Витанов: Народе, яж и пий, февруари ще сме в разгара на Омикрон

Ще ни го донесат българите, които се връщат от чужбина по празниците
14 дек 2021 22:00, Анисия Иванова
318

"Възможно е да има единични случаи на Омикрон в страната. Има две системи за засичане. Основната е Националният център по заразни и паразитни болести. Те взимат проби, но не могат да проверят всички случаи. Така че може нещо да се промъкне. Другата система е моята с 30 индекса, които следят какво става по областите и тя все още нищо не отчита. Това означава, че или Омикрон още го няма, или ако е тук, това са някакви единични случаи, които не се проявяват все още. Практически можем да кажем, че все още го няма", заяви математикът проф. Николай Витанов в "Денят ON AIR".

По думите му вероятността вариантът на коронавируса да ни заобиколи не е нула, но е толкова малка, че не си струва да се коментира.

"Омикрон ще дойде от чужбина. Ще ни го донесат по празниците нашите хора, които се завръщат. Като мине Ивановден лека-полека ще започнем да наблюдаваме увеличаване на случаите. Той е до 40% по-бърз от английския вариант. Януари месец ще се наложи и оттам нататък му трябват пет до седем дни да запали дифузното разпространение. Тоест случаите да скочат над 2 хиляди на ден", каза още математикът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Витанов добави, че са възможни нови рекорди. Според него през февруари ще сме в разгара на проблемите с Омикрон и посъветва: "Народе, яж и пий. До Нова година нищо няма да стане. Сметката ще започнем да я плащаме след Ивановден. До края на януари Омикрон ще се бори за доминация. Проблемите ни с него ще дойдат февруари месец".

Той поясни, че данните засега са, че вариантът не е по-тежък от Делта.

"Така че може би ще има доста хора, които ще се заразят. Проблемът с болниците ще е такъв, че те няма да успеят да се разтоварят от сегашната вълна. До края на годината активните случаи едва ли ще спаднат под 80 хиляди. До края на януари едва ли ще паднат под 50 хиляди и така ще ни завари Омикрон вълната. При един вирус, който се разпространява доста по-бързо от предишния вариант, броят на активните случаи може бързо да нарасне", обясни математикът.

И изтъкна, че еволюцията на вируса е, че той става по-заразен, но по-малко опасен. Проф. Витанов коментира, че ако Омикрон успее да се разпространи достатъчно много, смъртността може да не е никак ниска.

Според него София град и София област са най-застрашени от новия вариант. На седмо място по застрашеност е Велико Търново. Бургас е по-назад. Третият град, който ще е най-малко засегнат, е Разград. Той ще бъде три пъти по-малко засегнат от София. След Разград има две области - Смолян и Ямбол. Там се очаква, че те ще бъдат най-малко засегнати, разясни математикът.

Проф. Витанов добави, че ограничаването на контактите ограничава всяка пандемия, тоест локдаунът винаги работи.

"Очакванията са смъртността да намалява, но колкото и да намалява, до Нова година няма как да падне под 50. Сумарната ще надскочи 30 хиляди при всяко положение", заяви още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е антиваксърите да си приготвят завещанието, че нищо не се знае.
253
1
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Природно ли си такъв @.лиг0_френ или кара специален курс?
252
1
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Природно ли си такъв @.лигофрен или кара специални курсове?
251
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов: Какво друго предлагаш? Ваксина? Има хора и това си нахакаха. Те могат ли да ядат и пият по празниците.?Ще кажете: те могат, защото сертификата ги защитава.
250
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то какво друго ни остана, бе!
249
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първоначалния Ковид вирус беше част от плана на китайците да удари Западния свят. В Китай все още не са достигнали 100 000 общ брой заразени, как става това?
248
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството че говори като ББ. Но все тая.
247
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търся да си купя снайпер
246
1
 
7
 
! Отговори
че той тоя народ преди 2 години
и без ковид само това прави-яде,пие и краде,преяждат с луканка и са здрави като камък,като не си си мръднал пръстта да работиш от какво може да се разболееш,от нищо,хиляда години ще живеят поне,после ако решат да умират първо ще прехвърлят всичко крадено на друг свят и така
245
2
 
6
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
А бре пиянде с пиянката ти що си не ивиш шутгата си мамина?
244
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупав и нелицеприятен. Мяза на козел. Що е то ?
243
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яж куме, пий! Съга ти е ред! Ей, професоре, ти знаеш ли че можеш да пееш в дует с Николина Чакърдъкова?!
242
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте сега, според МАТЕМАТИКА Витанов, днес трябваше да е или пикът на заразените, или голямото заразяване с омикрон - вече се уморих да му помня бръщолевенията. Тоя си дърржи на казаното по-малко и от Бойко Борисов... А сега се питам - ако февруари е студен и няма грип (който да бъде обявен за... нещо друго), какво ще говори тогава МАТЕМАТИКЪТ, който разбира от вируси?
241
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре математик,аз това го знам и го написах много преди ти да ми го кажеш.За плагиатстване се уволнява,да знаеш.
240
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов, народа ще яде и пие но ти може да недоживееш да го видиш. Радвай се поне коледата да посрещнеш
239
2
 
1
 
! Отговори
Мангъра преди 2 години
До Без БазикИ като се събуди сутринта - мокър в чаршафа, нали?
238
2
 
20
 
! Отговори
267, преди 2 години
Мисля, че тоя вече се бъзика с хипохондриците. Чак толкоз пр о ст едва ли е. Но му плащат дса плещи каквото там му нареждат и той, освен че захлебва, си прави и густото.
237
2
 
17
 
! Отговори
оя преди 2 години
тоя се взема много на сериозно .. Мисли си, че звезда...Но е много жалък
236
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 2 години
На този не му ли омръзна да се появява всяка седмица с глупавите си изчисления...
235
5
 
19
 
! Отговори
Без Базик преди 2 години
2 седмици след 2ра доза Астра-Зеника и баща ми се парализира от кръста на долу. Здрав прав човек. Тестове всякакви и в БГ и в чужбина, възпаление на гръбнака в следствие атака на "ваксината" върху имунната система и разрушаване на нервните сигнали и връзки - горе долу изкуствено инжектиран синдром на Лу Герик или АЛС - бавна смърт е това, лека полека всичко спира да работи. Последното са белите дробове и става тъмно.....