Проф. Кюркчиев: Ваксините не са страшни, предпазват от смърт

Той препоръча трета доза за всички
5 дек 2021 12:20, Петя Славова
80
Проф. Кюркчиев: Ваксините не са страшни, предпазват от смърт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване. Това категорично обясни пред Нова тв началникът на лаборатория по Клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев.

"Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува", добави специалистът.

Той смята, че ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем. "Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания - аз смятам, че това е добър вариант", посочи проф. Кюркчиев.

Още по темата

Според неговите наблюдения той обясни, че хората се страхуват от РНК ваксините, генетичните препарати. "Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина", обясни проф. Кюркчиев.

Ваксините срещу коронавирус под формата на хапче и спрей, той коментира така: „Дали този начин е по-ефективен - ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има - начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира.

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер. "Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив - считам ги за полезни", заяви той.

"Проучванията, които са правени досега, са единодушни по въпроса, че ваксините не са страшни. Разглеждайки въпроса по-комплексно, децата не боледуват тежко, има обаче изключения. При тях ваксинацията би имала смисъл от гледна точка на тяхното социално поведение - да бъдат на училище, а не затворени. Това обаче трябва да бъде отново по желание, а не със задължителен характер", добави специалистът.

Специалистът коментира, че е добре да има отстояние от две седмици между ваксината за грип и ваксината за коронавирус.

"Не е добре две ваксини да бъдат  слагани едновременно, а да има период, който да ги разделя", препоръча проф. Кюркчиев.

Той прогнозира, че ваксините работят и могат да бъдат лесно обновени при необходимост.  "мятам, че вече ще навлязат и лекарства. Козовете, които имаме, са много повече от козовете, които имахме”,  каза за финал той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
12
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Добре, предпазват от смърт, но няма да спрат заразата, дори я разпространяват - доказано в Германия. Тогава защо носиме маски и спазваме мерки дори набоцканите като мене???
15
3
 
28
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Да се ваксинираме бе докторе, ама да хвърлиш маската и да си пътуваш само с личната карта ! Веднага отивам ! Не може !? Защо не може бе докторе? Каква е тъз измислена " ваксина " ? За кураж !!! Ами който го е страх да се боде !
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли?! Що тогава всеки божи ден умират "ваксинирани"? В статистиката ви са! Да не говорим колко от тях умират от инфаркти и инсулти заради експерименталните препарати и не са в тази статистика.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мангърче От ваксината ли си станал толкова "умен" или ти е по наследство?
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тогаз който се страхува вече се е вакснал. Да се иска ваксинация или зелен сертификат за достъп до каквото и да е противоречи дори на платените ви професори !
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сигурно миналия декември е говорил как с ваксините ще победим вируса и върнем към нормалното.
10
21
 
4
 
! Отговори
Мангърче преди 2 години
Няма по-голяма гордост за един славянин-русофил от това да умре от неваксиниран от КОВИД!!! Аз паднах друг русофило славянин ше ме смени! Какво значи тук някаква си личност? Да живее Путин! Да живее Русия! Да живее доц. другаря Мангъров!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия професори да вземат поне да се разберат какво ръсят за ваксините. Оня пенсионер при картофената НЕ препоръчва трета доза за всеки тоя е точно наобратно . Как очакват после хората да им вярват и да се ваксинират?
8
12
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 12 аз и родата ... Геният ми той. :D
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те в началото казваха, че пазят от заразяване, а се оказа, че не пазят. Зщо да им вярвам сега?
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама така кажи бе професор, досега си мислехме, че смъртта е неизбежна, пък то какво било - боцкаш се и си предпазен от СМЪРТТА.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре 300 цирея да ти излязат на ***!
4
19
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
знаем и за това всички сме с бустър.
3
3
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Откриха чипа у вакцината .... ето я измамата :)))https://facebook/watch/?comment_id=3027222370829224&v=416670863504150&notif_id=1638622767976060&notif_t=comment_mention&ref=notif
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яжте ваксини за безсмъртие!
1
2
 
23
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Що има умрели ваксинирани тогаз :)))