Новият щам уплаши света: Какво се знае дотук?

Необичайно многото мутации го прави по-опасен от Делта
27 ное 2021 12:20, Петя Славова
250
Новият щам уплаши света: Какво се знае дотук?
Снимка: Pixabay

Новият опасен вариант на коронавируса е вече в Европа - в Белгия бе регистриран първият случай. Предполага се, че този вариант е по-заразен, лесно се изплъзва от имунния отговор на организма и атакува главно млади хора, съобщава "Дойче Веле".

Разпространението на нов, вероятно още по-опасен вариант на коронавируса в южните части на Африка предизвиква тревога по целия свят. Експерти се опасяват, че вариантът B.1.1.529,( наречен от СЗО Omicron, който съдържа необичайно много мутации, е не само по-заразен, но и по-лесно пробива защитата на ваксините.

Още по темата

Какво се знае дотук

Южноафриканският институт по заразни болести NICD съобщи за първите регистрирани 22 случая на инфекция с новия вариант на коронавируса. Потвърдени случаи на зараза с него има и в Ботсвана и Хонконг. Именно в Ботсвана на 11 ноември за първи път беше открит този нов вариант на коронавируса.

Южноафриканският министър на здравеопазването определи новия вариант като „будещ сериозна тревога" - и като причина за експоненциалното нарастване на инфекциите в ЮАР. В сряда броят на новозаразените надхвърли 1200 души за денонощие, след като в началото на месеца заболеваемостта се движеше около едва 100 случая на ден.

Междувременно стана ясно, че новият вариант на вируса е вече в Европа - в Белгия е бил регистриран първият случай на зараза с него.

Учените смятат, че този вариант на коронавируса съдържа поне десет мутации, а някои говорят дори за повече от 30. За сравнение: при доминиращия в момента Делта вариант говорим "само" за две, а при Бета варианта - за три мутации. Според Ричард Лесълс от института KRISP новият вариант се разпространява по-бързо от Делта и представлява по-тежко изпитание за имунната система на човека. Експерти твърдят още, че този вариант на коронавируса атакува предимно младите хора.

Основният проблем при този нов вариант: заради многото мутации в спайк протеина имунните клетки не могат да се преборят с него достатъчно ефективно - и така той се изплъзва от имунния отговор на организма.

Първите мерки са вече факт

Заради разпространяващия се нов вариант германското правителство ограничи драстично полетите от и до ЮАР: от полунощ (петък срещу събота) самолетните компании ще могат да превозват от ЮАР до Германия само германски граждани, като пристигащите са длъжни да спазват 14-дневна карантина - включително и ако са напълно ваксинирани.

Европейската комисия също предприема мерки срещу разпространението на новия вариант на коронавируса - ще препоръча на отделните правителства да спрат полетите от и до засегнатите южноафрикански държави, обяви в Туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Израел вече обяви за "червена зона""ЮАР, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Това означава, че се забранява влизането в Израел на чужди граждани, пристигащи от тези държави. А израелците, прибиращи се от въпросните страни, са длъжни да останат 14 дни в специализиран хотел за карантинирани.

И Великобритания спира полетите от ЮАР, Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Есватини и Намибия. Хората, пристигнали през последните 10 дни от тези страни, са призовани да се тестват и изолират. Дотук във Великобритания няма потвърдени случаи на инфекция с новия вариант, но информационната агенция PA припомня, че само от ЮАР пристигат дневно по около 700 души във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
14
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Ти въобще знаеш ли кои са Възраждане? Защото ние от Варна знаем. Втори Волен Сидеров, още по Лу. Не ни трябва. Мислиш че ако Коцето стане премиер ще спре тази лудост наречена Ковид? Очевидно си младеж под 30 години. А ако си по голям си е срам.
55
2
 
23
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Трябва спешно да се направят три-четири центъра за лечение на белодробни усложнения, а не да се разправяме трябва или не трябва да се ваксинираме. Хората умират от липса на условия за лечение на пневмониите.
54
5
 
14
 
! Отговори
Смех преди 2 години
Какъв ли е края на този план? Как мислите? Съдейки по посоката му на развитие, сметам че в края на плана, нема да има живи ора.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
47, Бирата не е много успешна срещу делтата, виж Чехия и Германия горят. Червеното вино помага, справка Испания и Франция. Поне аз така ваксинирам.
52
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страх, ужас, смърт... Що не вървите на м. си, медии загубени продажни, продаващи достойнството си за стотинки. Ако хората не се бодяха като ***, ако не носеха обезличаващи маски, ако нямаше локдауни нямаше да помним вече какво е това К19. Но не би. А всичко това е против здравето ви е няма никаква научна обосновка.
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тук се знае, че сте гнycни манипулатори и че ни е през оная работа за "новия щам"!
50
8
 
17
 
! Отговори
Интуиция преди 2 години
Интуицията ми никога не ме подвежда. Преди година предвидих, че Борисов ще падне, ГЕРБ ще се разформирова, след което Борисов ще се смени Гешев и Борисов ще го турят при бай Ставри. След тези промени ще се състави редовно правителство. Това ми го каза интуицията, преди година, когато ГЕРБ бяха силни и на власт. А относно ковита, интуицията ми казва, че след 5-10 години няма да сме живи изобщо. Ще има страшни катаклизми в близко бъдеще. Яжте, пийте, е6eте си жените.
49
2
 
10
 
! Отговори
ъъъъъ преди 2 години
До Анонимен 43 - хората имат способността за рационално мислене и чрез него могат да предвиждат някои събития на база на информацията, с която разполагат. Ти, ако чакаш някой да умре, за да започнеш да взимаш мерки, значи си на нивото на повечето животни, които реагират чак, когато видят последствията от опасността.
48
5
 
24
 
! Отговори
Омайгод преди 2 години
Така плашеха децата едно време с Баба Яга. Нищо не се е променило, само имената на плашилата станаха по-модерни.
47
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балъчета ваксани, прогледнахте ли ?
46
5
 
10
 
! Отговори
Я преди 2 години
С първите щамове метнаха възрастните хора. Младите го изкарваха леко или безсимптомно. Сега обаче е ред на младите. Менгеме отвсякъде. Вируса може да те убие, от една страна и ваксината от другата. Цуг цванг.
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завъртяха плочата отново първа песен- декември 2019- март 2020г, с чисто нови африкански ритми и ново контролирано заразяване на света с " нов" вариант от Уханската лаборатория! Няма по удобна ситуация за световния криминален " елит" от перманентната пандемия, с поробени народи и космически печалби...до кога ще търпим?
44
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Треперя от страх. Слагам одяла на прозорците да не влезе вирусът
43
5
 
26
 
! Отговори
За овцете преди 2 години
Спомням си навремето до селските обори имаше едни големи корита през който прекарваха овцете против краста.Зора беше да мине първата,после всички се юрваха.Като гледам колко овчедушни създания има...май пак ще пълнят коритата,този път против корона
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се уплаших и ужасих, че си отворих една бира да се успокоя. Наздраве!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При този глобализиран свят където всеки пътува навсякъде вируса скоро няма да изчезне.
40
2
 
6
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Хайде сега, драги експерти, време е за повече посредственост. Излейте си простотията. Не бъдете стиснати. Споделете ниското си интелектуално развитие с другите. Покажете на какво сте способни
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси пропагандата! Нема един умрел от омаймуникон, а се оплашиха ха ха ха
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Компютърно моделче на несъществуващо нещо. Пръскат ни с нато самолетчетата отгоре с красоти и това води до силна интоксикация на организма. Това не е биологичен вирус, а нано технология. Всичко е измислици и премислици, за да регламентират бустерите като задължителни. Бустерите са с отровата на файзера - тя е за унищожение за нашата територия. Прочетете какво означава изгои и вижте кой влиза в групата. България е за разчистване и заселване с други народи. Не се ваксинирайте. След 3 доза се мре.
37
4
 
15
 
! Отговори
Фалшив вирус преди 2 години
Най-новото плашило за зомбита.