Китай откри универсално антитяло срещу COVID-19

То преборва всички щамове, включително Омикрон
1 дек 2021 18:00, Нели Христова
66
Китай откри универсално антитяло срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Молекулярни биолози от Китай откриха антитяло 35B5, способно да се свързва с най-стабилния участък в структурата на S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови щамове, включително Омикрон. Първите резултати от експериментите с тези молекули са разкрити в статия в цифровата библиотека bioRxiv.

"Получените от нас изображения показаха, че молекулата 35B5 се свързва с част от S-протеина на коронавируса, която всъщност не се променя в хода на еволюцията на SARS-CoV-2. Това позволява тези данни да се използват не само за създаване на антитела, но и за разработване на универсална ваксина срещу всички щамове на коронавируса", пишат учените.

Екип от китайски изследователи, ръководен от професор Ден Кай от университета "Сун Ят-сен" в Гуанчжоу, Китай, е идентифицирал уникално антитяло в кръвна проба от преболедувал коронавируса китайски жител, което е еднакво ефективно при неутрализирането на всички разпространени щамове на SARS-CoV-2. Тази молекула, наречена 35В5, е открита при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.

Универсалното антитяло

Тези търсения помогнали на лекарите да идентифицират две молекули - 35B5 и 32C7, чиито дори малки концентрации активно неутрализират частиците на първата разновидност на SARS-CoV-2. Последвалите експерименти показват, че антитялото 35В5 е също толкова ефективно срещу щамовете Бета и Делта на коронавируса, докато силата на действието на втората молекула намалява драстично.

Учените са получили подобни резултати при експерименти с мишки, заразени с всички разпространени щамове на коронавируса. Антитялото 35В5 предпазва всички гризачи от смърт и тежки белодробни увреждания, докато ефективността на втората молекула значително намалява в борбата с новите варианти на SARS-CoV-2.

Универсалният характер на действието на антитяло 35В5, както показват снимките от криоелектронния микроскоп, се дължи на факта, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на коронавируса, която почти не се променя при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е еднаква за всички разновидности на коронавируса, включително и за наскоро идентифицирания щам Омикрон.

Според професор Ден Кай и колегите му, същият този участък може да се използва като "мишена" за създаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи щамове на коронавируса, както и бъдещите разновидности на SARS-CoV-2, които могат да се появят през следващите месеци и години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог....Проблема е че въпреки фактите, че естествения имунитет е най-доброто за постигане на обществен имунитет, те нарочно се опитват да го спрат с локдауни, за да продължи агонията възможно най-дълго и да могат да закърпят 100% от населението. И после да са зависими от бустери до живот. За сега им се получава. Не без помощта и подкрепата на прекаралите се вече, да се ваксинират за сертификати, кебапчета, ваучери, а някъде и *** по избор.
51
2
 
14
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Никакво анти-тяло не са създали китайците, а просто са открили една от причините защо естесвено създания имунет е незаменим за сега. Това анти-тяло се произвежда от организма при среща с вируса, а не от китайците. Статията нарочно е написана така мъгливо.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи щамове на коронавируса" никъде не става дума за лекарство- само за ваксини, това е плашещо
49
0
 
14
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Тоа означава край на пандемията ! Защо тази новина не е на първо място във всички новини ,това е новината на всички новини ?
48
10
 
3
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Има само един недостатък след лчението ; Пожълтяваш малко и ти се опъват очите ,а пред тях великия Си Дзи при бъг се появява Мао ,не се стряскайте !
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които създават вируси трябва да са по затворите! Това е биотероризъм.
46
4
 
13
 
! Отговори
Иванова преди 2 години
Аз знам ,че антивирусните програми се правят заедно с вирусите (за другите говоря не з а Ковид)като пуснат и ти атакуват компщтъра ,после си купуваш антивирусна от същите тарикати .Тук е същото ,ето защо сега китайци откриват...начин...,защото изпуснатия вирус от лаборатория за биологично оръжие,може и да не е случайност.
45
3
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 2 години
Глупости. Нищо не си разбрал(а).
44
9
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Мислят си, че са открили Америка. На следващия щам няма да измислят нищо.
43
2
 
19
 
! Отговори
Св.опашка преди 2 години
Ми сега...е..ва им се ПМ на американците. Какъв щам ще пускат при това положение. Край на папкането от ваксинки,край на трилиончетата. 0раво Си велик си.
42
5
 
28
 
! Отговори
Четете бе! преди 2 години
Не става дума че китайците са създали някакво антитяло, а че са открили причината защо естествения имунитет е единствено надеждния и защо калпавите уж ваксини се провалят.Това всъщност е открито отдавна, но те просто са направили още една стъпка до разбирането на процеса на защита в имунната система.
41
12
 
8
 
! Отговори
мдааа преди 2 години
Предвид това, че тези проучвания са от Китай, както и това, че в момента Китай бълва пропаганда, че вирусът е дошъл от всички други, но не и от тяхната ниска хигиена и сбъркани идеи за храна, редно е да се запитаме, дали изобщо са открили нещо...или пак се опитват да се изкарват победители в измислените си надпревари.
40
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм уникален,обаче никой не ме харесва.
39
4
 
19
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
До Добре!- Статията е объркващо написата, но все пак се разбира че това антитяло е произведено от самата имунна система на човек. И намиращо и атакуващо слаба точка във вируса, която не може да мутира. Което още веднъж обяснява защо естествения имунитет единствено създава колективен имунитет. И защо ваксин-престъпниците толкова ги е страх от него и налагат непркъснати локдауни за да не допуснат създаването му. А китайците просто ще се мъчат да имитират АТ изкуствено. И пак ще докарат някоя беля
38
0
 
13
 
! Отговори
пери преди 2 години
Авторката, и всички останали, като ги пишете тези неща, кога ще започнете да си посочвате източниците? Така написано, не е много по-различно от "една жена каза". Уважавайте поне малко както себе си, така и читателите си.
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи китайците се смилиха над останалата част от човечеството? Разгеле!
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой умник от древността беше казал... "На този свят много малко неща стават съвсем случайно..." (или нещо подобно беше). Ха-ха-ха.
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Гьньооо, ще чакаш да се разболееш, да се вговниш, че да ти пуснат сингетично антитяло за хиляди долара ...има да чакаш! Да не си Тръмп!"......... За какво ми е това, след като не проявявам симптоми въпреки че съм имал вируса?
34
2
 
4
 
! Отговори
Дано преди 2 години
Докато се създаде ваксина и и докато получи одобрение за използване сигурно ще мине поне половин година. Дано да излезе вярно това, което очакват.
33
6
 
11
 
! Отговори
много се кефя преди 2 години
ЕИНСТВЕНАТА причина да не се ваксинирам е , че като "безсимптомно" преболедувал имам си "защитка " , а качвайки бройката на неваксинираните ,за ваксаните хипохондрици с големите заплати и самочувствие , продължава ужаса .