Ще се ваксинираме ли от коронавирус на всеки шест месеца?

Каква е ролята на Т-клетките?
29 ное 2021 20:30, Петя Славова
340
Ще се ваксинираме ли от коронавирус на всеки шест месеца?
Снимка: Pixabay

След ваксинация срещу коронавирус броят на антителата намалява и се препоръчва подсилваща /бустерна/ ваксинация след шест месеца. Колко пъти ще трябва да се прави такава и каква е ролята на Т-клетките, пита "Дойче Веле".

Днес се смята, че са необходими т.нар. бустерни ваксинации срещу коронавирус, тъй като с течение на времето количеството на антителата в кръвта на ваксинирания човек намалява. При ваксините на ВioNTech/Pfizer и Moderna, това обикновено става шест месеца след пълната имунизация. След използването на други ваксини, които изискват само една доза, като например препарата на Johnson & Johnson, Германският постоянен комитет по ваксинация (Stiko) препоръчва бустерна ваксинация още по-рано.

Още по темата

Означава ли това, че сега ще трябва да правим подсилващи ваксинации на всеки шест месеца или всяка есен, както например се ваксинираме срещу грип? Засега медиците не знаят отговора на този въпрос, тъй като човечеството няма опит. В крайна сметка коронавирусът е ново предизвикателство за всички.

По принцип е вероятно наличните в момента ваксини срещу коронавирус в бъдеще да бъдат модифицирани по някакъв начин, за да се борят ефективно с новите варианти на вируса, както е в случая с ваксините срещу сезонен грип. Вече се разработват многобройни нови ваксини, които би трябвало да са ефективни и срещу Делта варианта на коронавируса.

Развитието на пандемията ще изиграе решаваща роля за това. Не се знае дали тя ще приключи след четвъртата или петата вълна, или коронавирусът с всичките му разновидности ще стане ендемичен и ще трябва да се борим с него десетилетия наред. В тясна връзка с това е въпросът за колективния имунитет. Ще успеем ли да го постигнем скоро? Дали това ще се постигне чрез ваксиниране или чрез преболедуване, както е в много страни в Африка? Ако се съди по сегашния брой на коронавирусните инфекции, това може да се случи и в Европа.

Каква е ролята на Т-клетките?

Когато говорим за имунитет, трябва да имаме предвид не само антителата. Това показва проучване, проведено от учени от Обединеното кралство и Сингапур, чиито резултати бяха публикувани в началото на ноември в специализираното списание Nature, но все още не са рецензирани и потвърдени.

Изследователите откриват 58 здравни работници, които са изложени на висок риск от заразяване с ковид, но които никога не са се заразили и не са имали положителен PCR-тестове. Серологичният тест за антитела при всички 58 души също не показа инфекция. Учените откриват, че тази група хора - така наречените "серонегативни" - имат повече Т-клетки с мултиспецифична памет.

Т-клетките действат срещу комплекса за репликация и транскрипция (RTC), който в крайна сметка е отговорен за размножаването на вируса. В същото време при тези 58 лица са установени повишени нива на протеина IFl27, което показва много лека инфекция с коронавирус. От това учените заключават, че 58-те души са имали абортивна, прекъсната инфекция. В този случай Т-клетките може би са допринесли за преодоляването на коронавируса на ранен етап.

Не е ясно как тези 58 души са получили толкова необичайно високо ниво на Т-клетки. Изследователите предполагат, че това може да е резултат от предишна инфекция с друг коронавирус или преболедуване на грип.


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 3 седмици
Вие, ДА. Аз не! няма нито на 6 месеца нито на 12 месеца ... дори на 3 месеца няма.
293
0
 
4
 
! Отговори
Хахахаа преди 3 седмици
Пъровто изречение в статията е: След ваксинация срещу Куронавирус, броят на антителата намалява! Айде всички доценти и ковидари да ми обясните, защо се ваксинирате с ваксина, от която ви намаляват антителата?! Аз знам отговора и той е, че при вас на втори етаж отдавна не живее никой ;)
292
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще се ваксинираТЕ, що да не се...
291
1
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 4 седмици
Няма правилен подход към ваксинациите.Ако имаше награди по 50 000,100 000 и глоеми награди по 500 000 досега един неваксиниран да не беше останал. Всичко е въпрос на пари.И най върлият антиваксър ще се размисли ако имаше такива награди.
290
0
 
6
 
! Отговори
Пен преди 4 седмици
Авторката на статията ако иска да се ваксинира по 2 пъти на ден с кожени спринцовки! :)
289
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз не, вие може и да се ваксинирате
288
0
 
28
 
! Отговори
имуненОтговор преди 4 седмици
На всеки две седмици ваксини за желаещите докато и последния ковидиански проповедник не се пресели в Рая
287
3
 
22
 
! Отговори
БУЛЕКЗИТ преди 4 седмици
НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ НИ НА 6 МЕСЕЦА,НИТО КОГА ДА Е,НО ПЪК НА ВСЕКИ 6 МИНУТИ ЩЕ ПРОКЛИНАМ И (БЛАГОСЛАВЯМ) МАЙКИТЕ НА ЖИДО-РЕПТИЛСКИЯ САТАНИСТКИ (ЕЛИТ)-РОДШИЛД,ГЕЙТС,РОКФЕЛЕР,СОРОС И ТЕХНИЯ МЕДИЕН И КУПЕН ПОЛИТИЧЕСКИ СЛУГИНАЖ В САЩ,ЕС И У НАС.
286
2
 
31
 
! Отговори
НЕ преди 4 седмици
Ние българите-категорично НЕ
285
2
 
35
 
! Отговори
Математик преди 4 седмици
Смешници...няма такъв цирк Най набодените държави са с най много заразени, кви ваксини, кви бустери...
284
1
 
34
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
Насрахте се Замериса Стига с тия Ваксини Оставете Природата да си си свърши работата Естествен ИмунитетБоледуване Който оцелее Жив здрави
283
1
 
31
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Парите ги давайте да оправяте здравната система не за ваксини.Не на болниците търговски дружества.
282
0
 
12
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХА преди 1 месец
още с първото изречение отричате тезата си, този който пише тези поръчкови статии, освен че е *** е и неграмотник, колкото и да се стараете, да намирате такива слагачи да пишат глупости, природата си казва своето - неграмотника не може да убеди хората в несъстоятелните тези
281
0
 
23
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Тая статия виси на първа страница вече 20 дена, което е рекорд.
280
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отговорът е НЕ, няма да се ваксинирате на всеки 6 месеца, на всеки 3 месеца ще се ваксинирате!
279
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен275 Толкова ли е страшно да напишеш че европейската диктатура ,сиреч ДЕМОКРАЦИЯТА, ВЕЧЕ Е ФАШИЗЪМ , ХОМОФОБИЯ И КСЕНОФОБИЯ ???
278
0
 
56
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Съвсем очевидно е, че корона вирусът и ваксините срещу него са световен заговор.Измислили са начин за постигане на тотален контрол и сега го прилагат.
277
1
 
33
 
! Отговори
Искам веднага преди 1 месец
РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ Е А??????
276
0
 
55
 
! Отговори
ОТ МЕН преди 1 месец
ЕДНО ОКУРАЖИТЕЛНО НЕ))))))))
275
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да се ваксинирам. И като увеличите осигурителните вноски познай дали ще гласувам за ПП