Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година

Витанов: След това се очаква пета вълна на коронавируса
165
Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако до Никулден новият вариант Омикрон не влезе в България, няма да имаме големи проблеми с него до Нова година. А след това ще видим, прогнозира математикът проф Николай Витанов.

„Този вариант трябва да се бори три седмици, за да измести текущия. Аз имам система за ранно предупреждение - към настоящия момент този вариант на вируса не е представен в България. Или ако е представен, е пренебрежимо. Има индикатори, които могат да кажат даже в коя област се е появил“, обясни още математикът пред Нова телевизия.

Още по темата

По думите му догодина ни очаква повишение на заразените, пета вълна.

"Заразата много бавно си свива обхвата, но ако дойде Омикрон, числото на заразяване ще скочи. Рекордът за България, съгласно вашите изчисления, е 1,97. Това беше при вълната преди 1 година. Когато се появи Омикрон, това може да стигне началото - до към 2,5. Това означава относително бързо разпространение и за три седмици да стане доминантен. Базовото репродуктивно число сега е 1 и то трябва да се следи до Никулден, то показва как здравната система ще се натовари. В момента тя е претоварена. Въпросът е дали тя ще успее да се разтовари, докато Омикрон ни нападне. Според мен няма да успее да се разтовари достатъчно. До към Нова година броят на активните случаи вероятно ще падне под 100 000, но няма да падне под 70-80 000", обясни проф. Витанов.

По думите му това не е добра новина за хората на първа линия и в здравната система.

Епидемиологът д-р Петър Марков коментира, че новият вариант на COVID-19 има много висок брой мутации, които са необичайни.

„Той доста бързо нараства като дял на новоинфектираните в много провинции на Южна Африка и се открива в много други страни все повече“, обясни той.

„Дотук всичко е доста хипотетично, защото данните, които имаме, са малко. Вероятно ще е доста по-заразен, ще има способност да презаразява. Не очаквам да е толкова намалена защитата срещу него на 40%. РНК ваксините имат свойството да бъдат по-бързо адаптирани - говорим за период на седмици. Те могат да извадят нова ваксина. Но пак подчертавам - до момента няма данни, че вирусът в съществена степен успява да преодолее защитите от ваксината и естествения имунитет. Рано е още“, каза още д-р Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
6
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
О, микрон! О, котьо!
50
21
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Да се въведе задължителна ваксинация, армията и полицията да се включат да арестуват антиваксърите и да ги ваксинират принудително, само така можем да имаме нормална Коледа и да се разхождаме със щастливи лица в мола да си купуваме колени подаръци. Антиваксърите искат да ни отнемат Коледа!
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон ще е поредното оправдание за печатане на пари и инфлация. Еврозоната се крепи на това,на практика Франция Италия са фалирали ,само печатането на пари и ниските лихви ги крепят . Цялата работа е за тва не че много са се загрижили за здравето на раята . За тях сме една статистика
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45Да така е но в Азия, всичко се спазва носят маски и на вън спазват всичко. И за това са малко болните и ваксинацията е пожелание. Децата учат но са със маски и даже и малките по градините и никой не казва че е вредно и че му пречи и Всичко работи. Става въпрос за Южна Корея.
47
1
 
5
 
! Отговори
Mdaa.. преди 2 години
не го пускайте !а той къде е ? :)
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е га не се омикроннете сите черни вестители.....
45
1
 
5
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 2 години
Сниманите смартфони в дрехите на зрителите подържат и ANTI NEOZOIC ERA weapons.. Вуждат се обемно проникващо обсебващи уреди които се калибрират за МАСОВИ МАНИПУЛАЦИИ СРЕЩУ UNITED KINGDOM...В радиус от 5 километра от центъра на стадиона се засичат НАЙ МАЛКО 200 000 нови нагло престъпни оръжия инсталирани в Екрани вкл улични/високовредни увреждащи огромни обеми въздух..Особенно вредни са тези в клетки подържаши нагло престъпни дигитално холограмни мрежи и съоръжения. в смартфони и камери..
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50% от гербавите *** са съкратени,поради спиране на кражбите и приключване на изборите!
43
0
 
11
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
Новото оправдание за отсъствиято на Кунчев- крие се от Омикрона :)))))
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи по мои наблюдения само в Европа кукумявките които ни управляват създават умишлена истерия .Нито в Америка Нито в Азия се създава такава паника
41
0
 
22
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Целта на статията е поредната доза страх,ама вече малко им се връзват,така че е поредната доза СМЯХ.
40
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз ще карам Нова година в най-големия Исторически парк в света до Варна. Там няма зелени сертификати, ковид и ваксини, а храната е био, чиста и е местно производство!
39
2
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 2 години
The experts must to see Chelsea- Manchester united 28 November 2021.They have possible to see Anti Human black death biosphere around people..Експерти да направят мулти спектрални анализи на десетки хиляди зрители обемно обсебени от черно чумно проникващо следящо 5G Black death.Във джобовете на зрителите се следят нагло престъпни тежко терористични оръжия монтирани в нови смартфони..Оръжията следят нано и микро мутанти вкл в косите,по кожата и в телата на зрители и игра4i
38
1
 
4
 
! Отговори
aa преди 2 години
абе Кунчев днес щеше да е на работа, къдее кунчев.а тая първо да прати нейните деца и внуци ако има там където иска да прати нашите
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи по мои наблюдения само европейските кукумявки които ни управляват създават паника . Нито в Америка нито в Азия не се насажда такава паника сред населението.
36
11
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кирил, печи правителството Кирил, печи правителство и и после ваксинирай всички, а антиваксърите да се изолират на запа Арена и на стадионите. Идва Омикрон, Кирил, идва Омикрон да ни покоси, Кирил, спаси ни, спаси ни от Омикрон!
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локдаун. Нищо друго, не може да помогне. Ваксината паьи само теб малко. Разпространението си продължава. Идва още цяла година серия от филма. Ако не се направи локдаун.
34
1
 
8
 
! Отговори
хъммммм преди 2 години
За да влезе и тук, трябва да е със сертификат! С ПСР тест няма да може. Следващата вълна ще е на сертифицираните!
33
0
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Заглавието разкрива интелигентността на писащият,или преписващият статията!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я веднага главният здравен инспектор Ангел Кунчев да излезе по телевизията и да ни обясни и да ни успокои за новия вариант на вируса - Омикрон!!! Нали (уж) щял от днес да бъде на работа едва ли не?Баси, то Сталин не са го криели толкова дълго време когато е умрял!