Диян Стаматов: Тестването в клас няма да се случи, няма тестове

Кацаров да поеме шамарите, които директорите отнасят, иска той
30 ное 2021 23:00, Анисия Иванова
37

"Пари има, а тестове няма. За голяма Германия има, а за малка България - няма. Тоест някой е направил неправилна обществена поръчка. Този човек трябва да си поеме своята отговорност", заяви директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов пред "Денят ON AIR".

В неговото училище едва 9% от учениците са ваксинирани, около 4-5% са преболедували, а желаещите да се тестват със собствени средства са около 15%.

"Тестът да се извърши в лицензирана лаборатория два пъти седмично и цената не е толкова ниска, колкото на тестовете за малките ученици от 1 до 4 клас. Вероятно би могло да има отделни класове, които да са съгласни, но това създава много лошо противопоставяне: една мотивирана част биха се върнали в училище за сметка на семейния бюджет", обясни Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му е време здравният министър д-р Стойчо Кацаров да поеме шамарите, които директорите на училищата отнасят ежедневно.

"Здравният министър направи крачка, с която ни затвори изведнъж, и сега стъпката за връщане към отваряне на системата е много трудна, много бавна, невъзможна като че ли. Ние преминаваме от "тъмночервената" към по-спокойната зона, но се появява и нов опасен вариант", изтъкна директорът на 119 СУ.

Според Стаматов решението е преминаване към ротационно обучение в цялата страна, въпреки влошената епидемична обстановка.

"Здравният министър трябва да приеме нова форма на гъвкавост спрямо учениците. Тестването в този му вид няма да се случи, защото няма тестове. След като ги няма, трябва да се върнат учениците въпреки тази ситуация и да започнем принципа на ротацията, независимо от "тъмночервената" зона, в която се намираме", посочи той.

Стаматов е категоричен, че в никакъв случай не трябва да се допуска противопоставяне на едни или други ученици на базата на финансово положение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен....Прав е само за това,че министъра не прави нищо , обърка всичко.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#35 За какво е прав Стаматов? Че се прави на вирусолог, а идея няма от медицина!!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 2 години
Прав е Стаматов.Но..Няма ли други директори на училища в България?Стаматов,та Стаматов,нека и други да изкажат мнение.
29
2
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Тоя мухъл беше ГЕРБЕРСКИ министър!!!!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя с титлите много се е взел на сериозно ,голямо натискане за министър
27
1
 
1
 
! Отговори
Oh преди 2 години
Хем им се позапълниха пенсионните фондове, хем се оплакват световните лидери и плашат ли плашат горкото население. Истината е че модернизацията и свободата на населението бяха стигнали до високи нива на "слободия" и трябваше да се озаптят по някакъв начин.И хоп- това беше решението, да се подплашат хората в светошен мащаб.
26
4
 
8
 
! Отговори
Oh преди 2 години
Връщайте се в училище, стига толкова европейски лиготии, който е болен да си стои в къщи докато оздравее, както си беше преди намесата на тази нова световна политика наречена Ковид. И учителите вече ги мързи да работят, а за учениците да не говорим. Средната смъртност в България за година е 110 000 души, за 2020 е 124 00, какъв е проблемът, по-силен грип, повече възрастни починали. Просто световна война с цел.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не смятате ли, че е тъпо да пращате децата си някъде да карат нещо "безсимптомно", а след години да разберете какво сте им причинили на собствените си деца?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно безсмислено. Използваните тестове имат смисъл да се прилагат само при вече налична симптоматика и голямвирусен товар иначе дават фалшиво отрицателни резултати.
23
0
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Напънала се планината ....и нищо не родила...ха,ха,хаааааааааа....САМО ГОЛИ ПРИКАЗКИ!
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9% ваксинирани деца?!? Този да не е директор на училище за деца със специални образователни потребности? 4-5% преболедували също няма как да е реално, то възрастните преболедували са повече
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров целенасочено избягва всякакви мерки за опазване живота и здравето на населението в България, което нарежда страната сред лидерите по смъртност от Ковид-19 в света. Каква е целта на подобно пасивно, граничещо с малоумие поведение?
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете извършвани в специализирана лаборатория и от специализиран персонал са доста по достоверни от имитацията на тестване, която върви в момента по училищата. Подписвайте договори с някоя лаборатория, поставяте хургон в двора на училищите и нека учат децата. Тамън няма са го има и безумието да се набутат всички в 25 парчета два пъти седмично за тест в затворено помещение.
19
2
 
13
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Истината е, че с два-три точно премерени удара ебхте майката на цялата организация. Сега никой не знае кой ходи в училище и кой стои пред компютрите. А колко лапета въобще не се занимават с образование? Толкова можете и ако поне малко ви просветне колко сте некадърни ще отстъпите място на хора, които знаят какво трябва да се направи и могат на го направят.
18
2
 
17
 
! Отговори
Хахо преди 2 години
Добре бе. То и да имаше все есно. Нали има нов вариант, който не го ловят тия тестове. За кво се купуват изобщо. Нека децата си останат у дома, а кресливите родители да си ги гледат.
17
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това вече е разумно, нека се върнат на ротационен принцип
16
4
 
20
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Стаматоов, Стаматов... В държава, в която училищата са затворени, а кръчмите работят на макс, ти си позволяваш мнение различно от това на радевци... смело! Но , Бойко е виновен...
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, добър дАн! Питахме още преди да се почне цирка, защо харчим 13 млн.лв. за глупости, при положение, че с тях ще се работи не повече от месец. И що ги похарчихме? Понеже много ги иваме?! Изпълнението на поръчките на ковид мафията пари струва на държавата и носи само проблеми. Освен за персоналните Юда - изпълнители.
14
6
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Няма е вече опцията "остави в училище" и родителите отново недоволстват срещу всички и всеки!!!
13
16
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
И освен това родителите масово си пращат децата болни на училище. Така че ще трябва да се тестват. Не е страшно, нито опасно, нито вредно. Много по-вредно и опасно е да гледат youtube на телефона, да ядат чипс и вафли, и да не знаят как да работят безопасно в интернет и как да отсяват вярната и истинската информация от фалшивата.