ВСИЧКИ корони, които не мутират. Именно спайк-протеинът създава и лавинообразно покачващите се кръвни проблеми, особено при трета доза и следващи. Всичкото с тия "ваксини" беше едни грамадни пари! Това вече и магаретата го разбраха.
16
1
 
26
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 2 години
Продажбите не вървят - продуктите вече видимо и измеримо се провалят - народите се събуждат и се бунтуват - време е за НовВариантТМ! Още попо-заразен, затова ЛОКДАН! Още попопо-опасен, затова ПОВЕЧЕ БОЦАНЕ! Айде бе малкото останали заспали, събуждайте се докато е време
15
3
 
22
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
лудоста няма край на психарите глобалистки комунистки паразитки
14
0
 
12
 
! Отговори
Дора габе преди 2 години
Еуфория.
13
2
 
28
 
! Отговори
Кунка преди 2 години
Ми, много ясно, че ще има мутации. Те са предизвикани от масовата ваксинация. Колкото повече, толкова повече.. както заразени, така и мутации. Тази идиотия ще продължи до второ пришествие, ако не се събудят масово хората. А като гледам и колко " леко" го карат ваксинираните, питайте бившия здравен инспектор Кунчо!