Проф. Христова: Омикрон ще предизвика пета Ковид вълна през януари

Лекарствата, които идват, ще са ефективни
30 ное 2021 21:51, Анисия Иванова
65

Омикрон вариантът ще предизвика пета Ковид вълна у нас през януари. Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова в предаването "Денят ON AIR".

"Това е нов вариант, променен и съответно ще обхване неимунно население и ще го разболее. Но ние не знаем колко висока ще бъде тази вълна", заяви проф. Христова и поясни, че всички нови болести се развиват с вълнообразен характер на постепенно засилване и намаляване на заболеваемостта.

"Затова в Европа са много притеснени и действащи, защото няма място за паника, а за действия. Нужни са максимално превантивни действия, намаляване на туристопотока и вкарването му в карантина", посочи директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова очаква Омикрон вариантът да се появи скоро и в България.

"Взели сме мерки максимално бързо да стигнем до доказване на такъв случай. Това означава да имаме PCR реакция, с която по някакъв начин да стигнем до проби, които са съмнителни – с променен s-протеин, и съответно те да бъдат приоритетно секвенирани. Така до няколко дни ще имаме данни за Омикрон, ако се появи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Омикрон е изключително заразен вариант, който е способен само в рамките на няколко седмици да се превърне в доминиращ. Вероятно е и ваксините да не са особено ефективни срещу него, но според проф. Христова те остават най-ефективното средство за противодействие.

"Мутациите водят до така наречения immune escape. Тоест, се избягва имунния отговор, но частично. Не е толкова различен вирусът и затова единственото, което можем да направим, е да се ваксинираме. Колкото и да е ефективността срещу Омикрон, ваксината отново е най-силното оръжие", подчерта директорът на НЦЗПБ.

Според нея не е възможно PCR тестовете да не хващат Омикрон, защото те разчитат освен на s-протеина и на други два гена.

"Лекарствата, които навлизат и блокират ензимите, ще си бъдат ефективни. Ще си бъдат ефективни и противоепидемичните мерки, и частично ваксините. Ще чакаме и новите ваксинални продукти. Ще се стегнем и ще преодолеем и този вирусен вариант", завърши проф. Ива Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вероятно е и ваксините да не са особено ефективни срещу него, но според проф. Христова те остават най-ефективното средство за противодействие." ___________ Иска да каже, че ако ни нападнат извънземни и ние разполагаме само с лъкове и стрели, все пак ще имаме на разположение някакво средство за противодействие.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делтата и омикрон ще се разпространяват заедно следващите 4 седмици докато омикронът не измести изцяло делтата.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-рано ще е. 4та вълна въобще няма да отшумява. Вече има увеличение на случаите и хоспитализациите.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да си чакам хремата. Ще си накупя цял пакет носни кърпички и ще си стоя в къщи
5
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Така не паникьосвайте хората. Разбирам и оценявам усилията ви за преодоляване на пандемията, но така не паникьосвайте хората, че достатъчно ги е шубе. Може да е опасен Омикрон, може да не е. Надеждата на специалисти е, че ще помогне на коронавируса да стане обикновен вирус. Внимателни трябва да сме, че сбъркаха досега, ама не да ни е страх непрекъснато. Казва Ще преодолеем и петата вълна, вместо да обнадеждава хората, че такава няма да има.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христова не е интересна. Искаме Кунчев.
3
1
 
10
 
! Отговори
Дядо бог преди 2 години
Не сте ли чували за мен
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако трябва да си купя втора маска заради истериите ви , много ще се ядосам. В момента карам с тази която ми служи вярно вече над две години и ме пази от всякакъв вид вирози,а струва само тридесет стотинки.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
врачката от пазара, дето винаги познава, това го каза още миналата седмица. ама щом и докторите са я питали, сигурна работата значи. айде и другия път пак да я питате.