Превозвачи, туроператори, работници с пари по мерки за подкрепа

100 млн. лв. са предназначени за мярката за заетост "Запази ме+"
21
Превозвачи, туроператори, работници с пари по мерки за подкрепа
Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна средства за различни сектори по мерки за подкрепа в пандемията.

За лицензираните автобусни превозвачи тя е в общ размер до 40 млн. лв. Те трябва да са регистрирани преди 1 януари 2020 г. и да са извършвали стопанска дейност през 2019 г, 2020 г. и 2021 г., включително към датата на подаване на заявлението за кандидатстване.

Спадът в оборотите им трябва да е поне 20% в приходите за всеки месец от избрани три през тази година, както и да имат спад в приходите за 2020 г. спрямо 2019 г.

Одобрени са допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 61 011 200 лв.

Това се налага поради предстоящото удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 31.03.2022 г. , за да се осигури мярката за допълнителни пари за работещите на първа линия в размер на 1000 лв. нетно

36 000 000 лв. ще се изразходват за подкрепа в туризма, като 30 000 000 лв. са за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки; 6 000 000 лв. на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер от 100 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Средствата ще се използват по мярката „Запази ме+“ за изплащане на компенсации на работници, служители и самоосигуряващи се лица във временно затворените с акт на държавен орган заради Ковид икономически дейности.

Те ще имат право да получат средства в размер на 75% от осигурителния си доход за м. юли 2021 г. за дните, през които са ползвали неплатен отпуск заради наложените ограничения. Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 60 000 работници и служители ще запазят своята заетост.
 
Над 54 000 нуждаещи се в 194 общини ще продължат да получават топъл обяд без прекъсване поне до 30 юни 2022 г. Финансовото обезпечаване на услуга от местните власти през зимните месеци стана възможно, след като на днешното си заседание правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане за периода 2014-2020 г. да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 9,07 на сто над определения бюджет на програмата.

По този начин ще се осигурят 25 425 790 лв. Допълнителните средства са осигурени от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от COVID-19 - механизмът REACT-EU.

Средствата за България за 2022 г. по механизма за подкрепа от ЕС REACT-EU са в размер на 139,6 млн. евро или 273 млн. лева, като по оперативните програми ще бъдат финансирани мерки за подкрепа за малките и средни предприятия за възстановяване на инвестиционната им активност и за справяне с прехода към зелена икономика.

Предвижда се операция за изплащане на обезщетения на работници и служители и на самостоятелно заети лица, за които са наложени временни ограничения в условията на обявена извънредна епидемична ситуация. Ще се осигури продължаване до м. юни 2022 г. на операцията „Топъл обяд”. В сектор „Здравеопазване“ се планира пилотно изграждане на системи за производство на електроенергия чрез възобновяеми енергийни източници в държавни лечебни заведения.


21
Още по темата: пандемияПодпомагане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
бам-бам преди 1 месец
Първа страница на ВВС от преди час. Възбуждане на редки тромбози при ваксиниране с Астра Зенека е открито от учени.Учени вярват, че са намерили тригера, който води до невероятно рядко съсирване на кръвта след ваксината Оксфорд-АстраЗенека.Екипът- в Кардиф и САЩ - показва в невероятни детайли как протеин в кръвта е привлечен от ключов компонент на ваксината.Те мислят, че това предизвиква верижна реакция, включваща имунната система, която може да кулминира във вид на опасни съсиреци.
17
1
 
2
 
! Отговори
Голям тур преди 1 месец
Вече е мноооого късно за това, в някои сектори, щетите нанесени от тиквеното управление и икономическите им мЯрки, са непоправими.
16
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
А при Банкянския крадец и похотливеца не ги ли даваше народа?Или ги вадеше от Чекмеджето.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, сериозен успех на Служебните. А ония предните само крадяха пари.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тия пеят същата песен като герба,раздаване на милиони на милионерите ,е гаси подкрепата !
13
1
 
6
 
! Отговори
м да преди 1 месец
нямам против да им се дават помощи, но някой да ги ЗАДЪЛЖИ да си мият автобусите. Няма такава мизерия и мръсотия!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всички програмисти и останали високо платени кадри да ви е честит новия осигурителен праг, промяната дойде!
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом няма затваряне какви помощи какви 5лв?Хайде стига с тези помощи за едни и нищо за други!Да фалират и толкова!Това са фирми на комунисти да се оправят!
10
3
 
12
 
! Отговори
честито преди 1 месец
следващия понеделник ше теглят нов заем :) скоро финансовата пирамидата на кирчо и асенчо ше се срине и хоп , ето ви я промяната . бързо ше си припомним заплата 5 $ . младите не го помнят това , но ше го усетят .
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3. Не са 2.5 милиарда, до момента са изтеглени 3.8.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Теглят кредити и хвърлят пари за да спечелят време за крадене. Кулата от карти скоро ще се срине.
7
2
 
18
 
! Отговори
Радой Ралин преди 1 месец
Тези т. нар. "помощи" реално са пари от нашите данъци, раздадени по личната преценка на Валстимащите.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП /пак пак от същото/ - за едни помощи ,за други дранйе по пет кожи ! и аз нямам клиенти и работа ,ама никой не ме слага в списъка за помощи и милиони са като мен - Справедливост ще има на оня свят -може би .
5
4
 
8
 
! Отговори
Те съсипват животи преди 1 месец
Хора бягайте в Европа, МВР и ДАНС се занимават масово с подслушване и воайорство- ще ви съсипят живота на вас и децата ви!Мислите ли че пускат само законни СРС, не използват ги масово за гаври и събиране на компромати за съседите си! В тези служби е пълно с любопитни жени под пагон и мастити фашизоидни мъже! Тези убиват!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая пара га дава...народа.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко милиарда изтеглихте за 5 седмици? 5 седмици по половин милиард са 2,5. Кой ще ги връща? Правнуците ни ще изплащат дълга на мошениците
2
2
 
12
 
! Отговори
Чичо Герги преди 1 месец
Абе с тия пари дето ги раздават някои станаха милионери. Гледам сайт за онлайн търговия и той кандидатствал и гордо пише на сайта че получава пари по тая програма.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По колко им е отпуснал Ханс ?