СЗО: Преболедувалите COVID-19 с повишен рикс от заразяване с Омикрон?

Все още не е ясно дали новият щам е по-опасен от Делта варианта
Обновена: 29 ное 2021 07:09 | 29 ное 2021 07:00, Ния Христова
296
СЗО: Преболедувалите COVID-19 с повишен рикс от заразяване с Омикрон?
Снимка: БГНЕС

Предварителни данни показват, че хората, които вече са боледували COVID-19, може да имат повишен риск да се заразят с новия щам на Омикрон, съобщи Световната здравна организация.

СЗО отбеляза още, че данните са ограничени в сравнение с тези за други варианти на коронавируса, но се знае, че преболедувалите също са с повишен риск от повторно заразяване с щама. 
 
Организацията ще предостави повече информация "през следващите дни и седмици".
 
СЗО потвърди, че PCR тестовете могат да открият заразяване с новия щам.
 
По-рано организацията подчерта, че все още не са направени достатъчно проучвания на новия Омикрон и е твърде рано да се заключи, че може да е по-опасен от варианта Делта. 
 
Откъде е тръгнал?
 
"Новият щам на коронавируса, който се появи в Южна Африка, може да е възникнал при заразено и с ХИВ/СПИН лице". Такова предположение направи Петър Чумаков, вирусолог, член-кореспондент на Руската академия на науките пред портала ura.ru., съобщи БГНЕС.
Още по темата
"При такива пациенти новите варианти се появяват с по-голяма честота", казва експертът.
 
Чумаков обясни, че организъм със слаба имунна система е "резервоар" и в него коронавирусът може да мутира. А лицето продължава да заразява другите с вече модифицирана версия на вируса.
 
Преди това и други експерти, включително директорът на Института по генетика в Университетския колеж в Лондон професор Франсоа Бало, посочиха, че новият щам може да се е образувал в организма на пациент с ХИВ/СПИН, който не е получил подходящо лечение. 
 
Хроничното протичане на коронавирусната инфекция, с което имунната система не може да се справи, може да позволи на вируса да натрупа за продължително време голям брой мутации наведнъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
3
 
25
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Идват празници..време е за реклама и премии... СЗО ще гледат мача от близко в Нюрнберг 2
202
3
 
17
 
! Отговори
Хърбрт Уелз преди 2 години
Най-новия хит в DarkWeba :-) С кометата Леонард дето сега през декември ще се вижда с просто око идвали извънземни и искали да ни боцнат щото с извънземните сме щели да се борим ако са лоши с вируса (като във "Война на световете"). Та за това настоявали да сме ваксинирани и вируса да поразява само извънземните. Ама не смеят да ни кажат щото да не настане паника.... ;-)
201
4
 
36
 
! Отговори
Away преди 2 години
И са кво стана... Ваксини по две, по три, бустери и увещания за безсмъртност... и накрая пак пср тестове и филма започва отново. Ай честито... така ще си ни клатят още бая време
200
3
 
42
 
! Отговори
Ваксо преди 2 години
Щото пък боцнатите не са застрашени..... а само боледувалите ..... Ваксиниран съм надлежно даже 3 пъти, налага го работата ми, ама вече ми е странно, що такъв зор всички да се боцкат през няколко месеца, ми то вече не е ваксина а като гражданската отговорност и винетките... (макар че те са годишни), облажи им се на фармацевтите да им капе... и сега давай през 2-3 месеца.... уж безплатни ваксини, ама няма такива филми...
199
3
 
34
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
СЗО е пълно с некадърни чиновници начело с ръководителя на организацията.Необходима е тотална смяна на персонала.
198
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали целта за спасение от ковид беше "колективен имунитет"?? Само че тези вманиачени пропагандатори на ваксините не ни оставят да си го изградим и когато все пак това стане, те казват : Не се признава! Сега ето ви още един щам, който е предназначен специално да напада вас, които сте неваксинирани...
197
6
 
29
 
! Отговори
Дора преди 2 години
До Дръжте се, хора Точно така е, народът ни не случайно е оцелял на този географски и исторически кръстопът, пак ще оцелеем, но ако останем верни на себе си, т.е. включително с балканския си инат и самочувствие на знаещи кое е добро за нас (инакомислещи означава в случая със собствено мнение), а не податливи на всякакви внушения. Но това не означава да сме нетолерантни към хората с друго мнение, колкото и да нямат чувство за хумор.
196
3
 
13
 
! Отговори
СЗО преди 2 години
Това противоречи на интересите ни 221, не можем да го допуснем.
195
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ако вирусът не убива никого, както казаха и от ЮАР, оставете го да измести делта. Това ще е край на пандемията. Ако дори хора със слаба имунна система са окей и вируса си мутира, а те са живи, няма проблем Вирусите естествено мутират към по-заразни, но по-малко смъртоносни.
194
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО забравихте да добавите и неваксинираните нали те са ви трън в дътото лъжци и фанатици новите поклонници на свети параса в огромни количества доло СЗО.
193
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въртят, сучат все за боцкане става въпрос.
192
4
 
33
 
! Отговори
СПОКО преди 2 години
Африканците преживяха и се адаптираха към СПИН, та една хрема ли ще ги уплаши?
191
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
C3O имали информация за щама от 24ти... пък данните били недостатъчни, че да правят заключения... и накрая изпъpдяxa тая простотия!
190
4
 
14
 
! Отговори
СЗО - мисирки преди 2 години
Тия черна ркламна агенция ли са що ли? как на шесто чувсто ли пускат слухове и сплетни? Не им ли е хрумвало че безпочвени твърдения са съдими!
189
3
 
41
 
! Отговори
ЕВТИНА РЕКЛАМА преди 2 години
Тия простотии - още не ясно как действа и какви са симптомите на 30 нови случая и "Преболедувалите COVID-19 с повишен рикс от заразяване с Омикрон" ???!!! Ашколсун и рекламния слоган! Е нема такъв фарма- картел!
188
5
 
23
 
! Отговори
неваксинирана преди 2 години
Къде са тръгнали преболедувалите, да се измъкват по терлици от ваксината?!?! Я обратно в строя! Всички като един, да се ваксинираме!!! При тях даже е още по-опасно!
187
1
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Става и да се ваксинират, пък ако щат да боледуват, нали 211?
186
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя от СЗО са болни от всички щамове )
185
3
 
27
 
! Отговори
психопат преди 2 години
няма ли кой да освободи света от СЗО
184
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО са големи ***. Мангъров го каза - преболедувалите имат имунитет до живот. Как може СЗО въобще да не са се консултирали с Мангъров?