Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година

Витанов: След това се очаква пета вълна на коронавируса
165
Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако до Никулден новият вариант Омикрон не влезе в България, няма да имаме големи проблеми с него до Нова година. А след това ще видим, прогнозира математикът проф Николай Витанов.

„Този вариант трябва да се бори три седмици, за да измести текущия. Аз имам система за ранно предупреждение - към настоящия момент този вариант на вируса не е представен в България. Или ако е представен, е пренебрежимо. Има индикатори, които могат да кажат даже в коя област се е появил“, обясни още математикът пред Нова телевизия.

Още по темата

По думите му догодина ни очаква повишение на заразените, пета вълна.

"Заразата много бавно си свива обхвата, но ако дойде Омикрон, числото на заразяване ще скочи. Рекордът за България, съгласно вашите изчисления, е 1,97. Това беше при вълната преди 1 година. Когато се появи Омикрон, това може да стигне началото - до към 2,5. Това означава относително бързо разпространение и за три седмици да стане доминантен. Базовото репродуктивно число сега е 1 и то трябва да се следи до Никулден, то показва как здравната система ще се натовари. В момента тя е претоварена. Въпросът е дали тя ще успее да се разтовари, докато Омикрон ни нападне. Според мен няма да успее да се разтовари достатъчно. До към Нова година броят на активните случаи вероятно ще падне под 100 000, но няма да падне под 70-80 000", обясни проф. Витанов.

По думите му това не е добра новина за хората на първа линия и в здравната система.

Епидемиологът д-р Петър Марков коментира, че новият вариант на COVID-19 има много висок брой мутации, които са необичайни.

„Той доста бързо нараства като дял на новоинфектираните в много провинции на Южна Африка и се открива в много други страни все повече“, обясни той.

„Дотук всичко е доста хипотетично, защото данните, които имаме, са малко. Вероятно ще е доста по-заразен, ще има способност да презаразява. Не очаквам да е толкова намалена защитата срещу него на 40%. РНК ваксините имат свойството да бъдат по-бързо адаптирани - говорим за период на седмици. Те могат да извадят нова ваксина. Но пак подчертавам - до момента няма данни, че вирусът в съществена степен успява да преодолее защитите от ваксината и естествения имунитет. Рано е още“, каза още д-р Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
5
 
! Отговори
BILLA преди 2 години
xaxaxaxaxaxa xaxaxaxaxaxaxaxa xaxaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa
90
0
 
15
 
! Отговори
Доктор Хаус 2 преди 2 години
..Не знам на какво се надяват тези , които очакват "Нормализация" на положението... Няма да има такава , а за съжаление , това ми се струва че е само началото! Ще има още много щамове , мутации.. И ваксинирани , и НЕваксинирани няма да спрат да се страхуват и да бъдат в паника! Което , разбира се , е една от основните цели! Чрез СТРАХ се командва най - добре.. Всеки добър психолог ще Ви го каже! Мислите ли , че на някой му пука за здравето Ви - Когато става дума за МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ВСЕКИДНЕВНО?!
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никулден не е дата в календара. Много ли ще ви затрудни да сложите една истинска дата в скоби - за тези от нас които в 21ви век не живеят по църковния календар.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не забравяйте, че омикрон, както и другите щамове не съществуват - всичко е грип. Затова няма нито ваксини, нито лекарства, само експериментални препарати. Така че ако ще и да затворим границите е все тая.
87
1
 
15
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 2 години
... Искате ли да хванем бас , че "Омикрон" ще се разпространи адски бързо в цяла Европа??? Просто защото НЕ се разпространява по начина , който Ви казват поръчковите медии ... А по един друг начин - доста осмиван и подиграван от много хора! Но точно това е начина на разпространение! Предлагам Ви и друг бас - че сегашните "Ваксини" няма да стават за "Омикрон" , и до известно време ще ТРЯБВА да се "ваксинирате" с нови две игли и поне две нови бустерни дози! Да се обзаложим ли , че така ще стане?!?
86
0
 
8
 
! Отговори
Някакъв преди 2 години
Как няма да го пуснем Омикрона, това са си милиони по клинични пътеки.
85
0
 
5
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
До истината.--- Пламен Пасков от повече от година съветва - "въоръжавайте се, но не само с овче търпение". Надявам се все повече хора да се събудят, да са го чули, разбрали и последвали. Лично аз съм стар,болен и беден, по малко от трите. Така че не чакайте да поведа партизански отряд. Макар че идеята не ми е чужда. Като начало предлагам да спрем да плащаме данъци, до момента в който държавата престане да ни е враг.
84
1
 
0
 
! Отговори
Франк мир преди 2 години
Абе кюрлимя ти къде отюваш
83
8
 
3
 
! Отговори
Фатмак преди 2 години
При некадърното управление на един *** военен България е на първо място по смъртност от Ковид в света
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички тръпнем и очакваме кунчеф миисирки защо не го показвате направте интервю с него да разбиете всички рейтинги чакаме
81
0
 
9
 
! Отговори
загрижЕна преди 2 години
Дали Кунча се яви на работа?
80
1
 
4
 
! Отговори
Завчвра срах преди 2 години
Днеска пак
79
3
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Научете го най-после тоя български,бе!Не се казва преценя,а преценява!
78
0
 
11
 
! Отговори
Преди месец преди 2 години
Гейтс каза че идва нов вирус - да сте слушали.
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като се разпищолим около празниците,после стой,та гледай.Омикрон ли,пета вълна ли,нищо няма да ни подмине.
76
0
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Спокоен човек съм,обаче при обявена война срещу мен,ще воювам.
75
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Пор.....хубави неща им пожелаваш.Подкрепям.
74
1
 
4
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
О, Макрон го оправя замяране с яйца. Както и останалите политици.
73
3
 
8
 
! Отговори
Буста ман преди 2 години
Ох, ще си тура трети и четвъри бустар наведнъж за да се спася от Омикрон за да мога на Коледа да се разхождам със щастливо лице в мола и да си купувам коледни подаръци. Само така можем да се спасим от Омикрон и да се радваме на живота, защото само веднъж се живее, кога да си доставяме щастие и удоволствия, ако Омикрон ни покоси!
72
5
 
0
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
Ще го пуснем бе! Секи сам си преценя! Няма да си даваме първото място!