В бъдеще COVID-19 ще остане като сезонна респираторна инфекция

Вариантите Омикрон и Делта могат да циркулират заедно
Обновена: 9 дек 2021 12:32 | 9 дек 2021 09:15, Ния Христова
87
Съмнителни проби за наличието на Омикрон у нас се проверяват в момента в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите трябва да бъдат готови до края на седмицата. 
 
"Все още сме във вълна, настоящата не е приключила. Учените опитват да установят доколко ще се случи изтласкване на Делта от Омикрон или ще циркулират заедно. Ако не е дошъл все още, всеки момент ще бъде в България. По-добрият избор е презастраховането. Няма данни Омикрон да е особено смъртоносен", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя посочи, че Омикрон възниква в територия от света, където има голям процент ХИВ позитивни, а голяма част от тях не са лекувани. 
 
"Противоепидемичните мерки са стандартни - дистанция, маски, дезинфекция, проветряване. Маските действително предпазват много добре, когато са покрити нос, уста и брада. За съжаление, почти никъде не виждам да се спазват мерките", каза още д-р Бацелова.
 
"Не смятам, че коронавирусът ще изчезна категорично, дори да затворим света за една година. Вирусът се разпространява и сред животните, може да образува резервоари при тях. Не мога да кажа дали ще го елиминираме, но пандемията ще свърши, а коронавирусът евентуално ще остане като сезонна респираторна инфекция", обясни д-р Бацелова.
 
Д-р Христиана Бацелова сподели притесненията си дали у нас ще се натрупат много възприемчиви към заразяване с Омикрон през януари-февруари. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таков е мнението и на Алберт Бурла. Собственика на Пфайзер. От тук насетне игла под строй на всеки 6 месеца, иначе в панделката като в Австрия.
10
1
 
20
 
! Отговори
Док преди 2 години
Още някаква тьотка се появила на плашивизора да сее стрес! Марш, на, мьршо!!! Ще висите по стълбовете скоро!!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бацилова затваряй си плювалника! Ръсиш омикрон!
8
0
 
23
 
! Отговори
Ей пак изпълзя преди 2 години
грозната мутра на Бацелова. Тъкмо престанах да сънувам кошмари и ей я на!
7
26
 
3
 
! Отговори
Бачо Миро преди 2 години
Няма такова нещо, докато не се измисли надеждна ваксина или лекарство , ще е същото като сега, ще се пълнят болниците всяка есен. Обикновения грип не водеше до задръстване на болниците и такъв сравнително масов мор. Разбира се тук основно се изказват тези които са прекарали леко вируса и дори може да са го прехвърлили на някой който е ритнал камбаната, а умрелите няма как да пишат нали?
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лапай го с макарите
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободни съчинения ежедневно...
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да няма омикрон, ще го открият спешно, щото какво ще прави здравното с толкова тестове
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да кажат че доживот с маски в магазините?Август 2022 като ми изтече условната че сега съм в изпитателен срок,първата магазинерка или охранител който ми каже да сложа маска му правя комоцио!!
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ваксини не ни трябват.
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре ве, стига ве, а до сега какво беше! Сополанковци!