Ресторантьори искат да отпаднат сертификатите за външните зони

Заради кризата всеки ден се закривали заведения
83
Ресторантьори искат да отпаднат сертификатите за външните зони
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при консумация на открито, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По този начин ще се подпомогне бизнеса, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените сертификати. И ще бъде от полза и за клиентите, обясни зам. – председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не виждаме причина документ за преболедуван коронавирус, завършен ваксинационен курс, за достатъчно антитела или отрицателен тест да са необходими за хората, които искат да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крак, обясни Димитров. И допълни, че изискването трябва да отпадне и за хората, които поръчват за вкъщи. В момента ако решиш спонтанно да си вземеш докато вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за хапване, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, ако нямаш сертификат. Или ако между две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, дори за апрески бара ти е нужен сертификат. Това допълнително намалява оборота и консумацията на бездруго закъсалия бизнес. И е в ущърб на клиентите, обясни Димитров. Затова от БХРА настояват изискването за зелен сертификат да отпадне за външните площи на заведенията.

При спазване на всички епидемиологични мерки и социална дистанция вече е доказано, че вирусът не се разпространява “на чист въздух”, категорични са от БХРА. Сред доводите на национално представената организация с 36 регионални структури е и че много заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми части, които биха могли да бъдат използвани от тези клиенти. И припомнят, че в други държави това е практика. Например в Солун заведенията работят в момента именно така. Дори и само малка част от местата да се заемат или това да се случва единствено за  кратки времеви интервали, промяната би помогнала на бизнеса, който наистина е изправен до стената, подчертават от БХРА.

Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили дейността си кафенета и ресторанти никога не е имало досега от 90-те години на миналия век, подчерта Димитров .

Вдигането на цената на електроенергията  постави 95% от хотелите и ресторантите „на колене“. Повишените разходи, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането  на зеления сертификат при около 20% ваксинирано население  изиграха своята решаваща роля за приключване на този бизнес за много хора, категоричен бе Димитров. Дадоха ни да работим де юре, но де факто няма възможност за работа, допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия кръчмари бе! Айде първо да оправим децата в училищата и кръчмите веднага после!
49
3
 
8
 
! Отговори
Чалгар юпи преди 2 години
А отмяна на сертификатите за хотелите кога?
48
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от заведенията не разбраха ли, че няма да минат между капките. Или са на страната на хората и са против сертификатите или загиват бавно и безславно. Никой не е умрял да ви яде в заведенията. Вънка, вътре това е.
47
0
 
35
 
! Отговори
така преди 2 години
Ама то, не беше ли ваше искането за сертификати. Този, вашият представител Алибегов се похвали как ходил няколко пъти при министъра да иска сертификати.На него се оплаквайте.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано фалират всичките, като не излезнаха навреме на улицата, сега да се оправят. Дано и по Нова Година стоят празни.
45
2
 
27
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
сами са си виновни, като клекнаха пред тази зелена тоалетна хартия да се оправят самитази каша, искали като на запад ето ви сега запад :)))
44
20
 
15
 
! Отговори
Чпфт преди 2 години
Че те половината дори не искат сертификат. Персоналът им не носи маски, няма дезинфектанти, няма нищо. Три прости правила им вкараха и ПАК не могат да ги спазват и ПАК реват. Как в цяла Европа работят нещата, само нашенски бай Г все има проблеми с нещо, не е ясно. Най-сивият сектор със заплатите под масите най-много реве. Сертификати ДО ДУПКА.
43
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм за ама да отпаднат навсякаде.
42
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления сертификат да отпадне. Без условности. ДИРЕКТНО да отпада. Няма смисъл от него! Нищо не прави освен да ограничава разни хора и да притиска разни други да стават опитни мишлета на големите фарма компании.
41
8
 
14
 
! Отговори
Първо проверка НАП преди 2 години
Първо проверка от НАП, РЗИ, Инспекторат по труда - всички служители да представят валиден сертификат и тогава ще си помислят...
40
22
 
10
 
! Отговори
ЕСПЧ преди 2 години
До ъъъ Европейски съд за правата на човека вече се произнесе че сертификатите не нарушават правата на човека! Не трябва да има изключение от правилото, защото и други ще поискат такова изключение, и в един момент никой няма да спазва никакви правила!
39
2
 
39
 
! Отговори
До Купоон преди 2 години
"А в такситата как е?...само със зелен сертификат ли качват??? Уахаха" - Моля ти се! То няма едно логично и оправдано решение в цялата пландемия. От глупос - по-голяма. Просто едни бизнеси ги смазаха, други - не. Това беше. Нищо общо ни с медицината, ни с епидемии, здраве и чудеса. Само глупости - от ден на ден по-големи!
38
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В грешка са отново. Само едно е това, което трябва да се иска - НЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ! Докато ги има - всички сме потърпевши, освен управляващите, които вземат комисионни за да тормозят населението.
37
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ревяхте за въвеждането им, всичко беше ОК, нали?
36
3
 
48
 
! Отговори
някой преди 2 години
СКАПАНЯЦИ, от вас дойдоха тия сертификати. нали ревяхте да прецакате и другите , да не сте само вие със сертификата. фалит за вас.
35
9
 
35
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Зеленият сертификат противоречи на Конституцията и редица национални и европейски закони - трябва да отпадне на момента. Изключение може да се направи единствено за заведенията, защото те сами си го пожелаха.
34
33
 
12
 
! Отговори
Не бива преди 2 години
Никакви отстъпки нито за заведенията нито за училищата най-големите развъдници и огнища на вирусни зарази.
33
1
 
11
 
! Отговори
Купоон преди 2 години
А в такситата как е?...само със зелен сертификат ли качват??? Уахаха
32
2
 
49
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Никакви отпадане ,точно тия от заведенията си го въведоха .Имам предложение сертификата да важи само за тях.
31
7
 
19
 
! Отговори
потрес преди 2 години
ОК няма проблем - отпадат за външни зони НО трябва отделни: кухня/ сервитьор/поток по който да се движат служителите ... каква е тази глупост... все едно някой да поиска само шофьора да си слага колан а дургите кучета ги яли.. аман от наглост.