Проф. Александрова: Омикрон все още не е огромна опасност

Вирусологът от БАН обясни дали има прилика между ХИВ и COVID-19
1 дек 2021 10:04, Ния Христова
61
Една от хипотезите за появата на новия Омикрон е, че той е възникнал при пациенти с ХИВ. 
 
"Това е една работна хипотеза, такава имаше миналата година в края по отношение на "Алфа" варианта. Логиката е, че толкова много мутации на едно място, те и при "Алфа" бяха много, сега и при Омикрон са още повече, най-вероятно са възникнали в един и същи човек. Ние знаем горе-долу с каква скорост се движат промените в SARS‑CoV‑2. Според някои изчисления те са по две мутации на месец. А сега се появява вариант с повече от 50 мутации", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.
 
"Това е бил човек с много сериозен имунодефицит, твърде възможно е това да е нелекувана ХИВ инфекция. При такива хора вирусът се задържа много по-дълго време и през това време той се размножава. Създава милиарди свои потомци, които създават свои милиарди потомци. Имунната система не може да го изчисти, това не е по силите ѝ. И така се натрупват мутации", допълни проф. Александрова.
 
Има ли прилика между ХИВ и COVID-19?
 
"Това са два напълно различни вируса. ХИВ е ретровирус, SARS‑CoV‑2 е коронавирус. Но в същото време, ако погледнем към историята им - ще видим, че имат много общи неща и допирни точки. Общото е и в нашите реакции. Нашето поведение и психика не се променят толкова много. През 81-ва година за първи път е описан синдромът на придобитата имунна недостатъчност. Две години по-късно в Париж откриват вирус, който е непознат дотогава - ХИВ. Година по-късно в САЩ изолират този вирус от голяма група пациенти. Тогава беше шок за всички, в началото имахме много малко информация, не знаехме точно как се разпространява", каза вирусологът.
 
През 90-те се появява комбинираната терапия срещу ХИВ/СПИН и чрез нея хората вече живеят нормално.
 
"И за ХИВ, и за SARS‑CoV‑2 имаше много сходни конспиративни теории, че те са възникнали в лаборатория. Много хора все още се питат дали наистина ХИВ съществува. За него все още няма ваксина, въпреки че в самото начало имаше надежда, че ще се появи скоро, след като вирусът вече беше изолиран. Но това до ден днешен не се случва, а причините са много. Учените не са се отказали да създадат такава", подчерта тя.
 
"През септември Администрацията по контрол на храни и лекарства даде зелена светлина на една нова технология, която може да редактира гени. Идеята с нея е да се постигне нещо много голямо и то е да може ХИВ да бъде изцяло излекуван в хора с хронична инфекция", посочи проф. Радостина Александрова.
 
"Не става въпрос за хора, които са били в контакт и са го прекарали без симптоми, а които въобще не са се инфектирали. Те трябва да отговарят на много сериозни изисквания, за да бъдат включени. Най-голям е интересът към хора, които живеят заедно", добави тя.
 
По думите ѝ СЗО никога не е реагирала толкова бързо, както сега за новия вариант Омикрон.
 
"И страните от Г-7 си събраха здравните министри. Това че Омикрон има голям брой мутации, не го превръща в огромна опасност. Не и преди да разберем за какво става дума", категорична е проф. Александрова.
 
Относно поставянето на бустерната доза, проф. Александрова коментира: 
 
"Не се знае дали ще се стигне до необходимостта от бустерни ваксини, защото не знаем в каква степен мутациите ще променят структурата на вируса. Експертите предупредиха, че до актуализиране на ваксините ще се стигне, когато се появи вариант, срещу който те не могат да ни осигурят достатъчно добра защита. От Южна Африка получихме данни, че вариантът се разпространява предимно сред млади хора. Те са най-социално активни, най-малко склонни да спазват ограниченията."
 
Вижте целия разговор във видеото.

61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
Св.Кунчо Третоиглени преди 1 месец
- Бабо Радке, де така? - Тичам, Кунчо, за игла. А ти накъде с таз спринцовка? - Лекар на годината ще ставам, та се упражнявам. - А когато ковида заблъска, що ще правиш ти зимъска? - Каквото правя и сега, само да не лапна някоя тръба.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Александрова спешно се нуждае от редактиране на гените.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На дебели професорки не вярвам!
46
0
 
1
 
! Отговори
дУцентя преди 1 месец
Ще стане опасен когато се превърне в о-макрон, а сега още си е микрон...
45
1
 
2
 
! Отговори
Св.Кунчо Третоиглени преди 1 месец
До Анонимен "Омикрон е мутирал специално да гътне Александрова. Направо да я отписваме. " - от твоя коментар в Божиите уши. Амин!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Омикрон е мутирал специално да гътне Александрова. Направо да я отписваме.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последно ваксите не действат, в Израел четирима открити с новия щам са вакснати до дупка. Факта обаче че този щам води до много леки симптоми и ниска, почти 0 смъртност, явно яко ги тревожи, щото ще слажи край на ваксата, затова сега ще са най-ожесточени и ше се опитат да ни я пробутват всячески, много милиарди идват от там и не са за изпускане.
42
0
 
0
 
! Отговори
ВЕЛИКА! преди 1 месец
"Не представлява огромна опасност. Не и преди да разберем за какво става дума" За какво изобщо става дума - всяка логика ще го приеме за опсност, докато не се разбере за какво става дума - после може да се каже "Няма сташно, не е толкова опасен" Ама сега да кажеш не е опасен а посел "Оказа се, че е изключително опасен" ?!
41
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Tрийте още коментари, жалки копelдаци пъpшиви.Каквото и да правите, накрая сте пак същите пomияри недоправени.Кyp за днес бг!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като близнаци са с Джаба от "Междузвездни войни".
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е мутация на сегашния. Вируса мутира и става още по- безопасен. Ако беше нов вариант, щеше да е с друга буква. А този е означен с B. Няма място за лъжи и паника.
38
0
 
11
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 месец
Опасни за България са александрова, христова, гломб пломб, бацелова, витанов, кантарджиев, о. кунчев, илиев, кацаров, а. кунчев, мутафчийски, петрунов и техните поддръжници и последователи маскирани,ваксинирани ковидо овцете!!!
37
1
 
16
 
! Отговори
Ми преди 1 месец
ОТ Професори със СВРЪХТЕГЛО АКЪЛ НЕ ЩА! НЕ ВЯРВАМ НА ДЕБЕЛИ ЛЕКАРИ. СЪЖАЛЯВАМ!!!
36
1
 
6
 
! Отговори
Ц преди 1 месец
Тия да се молят по пет пъти на ден ваксите да Не дадат АДЕ ефект, че тогава тесен ще им се види Космосът!!!
35
1
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Току що превъртях Смъртоносна битка 11 ултимат на най- трудното с бат" Рамбо.
34
2
 
17
 
! Отговори
Q преди 1 месец
Хаха, тази професорка още ни баламосва с глупашката скалъпена с бели конци теза за естествен произход на вируса. При все тоновете доказателства, че е разработен от Ралф Барик и Ши Женгли в Института по Вирусология в Ухан. Финансиран от Антъни Фаучи чрез НПО-то EcoHealth Alliance на Peter Daszac.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо каза в предишна статия, че бил опасен, сега не бил толкова, побъркахте ми мозъка.
32
0
 
0
 
! Отговори
До Весела преди 1 месец
Като чели ти не си.
31
0
 
4
 
! Отговори
Ц преди 1 месец
Е ТО В САЩ / НЕ В БОТСВАНА/ ИМАШЕ СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЖЕНА БЕЗ ХИВ, КОЯТО НОСЕЛА ВИРУСА 216 ДНИ! ТА ДАЛИ ОМИКРОН Е ОТ АФРИКА?
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая да си яде дюнера и да запушва кръвоносните съдовея докато не види светлината в тунела