СЗО: Омикрон е показател за несигурното ни бъдеще

Почти две години след първите случаи на COVID-19, светът е пред нов щам
29 ное 2021 18:00, Петя Славова
137
СЗО: Омикрон е показател за несигурното ни бъдеще
Снимка: БГНЕС

Светът трябва да проучи резултатите от бедствието с COVID-19 и да каже "никога повече", като сключи договор за готовност за пандемии, заяви СЗО в понеделник, когато страните се събраха, за да изградят ново споразумение, предаде АФП.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че със сигурност ще има друга катастрофална пандемия, ако държавите не проявят решимост да засилят глобалната защита, предаде БГНЕС.

От понеделник до сряда държавите се събират в Женева, за да обсъдят международно споразумение, в което да се определи как да се справят със следващата пандемия, която, както се опасяват експертите, е само въпрос на време.

Още по темата

Срещата се провежда в момент, в който планетата все още е под обсада от COVID-19, почти две години след първите регистрирани случаи, а сега хората са изправени пред новия щам Омикрон на коронавируса, който буди безпокойство.

В неделя държавите-членки на СЗО, постигнаха консенсус за стартиране на процеса по сключване на договор за пандемиите.

Страните се съгласиха да създадат междуправителствен орган, натоварен с изготвянето и договарянето на споразумение на СЗО за превенция, готовност и реакция при пандемии.

Проекторешението от неделя, постигнато след като страните се съгласиха на компромис, трябва да бъде официализирано по време на срещата.

"Появата на силно мутиралия вариант Oмикрон подчертава колко опасно и несигурно е положението ни", заяви Гебрейесус пред световните лидери в началото на тридневната среща.

"Омикрон показва защо светът се нуждае от ново споразумение за пандемиите.

"Не би трябвало да се нуждаем от друг предупредителен сигнал. Всички трябва да сме наясно за заплахата от този вирус. Самата поява на Омикрон е поредното напомняне, че макар много от нас да смятат, че сме приключили с COVID-19", той не е приключил с нас.

"Всичко това ще се повтори, освен ако вие, народите по света, не се обедините, за да кажете в един глас: никога повече".

Тази среща на Световната здравна асамблея - органът за вземане на решения на СЗО, включващ всички 194 държави членки - е безпрецедентна специална сесия за това как да се справим със следващата пандемия.

Окончателният резултат от този процес трябва да влезе в сила през 2024 г.

В проекторешението се казва, че държавите-членки на СЗО, се съгласяват да създадат "междуправителствен преговорен орган (МПО)... за изготвяне и договаряне на конвенция, споразумение или друг международен инструмент на СЗО за превенция, готовност и реакция при пандемии".

Първото заседание на МПО трябва да се проведе не по-късно от 1 март следващата година, за да се изберат двама съпредседатели и четирима заместник-председатели.

Доклад за напредъка ще бъде представен на редовното годишно събрание на Световната здравна асамблея през 2023 г., а окончателният резултат ще бъде представен за разглеждане на СЗО през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
23
 
! Отговори
Галин преди 2 години
Не съм сигурен, че в организъм с слаба имунна с-*** се развива нова мутация на вирус..по-скоро е мутацията да дойде от ваксиниран индивид, при който вируса ще се стреми да излъже имунитета...убеждават ни в обратното.
20
1
 
32
 
! Отговори
х преди 2 години
Този норвежец на снимката ли ще ми дава наклон на патока?
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този австралопитек бъдещето му е съвсем сигурно - в някой затвор, осъден за престъпления срещу човечеството. Само ми е чудно как той и другите проточовеци в СЗО успяват да останат сериозни, докато дрънкат глупости на квадрат със сериозна физиономия. Аз не бих се стърпял да не започна в даден момент да се превивам от смях.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, господарю Тедрос!
17
0
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ГЕЙТ/С: ЦЯЛАТА ВЛАСТ СЕГА ЩЕ БЪДЕ ПРЕХВЪРЛЕНА НА ЕДНО МЯСТО, ЗА ДА СТАНЕ ПО БЪРЗО ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ, ЧЕ УПРАВИТЕ НА ОТДЕЛНИТЕ СТРАНИ СЕ БАВЯТ!
16
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
До СЗО е нашия водач! --- Аве стана ми интересно - целият мол рита камбаната след 5 минути, ама тоз дет е кихнал ша влезе ли в друг мол или да въри направо у Брюксел?
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле край, всичко е страшно, всичко е черно, трябва големия брат да ни пази, също ни мисли доброто.. Какво ще правим без него... Наистина на човек може да му писне от медии и медийки. Тотален кошмар
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 Твоето мнение няма никаква тежест -защото си никой - средностатичстически землянин
13
1
 
15
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
И тоя щам ще го изакам като другите.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показа фашистката ви същност и зависимиостта ви от фармацевтичните гиганти.
11
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, бъдещето на СЗО е несигурно след като вече почти никой не вярва на пландемията.
10
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествен подбор Според проучванията , вируса хващат и умират хора с нисък интелект и образование Хора които не разбират опасността , не спазват мерките дори им се подиграват Имам и личен опит с мои двама познати , точно такива - с нисък интелект и образование
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен СЗО имат нулев авторитет и нямам намерение да им слушам брътвежите.
8
0
 
25
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
От 2022год. ,на всяко кръстовище ще има автомат за ваксиниране !!
7
0
 
31
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Време е да се смени, щом за две години не се справи с вируса...
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидизма е неонацистко движение възродено в 21 век,и все още невидяло никаква съпротива!!
5
1
 
36
 
! Отговори
Ц преди 2 години
ПРОСТО СИ НАМИРАТ " РАБОТА", ЗА КОЯТО НИЕ, И.Д.ИОТ.ИТЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ !!! ОМИКРОН Е КРАЙ НА ПАНДЕМИЯТА - ПО- ЗАРАЗЕН, НО ДОСТА ПО- БЕЗОПАСЕН! НЯМА БОЛНИ С ОМИКРОН В БОЛНИЦА!!!
4
5
 
0
 
! Отговори
Thats gangsta преди 2 години
I got a question; as serious as cancer:"Where da fuckin safe at?" Somebody better answerIn your mug; leave you spittin up bloodGot dead gangstas rollin over like, "Yo this niggga cold"The way he cut his coke is murder game to his flowRich is, my only reason for bein'; shitI never had hope, until I sold dopeDrug game is infectious, got me livin' reckless
3
1
 
26
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
След като тва сзо е марионетка на краварите ,можете да сте сигурни че още дивотии ще ви се сервират!
2
1
 
26
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Как някъв измислен договор ще спре вируса?