Накъде потекоха милиардите от ваксините на Бионтех?

За първите 9 месеца на 2021 г. печалбата на компанията е €7,1 млрд.
1 дек 2021 21:36, Елка Василева
258
Накъде потекоха милиардите от ваксините на Бионтех?
Снимка: архив, БГНЕС

През първите девет месеца на 2021 г. Бионтех е реализирала печалба от 7,1 млрд. евро. Благодарение на данъчните постъпления град Майнц отчита рекордни приходи. И още: градът може да се превърне в световен научен център, пише Дойче веле.

Пандемията нанесе огромни икономически щети на много градове по света. В германския Майнц се случи точно обратното: той забогатя точно по време на пандемията. Или по-точно - благодарение на борбата срещу нея. Сега градът на Рейн може да се превърне в един от световните научни и медицински центрове в областта на онкологията, вирусологията и геронтологията.

Още по темата

Невероятният успех на Шахин и Тюреджи

В Средновековието Майнц процъфтява благодарение на Йохан Гутенберг и неговото откритие - книгопечатането. В дните на глобализираната икономика новият разцвет на Майнц се дължи на съпружеската двойка Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - двамата учени имунолози и преподаватели в медицинския факултет в университета в Майнц, носещ името на Гутенберг. Те стоят зад биотехнологичната фирма Бионтех, създала ваксина срещу смъртоносния коронавирус.

В началото на 2020 година американският фармацевтичен гигант Пфайзер сключи стратегическо сътрудничество с Бионтех, организира широкомащабна трета фаза на клиничните изпитания на ваксината, подготви документацията за регистрирането ѝ в САЩ и ЕС, а в самия край на 2020 г. предостави и производствени мощности, за да може тя бързо да бъде пусната на пазара.

Ваксината изигра решаваща роля по време на имунизационните кампании по света. Тя се оказа много ефективна, а и достъпна. Защото фирмите-партньори съумяха в много кратък срок рязко да увеличат производствените количества. Така за по-малко от година двете компании реализираха многомилиардни печалби, а едновременно с тях към три германски града потекоха и огромни постъпления от данъци.

Как град Майнц изведнъж забогатя

Само през първите девет месеца на годината фирмата Бионтех е реализирала печалба в размер на 7,1 милиарда евро. Колко точно са отишли в хазната на Майнц като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че за първи път от много години насам градът ще приключи годината с плюс. Вместо очаквания минус от 36 милиона евро Майнц отчита рекорден излишък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се очаква плюс - в размер на 490 милиона евро. Затова градските власти смятат, че в края на 2022 г. ще могат не само да върнат всичките си стари задължения, трупали се от 1980 година насам, но и ще успеят да намалят данъците на местния бизнес, с което да привлекат и нови фирми.

Компанията Бионтех бе създадена през 2008 г. с намерение да разработи нови методи за лечение на рака - въз основа на РНК-технологиите. В борбата срещу COVID-19 тя доказа своята ефективност, а от нея се очаква и пробив по основното ѝ направление - борбата срещу онкологичните заболявания. Едновременно с това се работи и по създаването на ваксина срещу маларията. От всичко това се очакват значителни нови постъпления в хазната на Майнц.

В какво инвестира Угур Шахин?

Благодарение на неочаквания прилив на данъчни постъпления в Майнц, който има около 220 000 жители, се очертава строителен и инвестиционен бум. Управителят и съсобственик на Бионтех Угур Шахин съобщи, че смята да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови сгради в целия град. Сред тях е и една производствена площадка за бъдещите препарати срещу ракови заболявания.

Още в началото на 2022 г. компанията ще прехвърли главната си квартира в съседна бивша казарма на Бундесвера. "Там ще построим нови лаборатории и офиси", съобщи проф. Шахин. В момента в Майнц Бионтех има около 1800 служители. През следващото десетилетие в града се очаква да възникнат до 5000 нови високоплатени работни места за учени и специалисти в медицината и фармацевтиката.

"Във времената на пандемията Бионтех превърна Майнц в световна аптека", радва се кметът на града Михаел Еблинг. Сегашната му амбиция е да го превърне в "глобален технологичен център в областта на онкологията и геронтологията". "Благодарение на световния успех на Бионтех нашият град получи шанс, какъвто идва само веднъж на столетие", казва Петер Хенер, президент на Търговско-промишлената палата на Райн-Хесен.

И други градове извличат ползи от печалбите на Бионтех

Град Майнц е столица на федералната провинция Райнланд-Пфалц. Тъй като данъчните постъпления от Бионтех са толкова значителни, в бъдеще Райланд-Пфалц явно няма да бъде вече регион, дотиран от федералния бюджет на Германия, а сам ще се превърне в донор. В момента 11 провинции са дотирани от федералния бюджет, а 5 са донори.

Впрочем, от печалбите на Бионтех ползи извличат и още два германски града - Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха построени нови лабораторни помещения. А в Марбург се намира основният завод на Бионтех. Сградата там беше закупена преди година и само за броени месеци превърната в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света. Целта, която са си поставили в Марбург, е да достигнат производство на 1 милиард дози годишно. "Ние обаче можем да си представим, че някой ден ще произвеждаме и още повече", казва проф. Угур Шахин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
3
 
0
 
! Отговори
Не говори бюрокрация преди 2 години
Бе ...недей говори бюрокрация бе, нямаш основание за отказ в нарушение сте вие а не ние в процедурата. Искам ясната воля на държавата да поеме алтруистично отговорност за институция решила два огромни по значение проблема в съвременните обстоятелства. Ясната воля и решение,че ще застанете на страната на науката изкуството, решените проблеми и това да има финансови измерения
133
2
 
1
 
! Отговори
До мен (144) преди 2 години
... че болшинството не знаем какво точно се случва и правим това което ни се струва най-разумно за момента. Всички сме в режим на оцеляване и най-малкото което можем да направим е да не озверяваме, ами да запазим няква човещина и достойнство и да спрем да се обвиняваме взаимно за това което ни причиняват. Всички сме на един хал.
132
2
 
0
 
! Отговори
Не говори глупости преди 2 години
Три гигантски крачки са направени в това място три валета при игра на всичко коз и след 14 дето не си давал пари за изследване и развитие, алтруистично ще ги дадеш на който ги е заслужил поради ,- вакуумно налягане в нефтените изчерпани находища образувано от 60 милиона години равновесие в земната ***.а, и метода за трайно снижаване на въглеродни и метанови емисии , електромагнитен двигател на електростатична, електромагнитна основа (космическата бълха,) това са все много нужни в момента неща
131
2
 
1
 
! Отговори
Ще дадеш тия пари преди 2 години
Чуй ме добре, ще дадеш тия пари двойно за двете години закъснение, точно сега, точно в тая чума ... Точно в това място дето си го отписал, а то отсрами България пред света!
130
4
 
4
 
! Отговори
Ами няма да допусна преди 2 години
1300 години оцеляване на един генотип да бъдат затъркани от собствените ни първенюта недорасли да бъдат елит! Нито като манталитет нито за идеята :Равни на другите европейски народи. Ние сме древна и могъща цивилизация, колкото и да не ви се вярва!
129
3
 
0
 
! Отговори
До мен (144) преди 2 години
Идеята на коментара ми беше да демонстрирам как с цифри и статистика могат да се правят всякакви гимнастики, кой как му изнася. Реално изводите са 3: 1. Ваксините подобряват шансовете за оцеляване; 2. Ефективността им е далеч от рекламираната; 3. Повечето хора са спрели да мислят с главите си и вярват на всичко което валидира собствената им гледна точка. Аз не смятам да се ваксинирам, но разбирам и уважавам избора на тези които се ваксинират. Истината е ...
128
5
 
0
 
! Отговори
Давам пример: преди 2 години
Аз съм един от малкото легализирани изследователи и хора провеждащи научни изследвания не само в сферите на изкуството , но и на науките геофизика и електромагнетизма - като цяло физика! Аз открито в медиите специално тук съм публично обявил изследванията си и знаете много добре че те работят и ще имате дългосрочни ползи от тях? Това ако го бял направил в "цивилизования" свят никой няма да ми се пазари и да ми отказва СТЕМ среда! Тук защо не е така? Може да съм художник, но съм и дизайнер
127
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 157 Ще дам пример,: . . . . . . . . . . . . . . . . . МОЛЯ ТЕ НЕ ДАВАЙ ПРИМЕРИ, А НАУЧИ БЪЛГАРСКИ, ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ, СЛОВОРЕД, ТУК ТАМ ГРАМАТИКА, СИНТАКСИС, ВЪРБИ СИ МИСЛИТЕ И ТОГАВА НАПИШИ, НО НЕ ДАВАЙ ПРИМЕР ДОСТАТЪЧНО НИ ИЗМЪЧВАШ ДОСЕГА СЪС СЛОВОРЕДА!
126
3
 
2
 
! Отговори
Ще дам пример,: преди 2 години
Мисията на богатия в тоя живот е да знае за какво и как да развърже кесията. Ще дам пример: Вижте там в ония цивилизован свят наречен Европа, САЩ за Русия манталитета на богатите семейства или бизнесмени? Училище - субсидира заедно с държавата, разбира заедно с университетите, стипендии ,,- артисти, учени, инжинери ,- обучава си ги наеми ги на работа. Къде е най-голяма бедност се намесват не само защото ще ги харесват, а защото каква полза от цялото му богатство като съседите *** от глад и т.н
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тея двамата Не, не са. Тоя ушатия Шахир, като го попитаха "Сега, след като произвеждате ваксина за ковид 19, вие ще се ваксинирате ли?" Отговора му беше - "Не, нека първо има за хората." Произвежда милиони бройки а не иска да ползва една срещу смъртоносния вирус.
124
3
 
0
 
! Отговори
Може много да говоря преди 2 години
За неосъзнатия новобългарски елит , чиито враг е и местното население и чуждия елит , делейки този свят с тях бих ви казал точно как хора като Абрамович, Нюуел биха казали за вас: Жалки първенютааааа или Абе зайцииии кви са тия глупости бе?
123
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздравявам Ви с песента на Галена "За пари, за пари"
122
2
 
0
 
! Отговори
Сега фактите: преди 2 години
Българските новобогашчета са най-бедните от всички богаташчета . Само милиардерите в Руската федерация могат да ги купят и продадат стотина пъти, още по-интересното е, че знаейки как са забогатели другите нямат много високо мнение за тях, и става още по-весело за да не бъдат смачкани от другите населението трябва да ги харесва, което в техния случай няма как да се случи имайки предвид начините ви на забогатяване. Светна ли ви крушчицата за мисията ви в живота?
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УБИЙЦИ! КОВИД Е ИЗМАМА! КАКТО ВСИЧКО ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ОС ЦЕЛ УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ ЗАЩОТО ТЕ !! НЯМАТ ИНТЕРЕС ВИЕ ДА СТЕ ЗДРАВИ А ПО ДЪЛГО БОЛНИ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ВАС!ТЯХ НЕ ГИ Е ГРИЖА ЗА ВАС! УБИВАТ ВИ С ВИРУСИ ВАКСИНИ ХИМИОТЕРАПИЯ НАЙ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА В МЕДИЦИНАТА! ГОСПОД Е ЛЮБОВ! ЛЮБОВТА Е СВОБОДА! ДУШАТА Е СВОБОДНА ВЕЧНА И НЕ УМИРА НИКОГА! ЧОВЕК НЕ УМИРА! ЗАБРАВИЛИ СТЕ ЗАЩОТО ВИ ИЗТРИВАТ ОТ СЪЗНАНИЕТО ПРЕДИ Д АСЛЕЗЕТЕ НА ЗЕМЯТА! ЖИВЕЙТЕ В ЛЮБОВ
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им гледам одухотворените физиономии съм сигурен, че са изобретили още много гениални неща, ама светът още не е разбрал за тях! В последните години кукловодите са станали абсолютно арогантни и дори вече не си правят труда да си подбират марионетките. Просто си слагат когото им падне и не ги интересува дали на хората им изглежда достоверно.
119
3
 
1
 
! Отговори
Има един цитат: преди 2 години
Жан Пол Сартр - "Адът това са другите""Защо това е така? Тая книга дето ненавиждам и слепия Илай казват "Прави за другите повече отколкото за себе си" Тук има една уловка, човек може да прави за себе си каквото може , но той дели този с другите и те са по-силни, по-многобройни от него и могат да смачкат винаги и доколкото аз си спомням не аз започнах това меле нито съм го провокирал! Сега защо българските новобогаташчета, повечето престъпно забогатели трябва да научат урок по обноски? Хехехе
118
1
 
13
 
! Отговори
До мозък преди 2 години
Не съм запознат със статистиката, но ако е вярно, че 25% от населението е ваксинирано, а починалите ваксинирани са 11%, то смъртността сред ваксинираните е около 40%. Което пък ще рече, че ваксините са наистина ефективни, ама в един друг смисъл.
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
смъртоносния коронавирус . . . . . . . . . . . . . . . . . с лека кашлица и малко температура, течащ нос и най-вече загуба на обоняние, което за обществения транспорт в България е по скоро преимущество отколкото недостатък! Естествено е че тези със съпровождащи заболявание ще имат повече проблеми, както някой с изкълчен глезен не може да тича маратон! Това го наричат някои здравомислене!
116
0
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Дааа, за съжаление разни полу-мошеници правят пари на гърба на милиони хора. Тези корпорации имат една единствена цел и тя се нарича печалба. И това, което се случва е абсолютно анти-човешко, но какво значение има, нали печалбите удариха тавана.. И запомнете, ваксинрайки се не помагате на обществото, нито на себе си, а пестите пари на Угур и тем подобни. Освен това сте морски свинчета :(
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майнц е бъдещия Ракуун Сити